Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    Mivel láthatóan nagyon hiányosak az ismeretek, ezért nézzük meg egy kicsit, hoztam ábrát is. Szögezzük le hogy nekem nem célom/feladatom bebizonyítani semmit, mindenki tegyen azt amit jónak gondol.
    A faktoroknak nem az a fő előnye, hogy magasabb a hozamuk. Ez is tök jó benne, de nem ezért jók igazán. A fő highlight az az, hogy az egyes faktorok egymással, és a faktorok a piaccal long only-t tekintve viszonylag alacsony korrelációval rendelkeznek. Akkor megy jól az egyik, amikor a másik küszködik. Ezért van az is, hogy míg az elmúlt 10 évben elég gyenge volt a faktor, a market szárnyalt. A 2000-es évek utáni 8-10 évben ennek ellentetje volt igaz, és az elmúlt 100 évben ez a váltakozás szépen megfigyelhető volt. Önmagában már ez alapján se kell Einsteinnek lenni hogy tudja az ember, mivel jár jól jelenleg a következő 10-20 évre tekintve, de ettől tekintsünk el és nézzünk egy ábrát.

    Az ábrán 1936-tól látható (remélem ez kellően hosszú idő mindenkinek) a value, a size és a market teljesítménye. Ha jól megnézed, az SMB és az MKT nem ritkán szükes ellentétét produkálja. Ez önmagában is egy komoly diverzifikációs előny, de mondhatná valaki hogy őt inkább az foglalkoztatja, hogy az össz hozam több-e vagy kevesebb. Hosszú történelmet nézve bőven meghaladta az évi 1% különbséget a SCV vs MKT. Ezeket együtt nézve nem kérdés számomra, hogy mi a jó választás, de senkire nem fog senki csúnyán nézni, ha azt mondja hogy őt ez nem érdekni, ő ezt inkább hagyja.
    Nincs ezzel semmi gond, de 10 éves MKT oldalazás bekövetkezése esetén (aka lost decade) is tartson ki mellette! Én nem kívánok ilyen jellegű felesleges kockázatot viselni, bláne 10 év MKT bullrun után, így én tartom a vegyes faktorosat, nem lesz olyan időszak amikor valamim ne lenne kiemelkedő, ezáltal én teljesen nyugodtan alszom mert tudom hogy mit csinálok. Egy all cap jelenleg sokkal kockázatosabb mint egy ilyen szempontból balancedebb portfolio ezek miatt.
    Egyébként a belinkelt fórum nem csak locsifecsi, ezek elemzésekben végig vannak rágva adatokkal, analízisekkel, értetlenkedés helyett tényleg nem ártana utánaolvasni a témának. Vagy ne de akkor ne fröcsögjünk már hogy marhaság mert dehát az biztos nem is úgy van meg úgy állítom az adatokat ahogy akarom című történet pls.

Új hozzászólás Aktív témák