Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Crucio #56435 üzenetére

    A válasz igen is és nem is :)
    A helyzet az, hogy az emberek 90%-ának egy egyszerű all world ETF a legjobb, mert nem igényel szakértelmet, nagyon egyszerű átlátni és megérteni, kicsi az esélye hogy elrontasz valamit.
    A háttérismeretek nélküli befektetés igazából működhet, ha betartod azt az aranyszabályt hogy hozzá sem nyúlsz, akármi törénjen. Még akkor se ha -50%-os válság elején/közepén vagyunk. Az elmélyültebb tudásnak van több haszna is, például jobban érti az ember hogy specifikus helyzetekben mi bizonyulhat helyes döntésnek és a fejében ezt adatokkal magának alá tudja támasztani, ergó nem csinál butaságot. A gyakorlatban egy kezdő számára adott esetben odáig egyszerűsíthető a képlet, hogy eladni tilos. Ha ezt be tudod tartani, akkor még feltétlen tanulni sem kell. Ugyanakkor azt szokták mondani, hogy csak olyanba fektess amit értesz, így itt is tanácsos némi alapismeret.
    És akkor jöjjön a másik előnye a tanulásnak. Mint mondtam, csak az emberek 90%-ának az all world a jó, ennél tovább lehet menni mert a common sense investing ennél több, de az már elmélyültebb befektetési ismereteket feltételez. Ezek ugyanúgy ETF-ek, csak "kicsit mások" hosszú távon kicsit jobban lehet járni velük, de kockázatosabbak, és annyira nincs nagy különbség de azért hosszú távon jelentőssé válhat. Ezek az úgynevezett faktorok, mint value, small cap value, profitability, momentum és hasonlók. Ebbe azonban semmi értelme és nem is szabad belemenni ismeretek nélkül. Ráadásul ezt a témát csak akkor lehet megérteni és jobban átlátni ha már az alapokat készség szinten ismeri valaki (az pedig azért legalább 1 év szerintem, ami alatt már nyugodtan lehet tartani all worldöt de annál tövább nem érdemes addig menni)
    Hogy egyszerű alkalmazottként van-e értelme kitanulni? Attól függ. Ha jól keresel és sokat fektetsz be, és fiatal vagy vagyis hosszú az időhorizontod, akkor egy jobb autó, neadjisten egy lakás árát azért meg lehet vele fogni ugyanis azért éves plusz 1-2-3 százalékról beszélünk. Ha havi 50 ezret tervezet befektetni nyugdíjra vagy hasonló, akkor nem feltétlenül érdemes. Egyéne válogatja, van aki ingyen is szivesen megtanulja és csak hab a tortán hogy jól lehet vele járni. Egyéni beállítottság kérdése.

Új hozzászólás Aktív témák