Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    A medve piac amúgy szvsz nem az, mint ami 2008-09-ben volt. Ott egy gyors összeomlás volt, amit visszapattanás követett, pár éven belül behozva az esést.
    Medve piac az, ami a 70-es években volt a 80-as évek elejéig, amikor tartósan esés volt az elsődleges trend. Esetleg kisebb medvepiacnak lehet tekinteni a dotcom lufi pukkanását követő 1-2 évet.

    @Tapsi
    A pénz mennyisége a monetáris pénztől és az abból származó hitelpénztől függ. Magasabb kamatok mellett csökken a bankrendszer multiplikáló hatása, ha pedig a magasabb kamatok miatt hitelek dőlnek be, még gyorsabban csökken. Szóval ez az embereknek van pénze, az most van, de hogy mi lesz 1-2 év múlva, azt nem tudjuk. (Ha tudnám, nyilván abba az irányba állnék be, így meg csak reménykedek, és maradok long-onlyban.) És hiába van infláció, mert ha nem követik az inflációt a bérek, akkor míg az alap fogyasztási cikkek árai elszállnak, addig lesznek termékek, amelyekre már kevesebb pénze lesz a fogyasztóknak, igazából a válság nem csak deflációs lehet, de az inflációs válság is átfordulhat deflációs válságba. Most a jegybankoknak úgy kell egyensúlyozniuk, hogy akadályozzák is az inflációt, de azért ne tolják túl, és ez nehéz lesz.
    Ami az államot illeti, szerintem sincs államcsőd veszély, ellenben az a tolonganak a befektetők a papirokért már nem éppen nullás kamatok mellett vannak. Ha megnézed, már 7% felett tudsz venni államkincstárnál fix kamatozású piaci állampapírokat. Ok, az infláció most magasabb, tehát elvileg el tudja inflálni elvileg az állam, de mint írtam, közben azért óvatosnak is kell lennie a jegybanknak, ha bőven eleget emel infláció szempontjából, az a gazdaság mellett az államháztartást is megboríthatja, ha meg nem emel eleget, akkor marad a kétszámjegyű infláció.

Új hozzászólás Aktív témák