Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    őstag

    válasz Lex Icon #68942 üzenetére

    "Ha egy adott év végére az infla 2% lenne, de az év többi időszakában 6-8%, akkor reális lenne a PMÁP-nál 2%-ra számolni a prémiumot?"

    Az "éves" infláció azért "éves" mert mindig a 12 hónappal korábbi árszinthez mérik. Az általad leírt eset tehát csak akkor fordulhatna elő, ha vagy a bázisévben volt decemberben egy óriási ugrás, vagy a mért év decemberében volt masszív defláció.

    A nem parasztvakítós megoldás az lenne, ha az az előtti hónapban mért éves inflációt néznék, amelyikben a papírt kibocsájtották. Tehát ha például 2022. novemberben kiadnak egy PMAP-ot, azt nem a 2021. évi átlag (tehát jellemzően 2021 nyári) inflációval kellene indítani, hanem a 2022. októberben mérttel. Még akkor is csupán 2023 novemberben kapnád meg a 2022. októberben mért infláció szerinti kamatot, tehát akkor lennél 12 havi késésben. A jelenlegiben még nagyobbal késel, ahogy írtam az előző hozzászólásomban.

    Hogy egyáltalán ne késsen a PMAP, azt pedig úgy kellene csinálni, hogy 2022 novemberben nem határoznak meg kamatot, 2023 novemberben pedig kifizetik a 2023. októberben mért éveset. Ez lenne a valódi inflációkövetés.

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák