Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Kukipapa_rr #76473 üzenetére

    A findsize abszolútértékénél sokkal fontosabb a trendje egy viszonylag fiatal ETF-nek, vagyis hogy csökken, nő vagy stangnál a mérete. Ennek a mérete szigorúan monoton nő és elég jó ütemben. Ráadásul már akkorára nőtt ,hogy még annyira kicsinek se mondható a maga 90M eurojával (a justetf besorolása szerint ez már majdnem a középső sárga kategória, amit max 1 éven belül el is ér...)
    Éppen ennél kisebb arány lenne a nagy kockázat. Abból kell kiindulni, hogy a pénz egy részére vagy egészére lehet hogy csak 20 év múlva lenne szükség, és akkor is érnie kell még valamit. Ezt ennél kisebb rv arány véleményem szerint nem biztosítja. Ráadásul nagyon nehezen képzelhető el olyan helyzet, hogy 30%-ánál nagyobb részre hirtelen szükség lenne, annak fedezetére meg ott az államkötvény. Folyamatos nyugdíjkiegészítésre nincs szüksége, mert elég a nyugdíja jelenleg a megélhetésre.
    Ezt az ETF-et fanatikusok tartják elsősorban. Így pánikeladás miatti fund closure véleményem szerint nem fordulhat elő, pláne ha a hosszútávu fundsize trend jó. Az ETF-eket nem igazán pillanatnyi állapotok miatt zárják be, hanem ha hosszútávon nincs rá érdeklődés. Véleményem szerint az ETF vásárlók eleve a tudatosabb rétegbe tartoznak ahol a pánikeladás mint olyan, nincs jelen úgy ahogy te azt leírod...
    Ezen kívül azt is meg kell érteni, hogy egy multifaktoros ETF-nek a drawdownja lényegesen kisebb többnyire, mint egy hagyományos allworldé. Tehát ha még be is következik az hogy az ETF-et válság alatt bezárják, abban a pillanatban a többi globális ETF legalább annyira de valószínű hogy jobban be lesz esve és oda át lehet ülni. Én ebben a részében tényleg 0 kockázatot látok.

Új hozzászólás Aktív témák