Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Ringman #82539 üzenetére

    Én a többiekkel ellentétben megértem valahol a lépést. Itt a devizahiteles sztorit megközelítő szopásról beszélünk lassan forinthitel vonalon. Szerintem a kormány úgy gondolkodik, hogy ezek a brutál kamatok ideiglenesek, jövő év folyamán elkezdenek visszakúszni (vagy igazuk lesz vagy nem, de mindannyiunk érdeke, hogy inkább legyen...). Ami mostanság átfordul fix kamatozású hitel, ott 5 évre beragadna az extrém módon megugrott törlesztő, borítékolható lenne a szociális válság.

    Persze lehet hülyézni a hitelfelvevőket, de éveken át nyomva volt, hogy a devizahitel rossz (ki is vezették), a forinthitel az jó, mert stabil, a fix forinthitel meg még jobb, mert még stabilabb... A most forduló 5 évre fixált hiteleket meg akik felvették, nagyrészt racionálisan jártak el, mivel akkortájt a 10 éves még emlékeim szerint érezhetően drágább volt. Többségükben azért gondolom 10+ éves futamidejűek, tehát a tőkét még alig törlesztették (aztán persze a hitelek mérete is lehet kezelhetőbb, akkoriban olcsóbbak voltak az ingatlanok).

    Lehetett volna ezt másként, totál kamatstop helyett valami értelmes kamatszintre (mondjuk 2000 óta számolt átlag?) maximálni a kamatemelést, de sajnos az politikailag ugyanúgy eladhatatlan. Ez egy ilyen ország, van aki még meglepődik?

    Engem a sztoriban az izgat a legjobban, hogy ennek milyen hosszútávú hatásai lesznek. A cechet a lakáshitelek túloldalán ülő kötvényesek állják, nem? Felmerül a kérdés, hogy jövőben ki fog ezek után ilyen kötvényeket venni idehaza, főleg alacsony hozamkörnyezetben. Ez nyilván magasabb elvárt kamatot eredményez (kockázati felár), ami pedig drágább hiteleket jelent hosszútávon is. Ez azért nagyban ront az ingatlanpiac (válság után) várható teljesítményén...

Új hozzászólás Aktív témák