Új hozzászólás Aktív témák

  • emvy

    nagyúr

    Ritkan irok ilyen ranteket, de most engedjetek meg :)

    Szoval a koltozes/nem koltozes temaban szerintem az a kulcs, hogy a sajat preferenciaidat es ertekrended tartsd szem elott.

    Ha jol erzed magad ott, ahol epp vagy, akkor ne hagyd, hogy elmagyarazzak masok (pl. a forumon), hogy valojaban neked most szar. Ugyanaz a korulmeny lehet, hogy a masiknak szar, neked meg nem. Ez kicsit olyan, mint amikor azon vitatkoznak az emberek, hogy egy adott autonak vagy mobiltelefonnak milyen az ar/ertek aranya, mintha ez valahogy objektiv lenne.

    Mondok random peldakat.

    Van egy no, aki Izraelben nott fel. Tobb, mint 50 temetesen volt 18 eves kora elott a terrortamadasok miatt. Elkoltozott New Yorkba, ahol szuper sikeres lett (boven tizszamjegyu net worth, dollarban). Most lassan 40, es visszakoltozik Izraelbe, ami meg mindig egy sokkal-sokkal stresszessebb, veszelyesebb es kenyelmetlenebb hely, mint NY/USA, es lenyegeben mindenbol kevesebbet ad, kiveve egy dolog: Izraelben el a tagabb csaladja. Es az o eleteben osszessegeben ez a legfontosabb.

    Nekem most epp kulfoldon van a barataim jo resze egy jopar honapig. Tokre hianyoznak, es pont azert jottem haza, mert az en eletemben az az egyik legfontosabb, hogy 1) a gyerekek sokat talalkozzanak a nagyszulokkel 2) a barataim a kozelben legyenek. Es engem is felbasz, amikor pl. az idiota burokraciaval kell kuzdeni, de osszessegeben boldogtalanabb lennek egy egyszerubb burokraciaval, de a csalad/baratok nelkul.

    Van egy csomo ember (akar itt a forumon is), aki peldaul nagyon aggodos, es attol fel, hogy hirtelen lezarjak a hatarokat, elveszik a megtakaritasukat, etc. -- teljesen oke, hogy ezek az emberek meglepnek, merthat az o eletuket elrontja a folyamatos idegeskedes. Viszont ez az o dolguk, nem kotelezo elfogadni, hogy mindenkinek aggodnia kellene, mert 'az a logikus' (nem logikus).

    Tehat amikor valaki azt mondja, hogy 'X hely elhetetlen', az valojaban nem jelent semmit, ki kell deriteni, hogy mit is akar mondani, mert nagyon valoszinu, hogy ez ra vonatkozik, az o korulmenyei es preferenciai mondatjak vele ezt az eleg homalyos kifejezest.

    Olyanokrol, mint pl. az iskolarendszer, erdemes beszelgetni, de ezt is erdemes a sajat preferenciak es korulmenyek kontextusaba helyezni. Teljesen vilagos, hogy pl. Magyarorszagon is lehet top iskolaba jaratni a gyereket, nem egyszeru, de eleg sok magyar gyerek kot ki minden evben Oxbridge-en meg a hasonlo helyeken. Nem mindenkinek lehetoseg ez, de ha valakinek igen, akkor ne magyarazzuk mar el neki, hogy lehetetlen :)

    while (!sleep) sheep++;

Új hozzászólás Aktív témák