Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz donat_sz #88118 üzenetére

    Igazából ez egy komplex kérdés. Az ingatlant továbbra sem tartom a legjobb hozamú befektetésnek általánosságban.
    -Egy kellően nagy portfolionál már nem csak a hozam maximalizálása a lényeg hanem inkább a diverzifikáció. (1 M euronál ez már abszolút áll, eennyiből már belefér és indokolt hogy legyenek ingatlanaid, legyen ETF portfolio itthon, meg ETF portfolio amerikaban)
    -Ha esetleg tényleg lesz mondjuk egy 10 éves időszak amikor lost decadezünk a tőzsdén, 3-4 kiadott ingatlan fedezi az alapkiadásokat és akkor nem kell addig se a tőzsdei részhez hozzányúlni.
    -Az egy elég kényelmes helyzet, amikor egy folyamatos cashflowot biztosító cucc az alapvető kiadásokat fedezi, a tőzsdei láb pedig tovább gyarapítja a vagyon méretét és időleges nagyobb kiadásokat kell csak abból fedezni jó piaci állapotokban (pl új autó)
    -Ezen kívül értek a felújításokhoz, de nem csak annyira hogy tudom mi fán terem, hanem sok dolgot én magam saját kézzel meg tudok csinálni nagyon magas minőségben (sokkal jobban mint a legtöbb, magát szakinak csúfoló kontár), tudok festeni, glettelni, burkolni, vizet és villanyt szerelni, álmennyezetet csinálni, ablakot cserélni meg ilyenek. Ebből adódóan én tudok ezen a téren olyan értéket teremteni ami megnöveli a hozamot. Tudom, ez kvázi munka is, de ha szereti csinálni az ember akkor közben jót szórakozik és elüti az időt! (Inkább ez mint munkahelyre járni dolgozni. Ebből én ha akarnék, jól meg tudnék élni, csak nem akarok fizikai munkát tartósan csinálni mert nem akarok fizikailag legyepálódni, de eseti jelleggel pár sajátot simán, 1-1 évente az akár pont kellemes lehet)
    -Ezen túlmenően tudom, itt nem egy népszerű irány ez és valószínűleg mindjárt ki leszek nevetve, de ha Mo zárkózik némileg a nyugathoz, akkor az itthoni ingatlanok egyfajta hedge-t jelentenek a növekvő árszínvonallal szemben, mert ha nőnek a bérek, akkor a lakásárak és a bérletidíjak egy magasabb árszínvonalra emelkednek fel, így némileg mérsékelhető az a kockázat, hogy most visszavonulok egy bizonyos mértékű portfolioval ami most egy jó életszínvonalat biztosít, de egy fellendülő gazdaságban annyira megdrágulnak a dolgok hogy lecsúsznék. Valójában ha jobban belegondolunk, nem egy példa nélküli dolog ez, mert aki például 8-10 éve számolta ki hogy mennyire lesz szüksége, az egészen más nagyságrend ami ma kijönne, nem csak egy inflációnyi a különbség.
    Lehet persze hogy ennek az ellentéte következik be és lecsúszás lesz, nem zárkózás, és akkor az ingatlan láb nem lesz annyira nyerő, dehát ebben az esetben is nyerő a helyzet mert ebben az esetben akkor az ETF láb mégtöbb mindenre elég egy olcsóbb helyen.

    Hát szóval igazából ezek vannak a fejemben :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák