Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz szabi__memo #95387 üzenetére

    Nem, tényleg nem érted.

    A csel abban rejlik, hogy nem mindegy melyik inflációs mutatóról beszélünk. :)

    Van ugye egy adott hónap alatt történt áremelkedés (évesítve, azaz felszorozva 12-vel). Van az előző év adott hónapjához képest történt árnövekedés (ez amit te meg én a zsebünkön kellene éreznünk előző évhez viszonyítva), meg van a január elején kijövő KSH éves inflációs mutató, ami gyakorlatilag az előző 2 év inflációjából áll össze és sok értelme nincs, viszont a PMÁP ez alapján fizet.

    A főnök nyilván az első kettő mutatóból gondolt valamelyikre az állításában. Ez simán összejöhet neki. Mi amikor itt a PMÁP várható hozamáról okoskodunk, akkor nekünk viszont a januári KSH szám a releváns. Mivel ebbe az idétlen számítási módja miatt bele lesz van átlagolva a 2023-as év mellett a már ismerten bazi magas 2022-es infláció is, ezért már most tudhatjuk, hogy ahhoz kb. defláció kéne év végére, hogy jelentőesen csökkenjen a PMÁP kamata. Szóval ha bejön a főnök tippje akkor is jól fog fizetni a PMÁP jövőre, hidd el.

    (Az más kérdés, hogy ez neked amúgy nem jó, mert így egy évvel később kapod vissza az inflációt. Addig +1 évet inflálódik tovább ez a pénz is, meg tovább kell dekkolnod a forint kockázatban a kamatért cserébe. De attól még ez a helyzet matematikailag).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák