Új hozzászólás Aktív témák

  • Turbo73

    tag

    válasz kabar #15238 üzenetére

    C4: Az 50Hz interlace az összerakva 25Hz progresszív. A 'gyári forrás' a televízió adás. Semelyik lapos kijelző nem képes az interlace-es megjelenítésre (nem összekeverendő azzal, hogy fogadni tudja!), csak kizárólag progresszívre.

    Madwe: Csak ismételni tudom magam: ez így nem igaz! Ha egy régebbi gépben több szegmenses és gyorsabb a színkerék, akkor az fog kevésbé szivárványozni. A DLP csip ez esetben teljesen irreleváns.

    kabar: Biztos vagyok, nézzük tételesen a problémáidat.
    - A CRT-kben lévő katódsugárcső egy foszfor réteggel van bevonva, amit egy elektron nyalábbal gyújtanak meg. (a képpontokat, itt még nem beszélhetünk pixelekről) Ez nagyon gyors működére képes. A megjelenítés sebessége a sorfrekvenciától függ. Pl. 50Hz esetén ez 15625 Hz. Amikor a foszfor nem kap nyalábot, szinte azonnal kialszik, ezért a képfrissítés függvényében 50/60Hz-en villognak a CRT tévék. (Ezt mellesleg bárki láthatja, aki ilyet néz) Később csináltak 100Hz tévét is, de abban már egy digitális framestore volt, ami megfogta a bejövő képet, és azután dupla sebességgel meg tudta jeleníteni a katódsugárcső. Az interlace valóban váltottsoros megjelenítést jelent, de a televíziós technikában ezt félképnek (field) hívják, így fele akkora sávszélességgel (és felbontással) lehetett továbbítani a páratlan, majd a páros félképet.
    - A Plazma kijelző plazma állapotra gerjesztett gázzal működik, aminek saját fénye van, az világít. (nincs háttérvilágítás, mint az LCD-nél) A plazma válaszideje kb. egy nagyságrenddel jobb, mint az LCD-jé (kb. 10x-ese), éppen ezért ott már igencsak látszik a képfrissítés miatti villogás. (Ezt is bárki kipróbálhatja, legjobb a teli 100% fehérnél)
    - A DLP csip mikrotükrei abszolút nem villognak. (Miért tennék, hiszen azok mikrotükrök?) Ha például 100% fehér jelet kap, akkor statikusan kinyílik, visszatükrözi a fényt. Itt nincs villogás, van viszont szivárvány hatás, de ez kizárólag a színkeréknek köszönhető

Új hozzászólás Aktív témák