Új hozzászólás Aktív témák

  • AVhelper

    senior tag

    válasz szepi0808 #35856 üzenetére

    Ahogy írtam: a Sony VPL-HW65ES remek vetítő, de eljárt felette az idő. Egy 2.400 €-tól kapható vetítőtől ma már - a jövőben még inkább - elvárás, hogy fogadjon és kezeljen 4K/HDR videojelet, és egyebekben is nyújtson sokkal többet.

    Kivételesen nemcsak Epson vetítőkre gondoltam. Az EH-TW9300 most még valóban vagy harmadával drágább (3.300 €-tól indul), mint a Sony VPL-HW65ES. Az EH-TW7300 ára viszont kb. 2.600 €-tól indul, tehát nem sokkal drágább, és 4K/HDR kompatibilis. Nemcsak szerintem működik jól a „4K Enhancement” technológia, ami olyan finomított textúrájú pszeudo-4K képet nyújt, amit nem különböztetsz meg a natív 4K videoképtől, főleg ha nem akkora képen és olyan távolságból nézi valaki, ami egy valódi 4K kép nézéséhez szükséges lenne, márpedig ma még keveseknek adatik meg, hogy olyan nagy vetített képet nézhessenek, ami a 4K-hoz dukálna. És akkor még ott a HDR, aminek megjelenítéséhez persze valóban kevés vetítő rendelkezik megfelelő adottságokkal és a vetítési körülmények megteremtésében is többet kell teljesíteni, de mégis látható a különbség. Az említett Epson vetítők ráadásul motoros zoommal/fókusszal és lencsememóriával rendelkeznek, mely utóbbi nagyon hasznos funkció, ha valaki fix magasságú képet akar vetíteni 21:9/16:9 arányú műsorforrásokkal is, de nem akar drágán anamorf lencsét/prizmát venni.Ezekbe a projektorokba a legkorszerűbb videoprocesszorokat építik - ezért is olyan alacsony az input lag-juk -, és semmi baj nincs a mozgásmegjelenítésükkel. (Én sok focit néztem rajtuk, hibátlanok.) A mozgáshibák, amiket az átlagnézők a mozikban észre sem vesznek, de a jó házimozi vetítővel előállított sokkal részletgazdagabb képen látnak, többnyire a forrás hibájából, leginkább a 24Hz-es képsebességből adódnak.

    És bizony ott vannak az új DLP 4K UHD vetítők, mint az Optoma UHD550X (2.000 € alatt már kapható), vagy az Acer V7850 (3.000 €), H7850 (2,500 €). Tudom, hogy ezek fekete szintje nem üti meg az általad elvártakat, de már milliószor kitárgyaltuk, hogy mennyire nincs értelme az átlagos vetítési körülmények között ezt a paramétert abszolutizálni.

Új hozzászólás Aktív témák