Új hozzászólás Aktív témák

  • AVhelper

    senior tag

    válasz Cypresss #44900 üzenetére

    Üdv!

    Ez a szoba valóban elég kicsi, de ha tényleg mozizásra építettétek, akkor tudnod kell, hogy a vetített kép minőségét (kontrasztját, fekete-szintjét) alapvetően határozzák meg a vetítési körülmények. Az optimális vetítési környezetben a vetítőfelületet csak a projektor fénye világítja meg. A helyiségnek nemcsak elsötétíthetőnek kell lennie, de azt is meg kell oldani, hogy a vetített kép helyiségbe szóródó fénye a lehető legkisebb mértékben verődjön vissza a vetítőfelületre. (Ezt ez a videó jól illusztrálja.)

    A forráskészülékeket az AV vevőerősítőhöz csatlakoztatod nem a projektorhoz, így nem indokolt a 3 HDMI bemenet.

    Azt, hogy mekkora legyen a vetítő által előállított fényáram a vetített kép mérete, a vetítőfelület fényvisszaverő képessége (ez az un. gain érték) és az elérni kívánt képfényesség (fénysűrűség) határozza meg. Az utóbbira vannak szabványok, ajánlások, de ezt nem részletezném. A magas fényerő és az alacsony zajszint azonban egymásnak ellentmondó követelmények, mert az előbbihez szükséges nagy teljesítményű fényforrás veszteséghőjének vetítőből való elvezetéséhez sok levegőt kell megmozgatni, ami bizony zajjal jár.

    A szükséges képmérethez igazából a nézési távolságot kéne tudni, de ha valaha 4K felbontású tartalmakat vetítenél és érzékelni is szeretnéd ennek előnyét, akkor 2 méterről nézve már legalább 240 cm széles képet kéne vetítened.

    A 3D vetítéshez természetesen nem kell két vetítő, ezüst vászon meg HTPC (ez amúgy sem férne bele a keretbe). Kell viszont valamilyen az adott 3D vetítési rendszerhez való képzáró szemüveg.

    Ha a szoba mozizásra szolgál, akkor nem motoros vásznat, hanem fix keretes vetítőfelületet kéne alkalmazni, amit el lehet függönyözni, ha zavaró a látványa.

    A keretből megvehető egy Sony VPL-VW270 és marad kb. 250.000 Ft vetítővászonra.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák