Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz TIT #46512 üzenetére

    Ááá, hagyd ezt a cikket, az egész tömény baromság, ilyen Blikk meg Kiskegyed szinten.

    Törlés csak egyféle van, az OS kernele törli a fájlrendszerről az adatot, ilyenkor igazából csak a fájlfoglalási táblákból szed ki némi bejegyzést (azért is gyorsabb a törlés, mint a fájl ráírása volt), a fájlok a meghajtón ottmaradnak. Ez a fajta „törlés” visszavonható, ha az érintett területre nem íródott új adat. Ha van TRIM, akkor egy füsttel kiküldi az OS a TRIM parancsot a meghajtó vezérlőjének, az meg trimmeli azokat a cellákat, amikben az adat volt, ezzel viszont ténylegesen is törlődik a tartalmuk, mivel alapállapotba állnak. Ez a törlés már visszavonhatatlan.

    Amit a titkosításról ír, az is ’sság kompletten. Szerintem ezzel a törléssel arra akart utalni, hogy ha a meghajtó teljes területét akarod felülírni, az felesleges terhelést ad a celláknak, erre való SSD-knél a security erase funkció, ami lényegében végig TRIM-eli a meghajtót, alapállapotba hozva a cellákat, így az azokon tárolt adat már nem visszaolvasható. De egy teljes meghajtó felülírásától (ahogy HDD-knél szokták) sem lesz baja az SSD-nek, de végigtrimmelni célszerűbb, mert azzal az eredeti sebességét is visszanyerheti, meg segít a vezérlőnek wear levelingben.

    Teljes felülíráskor is történik TRIM, mert a cellákban tárolt régi adat TRIM-mel törlődik ki, és csak utána lehet rájuk írni az új adatot. Ez csak annyiból más, hogy itt két lépcsős felülírás történik, egy ilyen művelet emiatt kétszeres terhelést ad a celláknak, de ez is elenyésző ahhoz a több tízezres felülírási ciklushoz képest, amit a cellák bírnak.

Új hozzászólás Aktív témák