Új hozzászólás Aktív témák

  • kiskornel

    addikt

    válasz Clemi #11904 üzenetére

    Hehe... én is ezt kerestem először, aztán rájöttem, hogy én vagyok az, aki nem érti a koncepciót!

    AV üzemmódban, ha van rajt vaku, ha nincs, ugyanúgy müxik a gép. Tehát sötétben iso100-on dobálja a hosszú záridőket. Iso100-on amúgy se lenne elég záridőd semmiképp se, ezért a fő fénynek a vakunak kell lennie. Ha meg ő a fő fény, akkor M módba kell pakolni, és valami normál, még szinkronos záridőt kell kiválasztan (mondjuk 1/100s; 1/160s).

    Én ETTL vakuval ezeket az üzemmódokat használom:
    - Ha a fő fény a vaku, akkor M mód, mert ilyenkor nem a záridő fogja meghatározni a kép világosságát, hanem a vaku és a blende. Beállítasz egy olyan értéket, ami vak sötétet adna, az autovaku meg nagyot villant. Harsány árnyékok várhatók!!!
    - Ha deríteni akarsz, akkor be kell fognod a környezeti fényekből. Ilyenkor AV üzemmódon hagyod, az expo korrekciót leviszed minuszba (mondjuk -2Fé-re). Az isot addig tekered fel, amíg megfelelő záridőt nem kapsz. A derítést elvégzi a vaku. (vaku normál expon van, a váz meg -2Fé-n.). - szerk: persze ezt az üzemmódot M mód fényméréssel is leszimulálhatod.

    Ehhez van két vaku üzemmódod: kiértékelő és átlagoló. Átlagoló vaku üzemmóddal az egész képet ki akarja exponálni vakuval (a háttérrel együtt, így néha kiégeti az előteret), kiértékelő esetén csak a fókuszban levő témát (ez a derítés üzemmód).

    HSS esetén nagyfokú teljesítménycsökkenés várható.

    Kis olvasnivaló: [link]

    [ Szerkesztve ]

    http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

Új hozzászólás Aktív témák