Új hozzászólás Aktív témák

  • gorbep

    senior tag

    válasz senki68 #25181 üzenetére

    A belvárosban vagyunk, a vár környéke fokozott városképi védelem alatt áll. A városképi bejelentési eljárás nálunk ilyen "furán" működik. 2014-ben fél éves herce-hurca árán tudtam engedélyeztetni a most a tetőn lévő stringet. Limitálták a darabszámot és a méretet ( az adott felület 50%-át nem haladhatta meg a string), és keret nélküli fekete paneleket írtak elő, ami akkor még nem volt egy triviális dolog. Emiatt mono LG 300Wp panelek kerültek fel, ami a normál 270W poly árának majdnem duplája volt... Emiatt a bővítés a tetőn szóba sem jöhet, pedig van egy nyugati tetőrészem még, de az telibe a várra néz... ennyire nem tolok ki magammal még egyszer. Az MNNSZ honlapján kértem az ajánlatokat, több kivitelező is volt, aki telefonban mondta, hogy érti a dörgést, már ők is belefutottak ebbe Veszprémben, földre telepített rendszer lett a vége...

    Köszönöm a mérést! :R Most fut a bővítésem, ha jön a szerelő cserélni a mérőszekrényt, őt is megkérdezem, mit javasol.(hátha vállalja is akár az AC akár a DC kiépítést)

    Amúgy még nincs kivitelezőm, kaptam egy halom ajánlatot, a fele értelmetlen (nem arra adták, amit kértem, vagy full NY-i telepítés helyett D-i 35°-al számol csak az Excel-jük) Árban elfogadhatót két miskolci és egy bólyi cég adott. (Szóval ha van valakinek megbízható és nem megfizethetetlen SE-ben jártas kivitelezője, akár a közelben, ne tartsa magában, jöhet privátban is) Persze sokan hívogatnak, hogy szerződjek, mert nagyon mennek fel az árak, de igazán egyik sem győzött meg. És kekec ügyfél vagyok, sok a technikai kérdésem. És a régi rendszer miatt itt sok lehetséges forgatókönyv merülhet fel...( marad e a régi inverter, vagy kerüljön a régi string is az újra? A régi tökéletes tájolású D 45° string elemeit érdemes e cserélni jobb hatásfokúra? Létezik még abban a méretben panel?

    Szóval még nálam is homály van. De van időm, úgy látom a bővítés se 1-2 nap... :(

    - Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

Új hozzászólás Aktív témák