Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz EPD #3419 üzenetére

    Szia,
    tudott rólam, hogy nem vagyok híve a napelemek márkázásának, mert egyszerűen nem jelent semmit, hogy milyen cimke van a hátulján. A kristályok úgyis kb. ugyan ott készülnek, legfeljebb más rostán (minőségellenőrzésen, válogatáson, stb) mennek át... (Tudok 17MWp átcímkézéséről Olaszországban még 2007-ből, és soha senki nem vette észre, hogy gyengébben teljesítene, mint az, ami mellette van, és nem lett átcímkézve...)
    - FuturaSunt még nem használtam (nem is hallottam felőle), de ettől még lehet jó.
    - JA Solart sokat használtam, sosem volt velük baj.
    - Hyundai-t én nem használtam, ismerősöm igen. "Meglepő" módon azzal sem volt baj.
    Igazából nagyon kevés napelemről hallottam rosszat, és pl. a sokször fikázott AmerisSolarról is tudom, hogy egy szériával volt csak gond. (Azért akad valóban rossz konstrukció is, de az már más tészta...)
    Inverterből ECO-ból rengeteget használok, fő előnye, hogy olcsó, egy munkapontos, és nincs benne booster, cserébe nehezebben méretezhető a sztring (jobban oda kell figyelni a sztringfeszültségre), stb-stb. Felhasználása kizárólag azonos tájolású, dőlésszögű, stb panelek esetén javasolt.
    A SolarEdge pont az ECO ellentéte: nem olcsó, sok tájolásra (akár minden nap nézhet más felé), akár még árnyékokkal sújtott területre is alkalmazható, továbbá napelem-szintű monitoring jár hozzá. Jellemzően ilyen esetekben javasolt a használatuk. Egy teóriám szerint (amire a SE-esek is bólogattak, amikor felvezettem nekik) hosszú távon többet fog termelni, mint a stringinverter, és nem csak a panelek közötti eltérés, de a nem azonos degradáció miatt is.
    Élettartamot azonos feltételek mellett azonosat jósolnék (mindkettőnél hivatalos szervizpartneri minősítésem van), azonban a SE rendszerekre több a garancia.

    (#3420) kovpeter_
    Először is, az azért elég magas fogyasztás. Biztos hogy minden rendben a fogyasztóitokkal?
    Másodszor is aki észak felé néző tetőre rak napelemet (pláne, ha meredek a dőlésszöge), az a magánvéleményem szerint retardált, kókler, vagy egyéb aljasságokkal felvértezett nem kívánatos személy. Attól, hogy a tetőn látszólag süt a nap, a beesési szöge a napsütésnek rohadt alacsony, és lótúrót sem ér...

    1. tetőre klasszikus 60 (vagy 120 fél)cellás modulból tudsz rakni 3x11 db-ot, az már 3x11x340=11.220 Wp teljesítmény. Én itt meg is állnék egy jó 2 munkapontos inverterrel (pl. Fronius Symo, de bármely más gyártó jó lehet).
    2. tetőre nem tennék.
    3. tetőre elfér 8 vagy 9 napelem 2 sorba - ha kevés az első tető rendszere.
    4. tetőre nem tennék.

    Tehetsz 12 panelt is a tetőre (ha nincs villámvédelem), de napelemenként 2cm közzel kell számolni, így az több, mint 20cm túllógás összesen, amit a legtöbb konfigurátor nem enged, de ettől még simán kivitelezhető normálisan is.

    "Ha pl. ez 1. tető teljes felületét kihasználjuk az kb. 33-36 napelem, és a következő tetőre csak kb. 8 panel kerül, az mennyire befolyásolja az inverter működését? Lehet ebből az asszimetriából probléma?"
    Én megállnék az első tetőnél. Azonban ha több munkapontos invertered van, akkor az asszimetria nem gond, de akkor azt már külön kell méretezni, hogy mindkét munkapont jó legyen. Ha mégis így döntesz, akkor írj, és kitaláljuk közösen mi a jó Neked. De maradj az első tetőn... :D

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák