Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz warning19 #3431 üzenetére

    A1 I: 35,31 Ft/kWh x 1320 kWh/év = 46 609 Ft/év
    A1 II: 37,75 Ft/kWh x 3880 kWh/év = 146 470 Ft/év
    Összesen: 5200 kWh/év = 193 079 Ft/év 16 090 Ft/hó
    Kb. jól kalkulálok? Erre kb. 4,3-4,5 kWp közötti rendszer volna ideális hasraütve.

    Aki ennél kisebb ajánlatot ad, az a végösszeggel akar megfogni, mert sokan csak azt nézik, hogy mennyi a végösszeg. Aki nagyobbat, az meg úgyis meg fogja magyarázni, hogy úgyis növekszik majd a fogyasztásod, válts ki más energiahordozókat, stb-stb.
    Az 1 fázisú inverter olcsóbb, mint a 3 fázisú, ezért azt ajánlják. Ha esetleg valaki törődne vele, akkor 1 fázisú inverternél az optimális sztringfeszültség alacsonyabb lehet, de nem törődnek ezzel, az tuti, pláne, hogy a legtöbb gyártó ezt inverteren belül boosterrel, vagy DC-DC konverterrel megoldja, szóval ezt hagyjuk is... Ekkora rendszernél már van értelme a 3 fázisnak, pláne, hogy egyre többször nem engednek 5kVA invertert 1 fázisra csatlakozni (régen ez nem volt jellemző).
    Inverter árakban a különbséget nem biztos, hogy érdemes nézni (sem napelemnél), mert ha valaki egy tételre kisebb hasznot rak, akkor nagyobbat egy másikra. A végösszeget érdemes nézni, és abból is a Ft/kWp-et - ahogy Te is tetted! :K
    Bár egy ideje nem foglalkozom lakossági rendszerekkel, de azért én a 400eFt/kWp árat sokallom első blikkre egy 1f 4,5kWp rendszer esetén - de tényleg lehet ez most a piaci ár...

    "azt tanácsolom nézzen utána a cégeknek optenben vagy egyéb helyeken, mert van köztük külföldi, pár hónapja alapított, 0 alkalmazottal rendelkező"
    Ezt nem győzöm hangsúlyozni én sem eleget! 100%-ig igazad van!!! :R

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák