Új hozzászólás Aktív témák

  • Zolee897

    tag

    válasz Agri1 #51222 üzenetére

    "Egyrészt az áram a legrövidebb útvonalon halad"

    Ez nem igaz. Az áram megy mindenfele, amerre tud és az adott útvonalakon - mondjuk úgy - tapasztalt ellenállásokkal fordított arányban.

    "Másrészt a jelenleg használatos trafók csak lefele tud transzformálni, felfele nem"

    Ez szintén nem igaz. A trafók nyilván oda és vissza is transzformálnak, nincs kitüntetett irány. Amikor az egyik politikus vagy energetikai főokos mondta pár hónapja, hogy fizikai képtelenség, hogy a trafókon visszamenjen az áram, akkor nagy baromságot mondott.

    A probléma inkább az lehet, hogy ahhoz, hogy elegendő energia tudjon átmenni a visszairányba, túlságosan meg kellene emelni az adott trafókörzet feszültségét, illetve a trafó után a gridben is lehet, hogy pl nagyobb keresztmetszetű vezetékeket kellene alkalmazni. Mert ha az adott távvezeték arra lett tervezve, hogy átvisz mondjuk x megawattot az egyik irányba, akkor a másik irányba is át tud vinni x megawattot de ha 3-szor annyit akarnak rajta átpréselni, mert nagyon süt a nap és sok a napelemes arra, akkor az probléma lehet. Ez ugyanúgy igaz a trafóházban lévő trafóra is.

    Tehát az utcai trafóházi trafón megy visszafele is az áram. A probléma az, hogy (1) a trafóházakat, távvezetékeket nem arra tervezték, hogy az adott kisebb helyekről ennyi energiát elszállítson, (2) az adott körzetet sem úgy tervezték, emiatt nagyon megemelkedne az adott trafókörzetben a fesz. A megoldás a hálózat áttervezése és bővítése.

    Erre a korszerűsítésre a durva becslés az egyszeri 1-2 ezer milliárd forint. Hogy lássuk ennek a nagyságrendjét:

    - azzal, hogy ekkora infációt csinált a kormány és emiatt az MNB-nek kamatot kellett emelnie, az kb évente ennyibe kerül és ez még évekig így lesz. Tehát az elbaltázott gazdaságpolitika miatt évente fizetünk ki ennyit még kb 5 évig.
    - ez az 1-2 ezer milliárd forint nagyjából a Paks2 beruházás fele

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák