Új hozzászólás Aktív témák

  • mikrofon

    veterán

    válasz konyi79 #21303 üzenetére

    Ha már próbáltok akkor összefoglalom nektek az aktuális helyzetképet a Batis 2/40 CF lencséről. Ezeket mind kipróbálhatjátok. Sajnos én nem tudok menni, mert a feleségem finoman jelezte, hogy családi program van, ugyhogy ugye nem jelentkeztem és nem felejtettem el....

    Szerintem lesz Batis, mert van raktáron... De lehet ebben tévedek ;)

    Tehát bizonyos területeken, már november legeleje óta elérhető a lencse. Ott az alábbi hibákat észrevételeket tették a lencsével kapcsolatban. Emiatt küldik/küldték is vissza a Zeiss-nek a lencséket. Sőt több élőrendélest is lemondtak, mert most kivárnak. Ez ugye azt a réteget érint, akik esemény fotózáshoz, emberek fotózásához veszik.

    1.: Sajátos jellemző, hogy legtágabb rekeszen is szögletes a bukégolyó, mert nincs teljesen nyitva a rekesz legtágabb állapotban sem, így mindig látszódik a szögletes lamellaszerkezet. Ez elvileg a Zeiss saját mintaképein is látszódik. Zeiss ezt felvállalja ez szerinte áldozat, a maximális teljesítményért a teljes fókusztartományban közelfókusztól a végtelenfókuszig.

    2.: Makró lencsékhez hasonlóan valójában közel pontban itt is csökken a maximális blende. Ez elvileg rendben is lenne de itt indokolatlanul nagy, merthogy ahogy csökken a tárgytávolság 1m-től folyamatosan csökken a blende nyílás, vagyis nő a számérték egészen F5.6-ig.
    Tehát közel ponton ez valójában egy 40mm F5.6-os lencsének felel meg.
    Erre elvileg létezik egy képlet, ami egy közelítő megoldást jelent csak, de általában használható.
    "effective aperture" = "nominal aperture" * (1 + X);
    ahol, X: aktuális nagyítás a lencsének
    Ha a Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro F017 objektívet vesszük alapul ott ez jól működik :
    5.6 = 2.8 * (1 + 1) és X (nagyítás)=1 ;
    Találgatások szerinte a hiba a firmware-ben van. Mert egyszer maga a lencse is alkalmazza a rekesz változást, azaz fizikailag is zár a blendén, ami jól látszik is. Valamint ezt a firmware is tovább adja a váz felé, ami szintén korrigál szoftveresen Tehát valójában duplán jelenik meg a korrekció.... Elvileg a kérdés a Zeiss-nél van... Majd kiderül mi lesz belőle. De talán ez sem hiba csak egyszerű tulajdonság. Minden esetre érdekes.

    3.: Eye AF nem pontos ezzel az objektívvel és az a7iii valamint a7riii vázakkal. Következetesen a szem elé fókuszál 10-20mm-rel is akár. Pont mint a front fókusz jelenség a DSLR objektívek esetén, csak ugye a működési elv alapján itt ez nem lenne lehetséges...
    Természetesen ez a legnagyobb nyíláson és viszonylag közeli arc / ember esetén jelentkezik, mert itt elég kicsi a mélység élesség. De nem kell, hogy egész arcos portré legyen, félalakos portréknál is előjön. Söt egész alakos portré esetén is látható.
    Nah ez már inkább hiba, de még mindig nem biztos, hogy az objektívé. Sőt a Zeiss szerint ez inkább váz hiba okozza. Az elején egyértelműen azt válaszolta a felhasználói panaszokra, hogy ez egyedi eset és ők tesztelték, és tökéletesen működik. Most már összegyűlt a kritikus panasz és foglalkoznak az üggyel. A Sony szerint is ez a lencse is jól kell, hogy működjön, mert megfelelően le lett tesztelve tehát támogatja az AF-et is. Mégis a Sony és a Zeiss, most közösen teszteli ellenőrzi a hibát, mert most arra gyanakodnak, hogy egy bizonyos váz, objektív, beállítás és fotós szituáció együttesen okozza. Most nyert értelmet az a néhány "issue with eye AF" fórum topik a dpreview közösségi oldalán, ahol az 55mm-es lencse esetén panaszkodtak, hogy az a7iii és kisebb számban az a7riii mellé fókuszál szemfókusz esetén.
    Egyébként a beszámolók szerint ez előidézhető a Batis 2/40 CF és Sony a7iii páros esetén a szem fókuszon kívül még úgy is, ha AF-S módban a belenagyítás mellet fókuszálunk az a7iii vázakkal. (AF in Focus Mag. (still image)) Ilyen esetben is jól látható, hogy nem a nagyítással kijelölt síkban van a fókusz, ha megfelelően kicsi a mélységélességi sík...

    Érdekes lehetne, ha ezeket ti is le tudnátok tesztelni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák