Új hozzászólás Aktív témák

  • mikrofon

    veterán

    válasz bignor #21470 üzenetére

    Hát igen a sportfotózás az elég speciális dolog. Jelentősen függ, hogy honnan és mivel fotózol, meg ugye a rendelkezésre álló fénytől is.

    Első körben én kézilabdánál, minimum olyan mélységélességi tartománnyal próbálkoznék, ahol a játékos feje és keze is bele esik a mélységélességi síkba és az arcfelismerést is bekapcsolnám. Ha felismeri a fejet, és azt követi, akkor a keze és benne a labda is éles lesz. Majd a fókusz mezők közül a Zóna lehetőséget választanám és ezzel próbálkoznék. Így kilenc meződ lesz, viszonylag gyorsan lehet körbemenni a monitor területén, hogy melyik területen lévő kijelölt arcot szeretnéd élesíteni. Nem kell a szem fókusz, hiszen elég nagy a mélységélesség. Simán AF-On gombot nyomva tartva fókuszálnék és a joystick nyomkodásával választanám ki azt a területet amiben az érintett és felismert fej van.

    Biztos próbálkoznék még a Center Lock-On és érintési lehetőség kombinációjával is. Ami még hasznos lehet az az Expand Flexible Spot "L" lehetőséggel és a hozzá tartozó Lock-On AF Expand Flexible Spot lehetőséggel is.

    Az első pár próba után regisztrálnék és elmentenék 3 különböző lehetőségeket, majd ezt hozzá rendelném egy egy gombhoz. Ráadásul ide ugye nem csak AF mezőt, lehet menteni, hanem elég sok minden egyebet is, AF-mód, Rekesz, záridő, ISO, fénymérési mód, stb... Tehát akár három eltérő szituációra is felkészülhetek előre. Így ezt a hármat az adott szituációban hirtelen, egy gombnyomásra tudnám alkalmazni. Az is lehet, hogy az egyikre egy WIDE mezőt nagy mélységélességgel raknék, amolyan hirtelen alakult csapat, többemberes szituációra.

    A vázstaubi, akkor működik hatékonyan ha viszonylag stabilan tartod, vagy nagyon egyenletesen mozgatod. Utóbbit videó módban gyakorolhatod próbálhatod, hogy mennyi a késleltetése, mennyire jól korrigál. Ha az ember ide oda forgatja, "rángatja" a vázat, akkor a vázstabi hátrány, mert pont berázza az érzékelőt, amikor nem kéne... Ráadásul sportfotózásnál és kézilabdánál is magas záridőt használnék, tehát nem indokolt a vázstabi. Ezek alól kivétel, ha az objektív támogatja a vízszintes mozgáshoz igazított stabilizálást (svenkelés-t), mert akkor csak a függőleges mozgásokat korrigálja, így sportfotózásnál is nagyon hasznos lehet, ha csak vízszintesen forgatja az ember a vázat és nem mozgatja, forgatja fel-le.....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák