Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Vrtboy #2424 üzenetére

    Menj már...Nem vagyok én valami guru, csak néha elszakad a cérna, amikor egy nap 5x kérdezik meg ugyanazt. ;)

    Ha csak stúdiózol, ahol van időd aprólékoskodni, vagy olyan témát fotózol, ahol konstans a téma távolsága és nem kell variálni, akkor elég egy manuál vaku. Régen a fényképészek elvoltak olyan vakukkal is, amik csak 3-4 munkablendét tudtak, oszt' jónapot...Ma már ez kevés. A modern, dinamikus fotózási stílusok megkövetelik a fotós gyors reagálását, ha olyan témákat fotózol ahol gyorsnak kell lenned, akkor szükséged van az összes automatikára, ami csak létezik egy vakuban. ;) Te tudod, hogy hol állsz a skálán ezek közt.

    Én amiket fontosnak tartok egy vakunál, az a gyors újratöltés, a relatíve nagy kulcsszám, az első + hátsó redőnyre való szinkron + HSS, és a dönthető + forgatható fej. Természetesen jó, ha nem csak ezeket tudja. ;) A motoros zoom amiatt fontos, hogy egyrészt koncentrálni tudja a fényerejét amikor az objektívet tele állásba tekerjük, másrészt meg energiatakarékosabban működjön azáltal, hogy a szenzor méretéhez állítja a kivilágított terület méretét. A manuális állítás akkor jön jól, amikor rendszervakut ernyőbe villantod: értelemszerűen úgy érdemes beállítani, hogy az ernyő minél nagyobb felületét bevilágítsa, ezt pedig csak úgy lehet, ha manuálisan visszateszed nagylátó állásba (ha van, még a nagylátó feltétet is rá lehet hajtani).

    A záridő attól függ, milyen kompozíciót akarsz: ha a vaku a fő fény, akkor jó az 1/200 vagy 1/250. Ha viszont a környezeti fényeket is érvényesülni akarod hagyni, akkor magas ISO, vaku meg második redőnyre szinkronizálva és visszafogva a vakukompenzációval, csak derítesz vele. Ilyenkor nem ritka az 1/30 körüli zársebesség sem.

    Mindkét (első és második) redőnyre szinkronizálás fontos: témafüggő. Sőt, még a HSS (nagysebességű vakuszinkron) is, amikor mondjuk nappal szemben derítesz.

    A Metz 48 és 50 firmware-je USB-n át frissíthető, ez sok kellemetlenségtől kímél meg, hogy nem kell vele szervízbe rohangászni, csak a honlapot figyelni a frissítések miatt. :U A dupla villanó is plusz, mert sok feladatot szebben lehet vele megoldani.

    A mostani rendszervakuk már önmagukban is teljes funkcionalitásúak, nem kell hozzájuk kiegészítő. Azaz komolyabb diffúzort meg rádiós kioldót lehet venni... ;)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák