Új hozzászólás Aktív témák

  • Alogonomus

    őstag

    válasz b. #57866 üzenetére

    1. Az AMD-nek a gaming GPU (RDNA) szegmens meglehetősen kis része, ami ráadásul erősen támaszkodik a professzionális (CDNA) és CPU szegmens kutatásaira (például a jelenlegi előny nagy részét biztosító Infinity Cache és chiplet felépítés is onnan származik). Nem a gaming kártyákkal kell visszahozniuk a fejlesztési költségeket.

    Nvidia megteheti, hogy csökkenti az árazást, de az AMD gond nélkül követni tudja az árversenyben, mert sokkal alacsonyabb az RDNA 3 tényleges bekerülési költsége. Ráadásul az AMD számára sokkal kevésbé lényeges a gaming kártyákból származó bevétel, mert nem azok jelentik a céges bevételek nagy részét. AMD elvan valószínűleg 10-20% haszonnal is, ha a piaci részesedését szeretné növelni, viszont az Nvidia számára a 60% helyett 40% haszon már a céges bevételek jelentős csökkenését okozná. Persze amennyiben nem tolja háttérbe az Nvidia is a gaming kártyákat a professzionális termékekkel szemben. A bemutatón is látványosan a professzionális alkalmazási területekre fókuszált Jensen.

    Az egyértelmű, hogy a boltokban és bányászoknál levő kártyák tömege határozza meg még legalább jövő nyárig a gépekbe kerülő kártyák megoszlását, és az az Nvidia számára kedvezőbb, mert AMD kártyákból boltokban is sokkal kevesebb van, bányászgépekben pedig túlnyomó többségben az RDNA 1 és azelőtti generációk kerültek, és azok közül nagyjából csak az 5700 XT lesz érdemi opció az idén érkező játékokhoz, ha nem számoljuk a "versenyzős" és "lövöldözős" játékokat.

    2. Összességében biztosan van AIB, aki többet keresett az Nvidia termékvonalon, mint az AMD termékvonalon, de ez a bányászok miatt történt, mert a szélesebb memóriabusz miatt a bányászok az Nvidia kártyákat keresték.

    3. PCB árakkal kapcsolatos számolást nem találtam a szövegben, pedig biztosan más komplexitású (rétegszámú) PCB kell a kb 20%-kal (450 vs. 375) magasabb fogyasztású kártyákhoz.

    4. 7900 XT-ről felvételt még nem láttam, csak render tippet. Ami nagyon valószínű, hogy alapesetben valahol a 6950 XT 375 wattja környékén lesz a fogyasztása, míg a 4090 450 wattos fogyasztással érkezett. Az persze elképzelhető, hogy több AIB nem fog külön hűtést tervezni, hanem "rácsapják" a 4090-hez tervezett hűtőt, és azzal elhúzzák a 450 wattos határig plusz 10-15% teljesítményt nyerve. RDNA 2 esetén is ezt csinálták. A Sapphire, Powercolor, XFX és egyéb AMD-exkluzív AIB-k valószínűleg gyártanak külön 2,5-3 slotos hűtőt a 375 wattos szinthez is, míg a mindkét oldalra gyártók talán az eggyel kisebb Nvidia modell hűtőjét teszik majd a tuning nélküli AMD kártyákra.

    Az árkülönbségen túl az is számítani fog a vásárlásnál, hogy a vásárló gépébe mekkora kártya fér bele, valamint mekkora hőmennyiséget tud kiszellőztetni a gépházból. Az ilyen kártyák már egy új szintet képviselnek, és a többi AIB kártyái is hasonló méretűnek tűnnek.

Új hozzászólás Aktív témák