Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz b. #59777 üzenetére

    "Mondjuk ehhez képest az RDNA3 több mint 40% eladásokat produkál, az nvidia 55% körüli eladásaival szemben, szóval az hogy most itt megfeszül ez a valaki elég vicces mert piacilag az Nvidia horror árazása és az RDNA3 megfelelő teljesítménye így egyben vonzóvá teszi a vásárlók felé."

    Ha a Mindfactory adatokra célzol, akkor ugye érdekes adalék, hogy a MF heti GPU értékesíti adataiból az derül ki, hogy 2022 elején kevesebb eladásuk volt, mint a crypto crash / ETH merge után. Tehát miközben a JPR jelentésekből Q3-ban már zuhanást mutattak ki, a retail jellegű MF eladásai inkább növekedtek.

    Ennek persze sok tényezője lehet. Lehet, hogy pl az egyik az, hogy a cryptovaluta bányászat idején a kártyák szinte el se jutottak a retail üzletekig, de legalábbis sokkal gyakrabban volt minden "out of stock".

    A korábban általam vizsgált 2022-es adatokhoz képest egy 2020-as MF adatot találtam: [link] Ez 1 hétre szintén ~4000 körüli eladást mutat.
    Ebben is az az "érdekes", de ez nem új info, hogy a retail az általad is említett 40-60 piaci részesedést mutatja, nem pedig a JPR jelentésből ismert 10-20 / 90-80 arányt. Ezt csak azért mondom, hogy azt már korábban is megállapítottam, hogy nem a (német Mindfactory) retail szegmensben valósul meg a JPR által jelentett piaci részarány, amiből következtethetnk arra, hogy a hozzánk hasonlók körében sokkal kiegyenlítettebb a mindshare, mint amire a tényleges piaci részesedésből következtetni lehet és a tényleges piaci részesedés inkább az OEM gyártóknál dől el.

    De erről is sokszor volt már szó, hogy vajon miért. És általában az a magyarázat, hogy
    1) A belépőszintű Nvidia kártyák fogyasztása jobb, mert az olcsóbb szegmenseket általában valamilyen továbbvitt átnevezetet lapkával
    2) vagy az AMD valamilyen nagyon kiherélt megoldással valósítja meg
    3) Vagy az AMD képtelen olyan mennyiségben szállítani, mint amennyire igény lenne.

    Részleges lefedettség, double-sourcing esetén viszont az OEM-ek valószínűleg buknak bizonyos mennyiségi, vagy termék-portfólió arányhoz kötött kedvezményeket az NVidiánál, amivel végül bukóra jönne ki az ugrálás.
    Kompletten AMD-re váltani pedig nyilván kockázatos.

    NA mindegy, elnézést, ez messzire vitt.

    A másik dolog pedig az eladásokra az az, amit szoktam mondogatni, hogy az egyenlőtlenség növekedésével mindig lesz egy egyre szűkülő csoport, akik számára még az egyre dráguló GPU-k is megfizethetők lesznek. Soha nem lesz az, hogy egy bizonyos termék, vagy egy termékszegmens-t egyáltalán senki sem vásárol, mert az túl drága.

    "Ami gáz, hogy alig van AIB kártya választék. Míg egyes Nvidia modellekből van vagy 30-40 féle egy helyen addig AMD ből választhatsz 4-5 ből."

    Nem tudom, hogy ez mennyire számít. Én nem is nézegetem annyira sűrűn, hogy melyik partner milyen kártyákat készít, egymáshoz képest melyik mennnyire jó. Számomra inkább zavaró lenne, ha egy lapkából 30-40 féle körítés közül kellene választanom. Tényleg van olyan szignifikáns különbség a modellek között, amiért érdemes 30-40-nek léteznie?

    Engem az zavar, amikor egy gyártó 100 és 200W-os kártyák esetén is ugyanazt a hűtőt teszi rá kártyára (bizonyára más komponensek újrahasznosítása mellett) és akkor csodálkozunk, hogy a kis prüntyögő kártyák alig olcsóbbak a komolyabb társaiknál.

    "A 7900XT-t le kellene dobnia AMD-nek 599 re a 7900XTX-et 899 re."

    899 helyett jó lenne az 749-799-nek is.
    De én egyre kevésbé bízok abban, hogy az Ada és RDNA3 árazása csak olyan készletkisöprő célú lett volna. Mármint hogy abban, hogy nagyobb mértékű árcsökkentés következne be akárhogyan is állnak az Ampere és RDNA2 készletek.
    Lehet, hogy idővel a 4070Ti-t ejtik $100-ral, a 4080-at $200-zal.
    Elképzelhető, hogy a Navi31 árazása is csökken $100-ral.

    Az elmúlt hetek híreiből (Nvidiánál respin, TDP csökkentés, TSMC és más gyártóknál utilizációs mutató csökkenése, stb) mintha azért kiolvasható lenne egyfajta törekedés az költségcsökkentésre, fogyasztói ár mérséklésére. De egyelőre a fenti összegeknél többet nem olvasok ki belőle.

    És ez még mindig az az szint lenne, ami alá simán befér a $400-500-os Navi33 és 4060/TI
    Persze ha majd ránézünk a Q4-es eladási adatokra, akkor feltehetjük majd a kérdést, hogy miért lenne annyi, hát nem akarnak ezek eladni?
    Hm, majd meglátjuk.

    Sajnos nem hiszem el Abunak, hogy pl a Navi33-mal a AMD piacszerzésre készül, meg hogy azért N6-on gyártják, hogy olcsó tudjon lenni.

    A "megfeszülés" jelentőségét én csak abban látom, hogy ha létezne egy rövid határidőn belül ledobható RDNA3+ vagy refresh, vagy v-cache, vagy akármi, akkor az katalizálhatná ezt a lassú egymás alá licitálásos árversenyt. Ha nem nőnek égig a fák, akkor nem lehet egy új valamivel gyorsabb terméket az előzőeknél még drágábban kínálni, hanem lefelé kell tolni a stacket.

    10-15 éve legalábbis úgy emlékszem, hogy kb félévente trompfoltak egymásra a gyártók egy-egy új kártyával és az jellemzően árcsökkenést indukált a meglevő portfólión.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák