Új hozzászólás Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz cigam #1510 üzenetére

    A zoom kicsit kevés lesz ehhez, illetve hát annyit tehetsz, hogy nem csak a holdfogyatkozást fotózod (bár egyelőre úgy állunk, hogy esőfelhőket lehet csak fotózni), hanem egy teljes képet komponálsz, amiben benne van a Hold is.
    Nekem is van Soligor DT-125-öm, kifejezetten elégedett vagyok vele, azt az 1800 Ft-ot megérte, sokszor húzott ki a bajból mikor nem volt nálam a nagyobbik állványom. Időzítővel még az EOS 400D-t is elbírja kitobival. De mivel kicsi és könnyű, erősen ajánlom, hogy kizárólag időzített exponálással használd, illetve ha nagyon lassú a géped fókuszálása, akkor az felérhet egy időzítéssel is (nem vicc, az S5500-asomon kihasználtam ezt a hátrányt, és előnyt kovácsoltam belőle :DDD) különben magával a gomb megnyomásával mozdítod be.
    Vannak telekonverterek, amik kibővítik a zoomtartományt fölfelé, de ezek valamelyest rontják a képminőséget és drágák is. Mivel konkrétan ehhez a típushoz is ajánlják, talán nem sokat ront a rajzolaton, de az árát nem feltétlenül éri meg...szerintem.
    Pana FZ-7? Hát nem tudom, a Panasonic FZ sorozatból az 1 számjegyűeket (FZ-5, FZ-7) nem szokták agyon dícsérni. De annyira nem ismerem, és végülis kicsit sláger gép, annyira azért nem lehet rossz. Őszintén szólva ez a kategória elég csehül áll most, nem is tudom, mit merjek ajánlani innen. Szinte mindegyiknek van valami marhasága ami miatt nem tudom jó szívvel ajánlani. Ha a zoom kell, talán egy régebbi, használt ultrazoom kompaktot tudnék ajánlani, mint pl az S5500 amit ha találsz eladót, max. 40-ért meg lehet kapni, de talán már 35-ért is. A képalkotás szempontjából fontos paramétereiben jobb az S5600-nál, a sallang meg a kattintósoknak kell (eszelős mértékű automata zajszűrést tettek az S5600-ba). És ki lehet tanulni a használatát, a legtöbb gyengéje kompenzálható manuális beállításokkal amiket meg is enged. Ha nem engedheted meg magadnak vagy nem akarsz annyit költeni fényképezőgépre, de érdekel a fotózás és nem csak anyuékat meg a Pityukát akarod lekattintani a szülinapján, akkor a középkategória szerintem irreálisan drága használhatóságához képest. Akkor már inkább legyen olcsó amit veszel, és ha kitanulod, még tán szebbet is lehet kihozni belőle. Az FZ-7 kategóriájában leginkább ilyesmiket kell megfizetni, mint képstabilizátor, arcfelismerő, közvetlen nyomtatási lehetőség a gépről, szóval mindent ami nem kell egy fotóamatőrnek :) Még a képstabi tán jól jöhet, de nem ennyiért (szerintem).
    Viszont amióta elhatároztam, hogy tükörreflexes gépet veszek amit azóta meg is vettem, nem követtem a kompaktok fejlődését, szóval lehet, hogy van most valami jó gép amiről nem tudok.

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Új hozzászólás Aktív témák