Új hozzászólás Aktív témák

  • Nisida

    aktív tag

    válasz bolbatiku #2014 üzenetére

    Nézd a vita nem bitcoin elmélete vagy technikai háttere hanem közgazdasági hatása és arra gyakorolt hatása vagyis, én nem az elmélet technikai részét vitatom, hanem annak közgazdasági aspektusait és hatásait. Ezért a technikai háttér annyiban releváns, hogy amennyiben probléma lesz akkor erre megfelelő válaszokat kell adnia a rendszernek - függetlenül attól , hogy ez egy személy vagy több személy , vagy csoport - , a kérdés az ki fogja adni.

    Amit én vitatok :

    - A visszavonhatatlanság - a mai rendszerben bármilyen hiba becsúszik van rá mód , hogy azt javítsák , itt nincs ami elment az már elment ( a te általad adott megoldást a biztonság megteremtésére kb 500 éve feltalálták és elszámolóháznak hívják, a bonyolultabb rendszerei először japánban Nagaszaki, Kagosima, Hirosima kikötőjében jelentek meg a beérkező áruk gyorsított értékelésére )
    - Az ellenőrizhetetlenség - a mai rendszerekben - pl: tőzsde is - van lehetőség egyes instrumentumok felfüggesztésére amennyiben valamilyen információ alapján elkezdene esni egy papír , stb. ára és ez a változás meghaladná a - pl: Magyarországon ez 20%-ot. -. Itt nincs itt egy álhír egy fekete csütörtök vagy az elmúlt bitcoin krízisnél gyengítetlenül terjedt a pánic , nem volt megállás csak a ddos támadások és rendszer leállások adtak egyfajta hatásszünetet.
    - Az átláthatatlanság - egyrészről a rendszer működésének - nem a technikai háttérről vagy a programkód nyíltságáról vagy zártságáról beszélek - átláthatatlansága a probléma hiszen ez a célja , a lekövethetetlenség , ne lehessen tudni ki kinek és mennyit utal. A rendszer egy fajta Black Box - nem tudod mi van bent csak azt látod mi megy be és mi jön ki. Ez megakadályozza azt, hogy előre lehessen látni bizonyos folyamatok eredményét.
    Másik részről a működtetés átláthatatlansága miatt megint senki nem tudja előre látni a benne zajló folyamatokat.
    - A szabályozatlanság - nem a rendszer belső működésének szabályozatlanságára gondolok mert arra vannak , jól felépített matematikai modellek által levédett és biztosított működést biztosító szabályok. A rendszer mai politikai, gazdasági , jogi rendszerbe való beágyazottságára gondolok ami 0. Egyfajta pirate pártos , új anarchista jelszóval kb. azt mondja mi minden felett állunk , kormányok, államok, törvények, szabályok, bankok , stb.
    Ez önmagában nagyon szimpatikusnak tűnhet főleg a liberális nyugati kultúrában felnevelkedett és a kommunista diktatúrákat megélt emberek számára de veszélyes, aminek/akinek nincsenek függőségei annak nincsenek határai, gátjai és fékjei sem. Ha valaki azt gondolja, hogy a demokrácia az amikor én mindent megtehetek és ha valamit megakarok tenni de a "rendszer" megakadályoz benne akkor az a "rendszer" antidemokratikus akkor nem a "rendszerrel" hanem az emberek felfogásával van probléma.
    - A deflációval mint modellel - sok mint egyfajta új mennyországra gondolnak egy "deflációs" gazdaságra meg pénzre, egyik sincs ilyen nem létezik a defláció egy átmeneti állapot az inflációval együtt kar-karba öltve járnak. Olyanok mint a yin és yang , nincs megállás egyikből átmegy a másikba és vissza.
    A modellt - ha Nakamotó tényleg japán akkor - egy olyan országból vette ami önmagában gazdasági és társadalmi krízisben van kb 30 éve. Az országban óriási mennyiségű pénz van bankszámlákon felhalmozva, vagy államkötvényekbe fektetve. Ez a fajta belső eladósodottság és a számolatlanul ledolgozott fizetetlen túlórák valamint az óriási belső fogyasztás biztosítják Japánnak azt, hogy még nem dobta fel a pacskert úgy mint Ciprus vagy Görögország.
    Csaba: a deflációs rendszerben az emberek fogyasztása egy cseppet sem kisebb - lásd. japán - olyan mértékben történik a költekezés , hogy elképzelni sem lehet. Folyamatosan vásárolnak ész nélkül, aki volt Japánban és kicsit is belelátott a japán életben vagyis nem csak a turista látványosságokat vizslata végig az tudja miről beszélek. Ezért ettől nem várd , hogy kevesebb lesz a fogyasztás.

    A deflációhoz csak annyit: ha valaki tudja keressen utána milyen volt az élet egy full deflációs országban Németalföldön a tulipán aranykor és válság idején. A tulipán hagymák ára folyamatosan ment felfele - ez ugyanaz mint a bitcoin - a kereslet nagyobb volt mint amennyi megtermelhető volt. A tulipán hagyma ára a válság kirobbanása előtti napon kb. egy ház árának felelt meg. A következőn már szó szerint semmit nem adtak érte max annyi értéke volt , hogy megetted és felfordultál.

    Lehet, hogy a bitcoin lesz a jövő pénze , lehet, hogy leváltja az összes mostani valutát, lehet nem lesznek bankok , bár kizárnám - de egy biztos a bitcoin sem él meg önmagában , infrastruktúra nélkül nincsen gazdaság . Vagyis senki ne higgye, hogy majd minden jobb lesz. Egyetlen ország van a világon ahol mindenki "gazdag" az Isten országa minden földi országban lesznek és vannak szegények, mert ha ez nem így lenne akkor megszűnne a társadalmi migráció és megállna az élet.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

Új hozzászólás Aktív témák