Új hozzászólás Aktív témák

  • csaba951

    veterán

    válasz ignorant #2048 üzenetére

    Európa legvéresebb, legtöbb emberi áldozattal járó háborúi pont az ilyen hitviták (ki miben, milyen ideológiában hisz) miatt voltak. Ne hozzuk be már ezt a háborúsdit a fórumra, ne kezdjük el gyilkolni egymást! Amúgy sem vagyunk túl sokan, minden fórumtársra szükség van! :D

    (#2046) Penge_4
    +1 a hozzászólásodra, nagyon tetszett!
    Középtávon talán az LTC-nek van valami esélye egyáltalán a fennmaradásra, de ez is kizárólag csak azért, mert ezen a távon a VGA bányászok várhatóan fenn fogják tartani a hálózatot. Az összes többi altcoin 3hét - 3 hónapos távon teljesen el fog tűnni. Pont azért, mert az égvilágon semmi innovációt nem tudnak felmutatni, a BTC-hez képest.

  • szilard28

    aktív tag

    válasz ignorant #2050 üzenetére

    Azokról beszéltem, akik még régen bányásztak és az utóbbi pár hónapban adták el 100 dolcsi körüli áron a spekulánsoknak a bitcoint.

    A bitcoin mögött nem áll olyan gazdaság, mint a hagyományos pénzek mögött. Pl. a ft mögött a magyar gazdaság, amelyben KÖTELEZŐ elfogadni, a brit gazdaság a font mögött, stb.

  • GuMipOkE

    aktív tag

    válasz szilard28 #2037 üzenetére

    "Defláció esetében meg a nominális fizetés mindenképpen csökkenne, hiszen ha 300 ft-ról 250 ft-ra csökkenne a kenyér ára, akkor a pék fizetése is csökkenne 150 e ft-ról 125 e ft-ra. Ami miatt másnap lázadás törne ki."

    Ezt a tapasztalat nem támasztja alá. Amikor a német gazdasági csodák "születtek", és egy időben deflálódott a német márka, akkor tudtommal a fizetések nem csökkentek. Egyébként a defláció sem egyik napról a másikra történik, hanem évek alatt, ami miatt kizárt, hogy lázadás törjön ki.
    Tudtommal a japán jen deflálódása sem eredményezte a fizetések csökkenését, csak a japán vállalatok eredményességét csökkentette.

    A "befalapok" meg a diszkont brókercégek a balekoknak van kitalálva. Mind a kettő kockázatos, és az apróbetűs rész miatt időről időre kivéreztetik az ügyfelet. Hosszútávon szinte mindig befürdik ezekkel az ember.
    Ha egy állam infláció nélküli pénzzel rendelkezne, akkor a kisember nem veszítené el szép lassan a pénzét, és nem is kellene foglalkoznia vele, hogy kockázatot vállaljon fel azért, hogy a reálértékét meg tudja őrizni a korábbi munkájának. Egy jó szándékú és igazságos világban ennek így kéne működnie.

    Az évi pár százalékos infláció (mondjuk a jelenlegi cél: 3%), egy kisember számára 1m Ft megtakarítását reálértéken 24 év alatt kevesebb, mint felére apasztja. Ami a világgazdaság szempontjából hatalmas értékvesztés. Aki rendelkezik a pénzkibocsátás jogával, kvázi az(ok) nyeri(k) meg ezt az "eltűnt" munkabért, mert az infláció miatt ütemezetten tud a fed az ekb...stb. pénz kibocsátani. Amekkora érték eltűnik, annak a reálértékét a bank megnyerte pénzkibocsátás formájában, további inflációs hatás generálása nélkül is.
    A bank meg nem ingyen bocsátja a gazdaságba a pénzt, hanem szolgáltatást/árut vesz rajta, tehát az évek évtizedek alatt elkölti a kisember megtakarítását akár sokszorosan is. És ezért nem tett semmit olyat, amit értékteremtésnek lehetne nevezni. Kvázi ingyen él, mások munkájából.

  • brd

    nagyúr

    válasz Nisida #2032 üzenetére

    A visszavonhatatlanság

    Pénzről van szó, ne legyen hiba, mit lehet azon elrontani, hogy két számot beírsz (ill. az egyiket inkább másolod) két rubrikába? Ez a tulajdonság kifejezetten előny szerintem.

    ellenőrizhetetlenség

    A főbb devizák egymáshoz viszonyított árfolyamában kereskedési szünet? Volt ilyen valaha?
    Úristen, volt egy kis pánik, mert egy váltó rendszere akadozni kezdett, hja, ezért aztán el kell adni mindent. :W Gratulálok azoknak, akik emiatt adták el.

    átláthatatlanság

    Na ez pont nem igaz. Minden tranzakció nyilvános, bárki megnézheti, sőt, ez adja a bizonyítékot ahhoz, hogy tényleg akkora összeg van egy adott tárcában, amennyi (bárki utánanézhet, hogy milyen tranzakciók mentek arrafelé/onnan), csak ez alapesetben nem személyhez köthető. Könnyen el tudom képzelni, hogy pl. egy állam kikötheti, hogy a fizetésedet, ha BTC-ben kapod, csak egy olyan számlára kaphatnád, amelynek a száma regisztrálva van náluk, hogy a személyedhez tartozik, és adót is csak innen fizethetnél (big brádör <3, jó kis visszaélésre ad lehetőséget az állam részéről, bár nem lenne rosszabb a helyzet, mint most, a fekete pénzt most is mosni kell, csak egyszerűsödne az ellenőrzés az állam számára).

    szabályozatlanság

    Majd beszabályozza a rendszer magát, ha szükség van rá (tényleg olvasgass kicsit, mert láthatóan fogalmad sincs az egész hátteréről). Pont az lenne az egyik célja, hogy ne tehesse rá egy rakat idióta/korrupt politikus a kezét a pénz kezelésére. Most is megteheted, hogy a sötét dolgaidat készpénzben intézed, arról ugyanúgy nem lesz tudomása az államnak (jót röhögtem pl. a pénztárgép-bekötési mizéria magyarázatán is; ami nem kerül be a gépbe, arról ugyanúgy nem lesz tudomása a NAV-nak :W). Az előző példámmal a BTC-t is lehetne ennyire ellenőrizni, mint most a számlaforgalmat (persze lehetne finomítani).

    A defláció/infláció szerintem nem a csereeszköz milyenségén múlik, hanem a piaci szereplők ténykedésén, ahogy korábban írtam. A csereeszköz mennyiségével ezt csak hirtelen változtatással (BTC-nél ez most kizárt) lehet rövid időre befolyásolni.

    The only real valuable thing is intuition.

  • szilard28

    aktív tag

    válasz GuMipOkE #2053 üzenetére

    Japánban minimális defláció volt, amit ellensúlyozott a technikai fejlődés, vagyis nem csökkentek észrevehetően a jövedelmek.
    De itt egyesek arra számítanak, hogy majd 100 dolcsiról 1000-re vagy 10000-re nő a BTC árfolyama (ugye max 21 millió BTC lesz, ha szinte mindenhol elfogadják, akkor ez lehetséges), ami pedig már megjelenik a bérekben is. Ugyebár az éves pár % reálbérnövekedés is a technikai fejlődésből adódik, hiszen enélkül nem fenntartható. De 90-99%-os defláció értelemszerűen csökkenti a béreket.
    Az infláció kivédésére ott vannak a bankbetétek és államkötvények, amin keresztül a megtakarítás visszamegy a gazdaságba. Enélkül pl. az emberek 90%-a még egy lakást se tudna venni.

    Ja és bankrészvényt is vásárolhatsz, ha olyan jó biznisznek tartod.

    És ki jár jól a deflációval?
    A "kisemberek"? Nem, mert nekik alig van megtakarításuk, sőt túlnyomórészt hitelben ülnek.
    A "gazdagok" és milliárdosok járnak jól, hiszen a pénzük vásárlóereje kockázat nélkül fog minden évben 5-10-1000%-kal nőni, míg a jelenlegi "csúnyainflációs" gazdaságban a fejlett országokban (USA, Németo.) negatív reálkamatot kapnak, és még a valamennyire kockázatos Magyarországon is csak 2-3% reálkamatot.
    Hát nem lenne ezerszer jobb a milliárdosoknak, ha ehelyett kockázatmentesen nőne a pénzük értéke, és nem kellene aggódniuk, hogy az USA vagy Magyarország becsődöl?

  • brd

    nagyúr

    válasz Rolly #2043 üzenetére

    Illetve ha én csinálnám a bitcoint, akkor havi szinten a rendszerbe bele csempésznék 5-10 ezer btc-t amit dollárra váltanák és élnék mint marci hevesen .... úgy hogy nekem a btc ingyen volt

    Pont az a jó, hogy ezt nem lehet megtenni. Bárki számára nyilvános a rendszer működése (forráskód), és az alapján nem fogadná el a coinjaidat hálózat.

    The only real valuable thing is intuition.

  • szilard28

    aktív tag

    válasz brd #2056 üzenetére

    JA és aki hisz a BTC-ben, az leírhatná, hogy szerinte mennyi lesz 1-2-3-10 év múlva a BTC/USD árfolyam.

  • brd

    nagyúr

    válasz szilard28 #2057 üzenetére

    Erre én is kíváncsi lennék. Én a BTC-t ugyan nagyon jónak tartom, bár két komoly hibája szerintem van: *rva nagy a blokkchain a gépen (lassan 10GB bazz' :Y), ill. az elvesző coinokra egyelőre tudtommal nincsen megoldás (bár ez valószínűleg nem akkora probléma, mint sokan hiszik, az ember a pénzét sem szokta csak úgy elhagyni, erre sem lehetetlen figyelni...) a mai, széles körben elterjedt emberi gondolkodással viszont szerintem nem fog elterjedni igazán, ahhoz előbb annak kellene megváltoznia.

    The only real valuable thing is intuition.

  • fsb1000

    nagyúr

    válasz szilard28 #2057 üzenetére

    Erre az információra miért van szükséged?
    És gondolod, ha tudnám a választ megmondanám neked?

  • szilard28

    aktív tag

    válasz fsb1000 #2059 üzenetére

    A pontos választ senki se tudja, de valamire mindenki számít. Aki hisz benne, annak biztos van valami elképzelése.
    Pusztán a szerintetek bekövetkező defláció mértéke miatt kérdezem.
    Elég egy kb adat.

    (Szerintem 1 év múlva 5 dollár, 10 év múlva meg 5 cent lesz)

    JA és inflációs-deflációs gazdaság:
    Inflációs:
    Én vagyok Taxis Gyuszi, veszek egy autót hitelre 100 e ft-os havi törlesztőrészlettel. Keresek havi 500-at, elmegy 100 benzinre, karbantartásra, marad 300 és boldog vagyok. Infla 3%, így 5 év múlva keresek 580-at, marad 365 e ft.
    Deflációs:
    Megveszem az autót, legyen a törlesztő csak 8 BTC (mert nincs infla, így minimális a kamat, a törlesztő is csak 80%-a az inflációsnak).
    Keresek havi 50 BTC-t, elmegy 10 benzinre, karbantartásra, marad 32 és boldog vagyok. Az első évben. De a defláció évi 20%, 5 év alatt 67%. % év múlva keresek 16 BTC-t, benzin 3,3 BTC, marad 4,7, ami a korábbi 15%-a, de az árak csak 33%-ra csökkentek, így kevesebb mint feleannyi a reáljövedelmem.
    Eredmény? A kisember szív, a gazdag meg jól keres a befektetéssel.

    Ennyit a hiperszuper várvavárt deflációs gazdaságról.

    [ Szerkesztve ]

  • fsb1000

    nagyúr

    válasz szilard28 #2060 üzenetére

    Én nem vagyok bányász, sem hívő, sem a rendszer része.
    Az USD/HUF árfolyamot sem tudnám megjósolni. Ha mégis akkor meggazdagodnék.

  • GuMipOkE

    aktív tag

    válasz szilard28 #2055 üzenetére

    Ha lehetne FED és EKB, esetleg IMF részvényeket venni, valószínűleg vennék is. :DDD
    Nem a kereskedelmi bankokról beszéltem, hanem a pénzkibocsátási joggal rendelkezőkről.

    A kisemberek jelenleg tényleg hitelekben ülnek, de ez csak az elmúlt 10-15 év eredménye. Történelmi távlatokban ez azért nem volt jellemző.

    A "milliárdosok" nem járnak jól a deflációval, mert a vagyonuk gyarapodása a kisemberek költésétől függ. A tömegek fogyasztásán nagyságrendekkel nagyobbat kaszálnak, mint amekkorát egy esetleges defláción, így a konkrétan előfordult német és japán esetekben is. A defláció mérsékelné a fogyasztást (szerintem némileg racionalizálná), ami a gazdasági elit számára visszaesést jelentene. A kisembereknek meg a pénzének az értéke is gyarapodna, és a fölösleges pénzköltések aránya is csökkenne. Hosszú távon statisztikailag kimutatható lenne, hogy széles rétegeknek nőtt a megtakarítása és az anyagi biztonsága is. Legalábbis elvileg. Szerintem a GDP-re csak addig gyakorolna negatív hatást, amíg a középosztály el nem érne egy bizonyos társadalmi részarányt, mert utána már emelkedne defláció mellett is a GDP. Sőt, sokkal dinamikusabban nőne, mint a defláció előtti időkben.

    Egyébként én nem a deflációt tartom a legjobbnak, hanem az inflációmentes állandó értékű stabil pénzt.

  • szilard28

    aktív tag

    válasz GuMipOkE #2063 üzenetére

    "Egyébként én nem a deflációt tartom a legjobbnak, hanem az inflációmentes állandó értékű stabil pénzt."

    Ebben nagyjából egyetértek, de itt sokan a deflációt várják mint megváltást.

    "A "milliárdosok" nem járnak jól a deflációval, mert a vagyonuk gyarapodása a kisemberek költésétől függ."
    Inflációs gazdaságban igen.
    De deflációsban ha csak a pénzükön ülnek, akkor bár nominálisan nem nő a vagyonuk, de reálértékben igen. Hiszen pl. felére csökkennek az árak, akkor 2x akkora házat, a Ferrari mellé még egy Maseratit, stb vehet. És mindenféle kockázat nélkül, nem úgy mint most, amikor szegény dollármilliárdos talicskázza a pénzt Magyarországra, hogy az otthoni 1% helyett kapjon 5% kamatot (hogy az inflációval ne veszítsen a vagyonából), aztán folyamatosan rosszul alszik, mert izgul hogy mit talál ki másnap a kormány. Deflációs BTC gazdaságban szimplán beteszi a titkosított pendrive-ot a széfben és alszik mint egy kisbaba.

    Az infláció a pénzbeli megtakarítással rendelkezők adója, ezek meg jórészt a közép és felső osztálybeliek, de a megtakarítások kilencvenvalahány %-a az emberek pár %-ának tulajdonában vannak. Ők veszítenek most ha nem fektetnek kockázatos eszközökbe, míg nyernének ha defláció lenne.

    A kisembernek meg mindegy a kismértékű infla, hisz több éves átlagban azért van évi 1-3%-os reálbérnövekedés.

    "A kisemberek jelenleg tényleg hitelekben ülnek, de ez csak az elmúlt 10-15 év eredménye. Történelmi távlatokban ez azért nem volt jellemző."
    Történelmi távlatokban a kisembernek szinte nulla pénze volt.

  • brd

    nagyúr

    válasz szilard28 #2060 üzenetére

    Aztán a benzin/karbantartás ára miért maradt 100? Ha infláció van, az is pont annyival fog növekedni, mint a törlesztő, hogy pont ugyanúgy, a régi (5 évvel ezelőtti) áron 300 értékű pénz marad a zsebedben. Továbbá ez a 300 (347) az 5 év végén sem fogja a korábbi 300-at érni, mert közben az állam kitalál új adókat, hogy a jegybanktól felvett újabb kölcsönét törleszthesse (pl. tranzakciós díj, levegővételi díj, nézési díj, ÁFA 40%, ilyesmik).

    The only real valuable thing is intuition.

  • szilard28

    aktív tag

    válasz brd #2065 üzenetére

    A benzin ára is nőtt 115-re a példában. Törlesztő meg fix mindkét esetben (konkrétan egy 4,5 m kocsi 12%-os éves kamatra 100 e /hó, BTC-nél meg 450 BTC vételár, kamat 2,4% (mert van kockázat, és minimális kamat nélkül meg senki sem kockáztat, helyette ül a pénzen.), törlesztő 8 btc.

    Új adókat meg a BTC világban is kitalálnak majd. Vagy szerinted a politikusok is majd Teréz Anyává változnak?
    Ceteris paribus, stb.

    A lényeg nem a konkrét számok (hisz csak egy példa), hanem az, hogy az 1-2%-nál nagyobb éves defláció megszívatja a kisembert és még gazdagabbá teszi azt akinek van megtakarítása. Hiteltörlesztésnél nem a nominálkamat, hanem a reálkamat számít, ami jelentős deflációnál nagymértékű.

    Ebből adódik, hogy a sokak által várt jelentős defláció esetén a BTC a gazdagoknak lesz csak jó, amit a deflációs gazdaság hívei nem gondoltak végig, csak azt nézték hogy olcsóbb lesz a sör, hejdejó.

    Pont emiatt kérdeztem meg az általuk várt jövőbeli árfolyamokat.

  • brd

    nagyúr

    válasz szilard28 #2066 üzenetére

    Akkor viszont a törlesztő miért marad fix? Hol adnak ilyen hitelt 5 évre úgy, hogy a visszafizetendő összeg nem legalább 130%-nyi (az egyéb költségeket nem számolva, tehát csak a tőke+kamat)? De ha adnának, akkor a hitelfelvételnek nyilván nem kedvez ez a fajta gazdaság. Ill. a deflációs példában miért 20%-kal számolsz?

    Új adókat meg a BTC világban is kitalálnak majd. Vagy szerinted a politikusok is majd Teréz Anyává változnak?

    Nyilván nem, csak az állam nem fogja tudni folyamatosan rontani a BTC-t, azaz nem azért lesz infláció (ha lesz), mert a BTC-ből egyre több lesz, és ezért kevesebbet ér egy db, hanem azért, mert az összes fontos termék előállítási nehézsége emelkedik (több befektetett energiát igényel az előállítása).

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • Nisida

    aktív tag

    válasz brd #2054 üzenetére

    Vazze , te el is olvasod utána amit írsz ?

    "Majd beszabályozza a rendszer magát, ha szükség van rá"

    Ja mert saját magát fejleszti a kód :) Lol Miért gondolja bárki, hogy a korrupt politikusnál jobb egy nicknéven ismert programozó. D Mert nyílt forráskódú a fejlesztett rendszer. Vazze nekem lehet , utána kéne olvasni de neked meg gondolkodni kéne egy kicsit.

    "Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"

  • brd

    nagyúr

    válasz Nisida #2068 üzenetére

    Nyilván nem a kód, hanem a fejlesztők, és a rendszert használó emberek. A nyílt forráskód azért lényeges, mert bárki megnézheti, hogyan működik a rendszer.

    The only real valuable thing is intuition.

  • csaba951

    veterán

    válasz szilard28 #2064 üzenetére

    Az egész gondolatod egy nagyon egyszerű dolgon bukik meg. Te azt gondolod, hogy a BTC defláció majd akkor lesz, amikor a BTC széles körben használt fizetőeszközzé vált. Hát nem! A legnagyobb BTC defláció éppen napjainkban van. Ha majd nagyon elterjed, akkor "befagynak" majd az árak, alig lesz majd változás.

  • bolbatiku

    tag

    válasz Nisida #2068 üzenetére

    Satoshi Nakamotónak annyi köze van a Bitcoinhoz mint Samuel Morse-nek a morze kódhoz. Lefektette a rendszer alapjait és nagy része volt a fejlesztésében. Ha most Morse feltámadna, annyira tudna változtatni a Morze kódon meg a telegráfon mint Nakamotó a bitcoinon.
    Elgondolkozhatnál azon hogy ha eddig ennyit sem sikerült átlátnod akkor vajon mit tudsz az erről az egészről.

    A rendszer meg úgy szabályozza magát, hogy a felhasználóknak folyamatosan merülnek fel igényei, problémái (pl túl nagy a blokklánc, nyűg saját tárcát tartani), amiket a fejlesztők megoldanak ha tudnak, vagy a Bitcoinra épülő, de különálló szolgáltatásokat épít rá (pl Web tárcák, Electrum aminél nem kell letölteni a blokkláncot). Bárki fejlesztheti a rendszert, vagy építhet rá. A bányászok meg végzik a munkát, a tranzakciók hitelesítését és bonyolítását amiért pénzt kapnak.

    Nincs szükség egy felhatalmazott csoportra akik megszabhatják ki fejleszthet, mennyit bányászhat, mit használhat.

    Pont akkor van a gond amikor egy csoport a saját akarata szerint alakíthatja a rendszert és ezt rákényszeríti a többiekre (lásd mai bankrendszer, pl ahhoz hogy munkát vállalj folyószámlát kell nyitod, átutalás is csak bankon keresztül mehet stb).
    Maga a bitcoin is azért jött létre mert a rendszer szabályozza/alakítja saját magát, igény volt egy olyan pénzrendszerre amit nem egy szűk csoport tart az irányítása alatt, úgyhogy valaki kidolgozott egyet amit az használ aki akar, aki talál benne valami számára hasznosat.

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #2054 üzenetére

    "a fizetésedet, ha BTC-ben kapod, csak egy olyan számlára kaphatnád, amelynek a száma regisztrálva van náluk, hogy a személyedhez tartozik, és adót is csak innen fizethetnél (big brádör <3, jó kis visszaélésre ad lehetőséget az állam részéről, bár nem lenne rosszabb a helyzet, mint most, a fekete pénzt most is mosni kell, csak egyszerűsödne az ellenőrzés az állam számára)."

    Ez nemhogy az adózást segítené, hanem inkább a segélyezési rendszert bővítené ki. Feketén dolgozna még az is, aki eddig nem úgy tette, majd mutatná, hogy látja? Nincs jövedelmem.

    Ugyanis az egy regisztrált cím mellett még rendelkezhet akármennyi titkossal, amire a fekete pénzeket kapja és még a legdurvább diktatórikus megfigyelés esetében is csak annyit érhetne el az állam, hogy a közműveket (amik ugye névre szólóak) kell a regisztrált címéről fizetni. De még ezt is meg lehetne trükkösen kerülni.

    "ami nem kerül be a gépbe, arról ugyanúgy nem lesz tudomása a NAV-nak"

    De nem mindegy, hogy letáborozik egy laptoppal az egyik, a másik pedig próbavásárlás helyett csak figyel, majd a nap végén/pár óra múlva odamennek, hogy "na akkor kérem szépen, hogyan bonyolított itt le több, mint 100 tranzakciót, miközben a rendszer szerint a pénztárgép ez idő alatt egyetlen tranzakciót sem jelentett?" vagy az ország összes pontjának összes kis üzletébe folyamatosan próbavásárlókat kell küldeni, amik ráadásul vagy működnek vagy nem, mert lehetnek bármennyire természetesnek látszó illetők, gyerekes családtól csókolózó párokig, akkor sem fog adócsalást elkövetni velük szemben például a falusi/kisközségi kocsmák többsége.

    Mert ezeken a helyeken jellemzően a forgalom nagy részét az a 10-20 törzsvendég adja, akiknek ingyen adnak bármit, még néha hiteleznek is, de bárki más, aki ismeretlenül betér oda, az bizony kap blokkot.

    (#2055) szilard28: "De 90-99%-os defláció értelemszerűen csökkenti a béreket."

    De nem érted meg, hogy ha eleinte többet kaptál, majd azért kapsz kevesebbet, mert az értéke ugyanannyi lesz a kevesebbnek, akkor ha anno megtakarítottál, akkor az a tiéd? Nem veszi el tőled senki?

    Ezzel szemben ha a Kádár-rendszerben minden hónapban évekig szorgosan félretetted a párezer forintos fizetésed felét vagy negyedét, most nemhogy milliomos nem vagy, de jól be is szoptad, mert a durva infláció miatt elértéktelenedett.

    (#2057) szilard28: "Enélkül pl. az emberek 90%-a még egy lakást se tudna venni."

    Például azt is egy baromi nagy szemétségnek érzem, hogy az állam automatikusan birtokol minden olyan földterületet, ami "senki földje".

    Régen az emberek felhúzhattak egy házat közös erővel valahova és tudtak hol lakni. Ez két szempontból is jó volt. Egyrészt anyagköltségen baráti összefogás által felépítettek egy házat. Másrészt nem hagyták lezülleni az adott területet, megművelték körülötte a földet, növényeket termesztettek, állatokat tartottak, stb.

    Most meg pusztul le egy csomó terület, a hajléktalanoknak meg esélye sincs, hogy ilyen módon új életet kezdjen.

    "JA és aki hisz a BTC-ben, az leírhatná, hogy szerinte mennyi lesz 1-2-3-10 év múlva a BTC/USD árfolyam."

    Nehéz kérdés. Egyrészt a deflációs jellege miatt kilőhet az árfolyam, de akkor ahhoz, hogy fizetőeszközként használhassuk át kell minősíteni miliBTC-re, microBTC-re vagy esetleg satoshira a hivatalos pénznemet.

    De viszont a shortolás bevezetése miatt most maradhat olyan 100-130-as sávban és jóllehet nem is fog változni, ahogy a dollár/HUF sem változott már jó ideje a 150-300-as ársávból.

    Harmadik lehetőségként megzuhanhat a jelenleg is spekulánsok által fenntartott árfolyam és beállhat egy olyan pár dollár/BTC szintre.

    De ez utóbbi rövidtávú dolog lenne pont a deflációs jelleg miatt. Ettől függetlenül érthető ha az ember nem akar 120 dollárért olyasmit vásárolni, ami talán pár nap múlva 5 dollárt fog érni és csak 5 év múlva kapaszkodik majd vissza, akkor viszont már stabilan, mivel valódi gazdaság lesz mögötte nem csak spekulánsok és pár webshop.

  • ignorant

    senior tag

    válasz szilard28 #2052 üzenetére

    Szoval, neked a "gazdasag" egy raderoltetett valutat jelent....nem tudom lesz-e melyebb pontja ennek a forumnak...

    Ha a helytartoink, egyik pillanatrol a masikra meggondolnak magukat, es azt mondanak hogy "faszaujvaluta" lesz ezentul, akkor se tortenne semmi kulonleges, ahogy ez meg is tortent szamtalanszor, sok helyen.

    Amugy tokeletesen kepviseled az atlag magyart, irigyseg dol minden kommentedbol.
    Akik gazdagok lettek, szerintem nagyon is megerdemlik, nagyon nagy kockazatot vallaltak.

    az utóbbi pár hónapban adták el 100 dolcsi körüli áron a spekulánsoknak a bitcoint.

    Honnan tudhatnad, hogy ki vette meg? A bitcoin piacon levo szereplok egy resze spekulans, egy resze banyasz, egy resze a hasznalhatosag miatt vesz reszt, vannak szerencsejatekosok, stb stb.

    Azt mondani, hogy csak spekulansokbol all a piac egy hatalmas ostobasag, szuklatokorusegre vall.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz ignorant #2073 üzenetére

    "Akik gazdagok lettek, szerintem nagyon is megerdemlik, nagyon nagy kockazatot vallaltak."

    Megérdemlik, ebben egyetértek, viszont a kockázati része azért nem egészen így van. Vesd össze például a teljesen önkéntes BOINC projektekkel, amikre szintén rengetegen felajánlják a számítási kapacitásukat. Ugyanúgy áram, csak azzal nem keresnek pénzt.

    Szóval fogalmazzunk inkább úgy, hogy 50% kockázat (elvégre legyinthettek is volna rá, hogy "Á, úgyse lesz belőle semmi.") 50% pedig "jókor jó helyen" effektus. Mert én ha hallottam volna róla idejében, tuti elkezdtem volna CPU-val bányászni, amikor még lehetett. És szerintem sokan vannak így. Még akár rá is akadhattam volna, mert mikor hallottam a BOINC-ról keresgéltem Google-val "grid computing for money" és mindenfélére, de nem nem dobott ki semmilyen Bitcoinnal kapcsolatosat.

    Ugyanis tetszett az ötlet, hogy úgyis megy a gépem, akkor csináljon valami hasznosat. Maximum a teljesítménynövekedés miatt többet fogyasztana, de termelne cserébe valami kis pénzt, még ha csak az áramköltséget is hozza vissza.

    "Azt mondani, hogy csak spekulansokbol all a piac egy hatalmas ostobasag, szuklatokorusegre vall."

    A piac nagy része jelenleg spekulánsokból áll. Az arányok attól függenek, hogy a bányászok mennyit halmoztak fel, amit nem adtak el és nem vesztettek el.

    Ugyanis rohadt nehéz Bitcoinhoz jutni, kis mennyiségben meg a tranzakciós díjak miatt még nehezebb. Lásd fsb1000 hozzászólását is, amiben 10 USD-ért akart Bitcoint venni.

    Szóval szinte adja magát, hogy azoknak kedvez ez az egész, akik nagy tételben vásárolnak és minden lehetőségük (dombornyomott Mastercard vagy Visa és egyebek) meg is van hozzá, hogy ezt megtegyék. Ezek pedig a tőkével rendelkező spekulánsok. És csak nagyon kis százalékukat teszik ki olyanok, akik hisznek benne és szintén rendelkeznek mellette tőkével is, mint Rick Falkvinge.

    Ugyanis ez is adja magát: Az érdeklődők többsége éppen azért hisz benne, mert a jelenlegi rendszernek nem haszonélvezője. A jelenlegi rendszer haszonélvezőinek valóban kockázatos vállalkozás lenne, ugyanis ők jól élnek, amíg ez össze nem omlik. Az ilyenek többsége pedig (főleg ha munkakörénél foglalkozik piaci elemzésekkel és hasonlókkal) inkább élvezi a pénzét és tudomást sem vesz underground kezdeményezésekről. Ha pedig piaci elemzésekkel foglalkozik akkor ugyancsak előfordulhat, hogy betonagyú közgazdász, aki vallási áhítattal tekint egykori egyetemi professzoraira és hasonszőrűek által írott könyveire és ha ők azt mondták/azokban azt írták, hogy a kriptopénz hülyeség, akkor az bizony isteni kinyilatkoztatással egyenértékű.

    [ Szerkesztve ]

  • ignorant

    senior tag

    válasz Penge_4 #2074 üzenetére

    viszont a kockázati része azért nem egészen így van.

    Szerintem felre ertettel, nem csak a spekulansokra vagy banyaszokra gondoltam, hanem mindenkire aki annak ellenere, hogy fiatal tech, nem sajnalt idot es penzt aldozni arra hogy bitcoin alapu szolgaltatasokat krealjon vagy meglevo uzleteben implementalja, ezek adnak erteket igazan a protocolnak.

    Ne feledjuk, hogy ha nem lenne gyakorlati haszna mar reg eltunt volna a sullyezsztoben, mint a tulipan mania, vagy sok mas hasonlo dolog.

    Bar ezt mondhatod olyannak, aki meg mindig csak spekulaciot lat az egeszben...

    Ugyanis rohadt nehéz Bitcoinhoz jutni, kis mennyiségben meg a tranzakciós díjak miatt még nehezebb. Lásd fsb1000 hozzászólását is, amiben 10 USD-ért akart Bitcoint venni.

    Ez magyarorszagra meg mas (fejletlen) orszagra igaz. Ha jobb helyen laksz, konnyu hozzajutni es eladni is. Tovabba, 4 ev alatt nem kell csodat varni, az emberek tobbsege meg mindig nem hallott rola / fogalma sincs hogy mi ez.

    Szóval szinte adja magát, hogy azoknak kedvez ez az egész, akik nagy tételben vásárolnak és minden lehetőségük (dombornyomott Mastercard vagy Visa és egyebek) meg is van hozzá, hogy ezt megtegyék.

    Attol fugg, megint hogy mire hasznalod (utility vagy spekulacio). Ahhoz, hogy konnyen tudj bitcoin-t venni, kell egy jo bankszamla, semmi mas.

    VISA/Mastercard-nak bitcoin hatekony vasarlasahoz koze sincs, a kartyak ugyebar POS-hez lettek kitalalva, nem is tudok olyan ceget aki ilyen szolgaltatast ajanlana most. (ne feledjuk ezek is megfordithato payment modok)

    Az érdeklődők többsége éppen azért hisz benne, mert a jelenlegi rendszernek nem haszonélvezője.

    A jelenlegi rendszernek nagyon kevesek a haszonelvezoi, ez a legnagyobb problemaja. Az hogy sok penzed van, nem azt jelenti, hogy minden gondtalan es a rendszer felett allsz. Ugyan ugy ala vagy rendelve a penzugyi rendszerek iranyitoinak es szeszelyeinek mint az utolso hitelrabszolgasagban elo paraszt, kulonbseg az hogy nem naprol napra elsz, a tobb penz miatt nagyobb a mozgastered, de ugyanugy kiszolgaltatott vagy.

    Azt erzem, hogy szemugyre vetted, h mi tortent eddig a bitcoinnal ar tekinteteben, es ugy erzed hogy lemaradtal a nagy lehetosegrol.

    Szerintem, ahogy egyre nepszerubb lesz, ugy egyre tobb lehetoseg nyilik meg (es ehhez nem feltetlenul kellenek milliok hogy nagyot alkoss). Kerdes, hogy meg tudod-e latni (vagy akarod-e egyaltalan), kihasznalni ezeket idoben (spekulacio, banyaszat, vagy szolgaltasok / kereskedelem teren).

  • Penge_4

    veterán

    válasz ignorant #2075 üzenetére

    "Attol fugg, megint hogy mire hasznalod (utility vagy spekulacio). Ahhoz, hogy konnyen tudj bitcoin-t venni, kell egy jo bankszamla, semmi mas."

    Én például elsősorban megtakarításra használnám, mert szerintem nagy jövő van benne. Ez lehet akár spekulációnak is nevezni, de nem teljesen az. Nagyon tetszik az egész protokol, ezért érthető okokból is ezt használnám később vásárlásokra is, de jelenleg csak gyűjtögetek (azaz gyűjtögetnék).

    És egyrészt jelenleg még nincsenek olyan szolgáltatások, amiket vennék belőle (ez igaz arra is, hogy ugyanezeket USD-ért vagy forintért sem venném meg, mert akkora szükségem nincs rá), és ha lennének se vagyok az a költekező típus. Csak arra költök, amire feltétlenül szükséges.

    "VISA/Mastercard-nak bitcoin hatekony vasarlasahoz koze sincs, a kartyak ugyebar POS-hez lettek kitalalva, nem is tudok olyan ceget aki ilyen szolgaltatast ajanlana most. (ne feledjuk ezek is megfordithato payment modok)"

    Úgy értettem, hogy ezeket rengeteg olyan Payment processor is elfogadja, amit elfogad az MtGox. Például Dwolla.

    "Az hogy sok penzed van, nem azt jelenti, hogy minden gondtalan es a rendszer felett allsz."

    Én sem így értettem. Egy vállalkozónak se biztos, hogy gondot okoz egy külföldi nyaralás vagy egy kocsi (majd azt megtankolni), illetve hogy egy nagyobb családi háza legyen jó környéken akár hitelmentesen, de ettől függetlenül párszor megszopathatta őt a rendszer ahhoz, hogy elvesszen benne a bizalma.

    De egyrészt belőlük van kevesebb és ezeken belül még kevesebb, aki ennek ellenére technológiai téren is van annyira jártas, hogy
    1. Tudjon a Bitcoin létezéséről.
    2. Be merjen fektetni Bitcoinba, legalább csak egy kis részét a pénzének.

    Mert ugye bizalom ide vagy oda, de a megszokás nagy úr. Meg a tévhitek is.

    "Kerdes, hogy meg tudod-e latni (vagy akarod-e egyaltalan), kihasznalni ezeket idoben (spekulacio, banyaszat, vagy szolgaltasok / kereskedelem teren)."

    Ezeket figyelem folyamatosan. De mivel tőkém nincs és programozni sem tudok, ezért tűnik olyan soha meg nem ismétlődő elszalasztott lehetőségnek az indulás. Mert akkor tényleg annyi lett volna, hogy egy kis extra áramköltséggel hatalmasat szakíthattam volna.

    Jelenleg viszont csak azt látom, hogy vagy fejlesztésekkel (programozói tudás) vagy tőkével (fejlesztők felbérlése, bányászgép vásárlása, stb.) lehet mostanság bármit is elérni.

    Ötletekkel tele a padlás, de a kérdés az, hogy ezekből mi valósul meg.

  • brd

    nagyúr

    válasz Penge_4 #2072 üzenetére

    Feketén dolgozna még az is, aki eddig nem úgy tette, majd mutatná, hogy látja? Nincs jövedelmem.

    Nem azért csalnak adót az emberek, mert megtehetik. Egyébként is, szerinted a munkavállalók, vagy a munkaadók döntik inkább el, hogy feketén fizet/fizessenek neki? Minden attól függ, hogy mennyire pofátlan módon szeretné az állam intézni a dolgot.

    The only real valuable thing is intuition.

  • Penge_4

    veterán

    válasz brd #2077 üzenetére

    "Nem azért csalnak adót az emberek, mert megtehetik."

    És szerinted önmagában a Bitcointól megváltozna a mindenbe beletörődő, szolgalelkű, semmiért sem tüntető, összefogni képtelen birkanépség, akik kishazánkat lakják?

    A válasz: Nem. Ha holnaptól hirtelen mindenki bitcoinban kapná a fizetését és abban vásárolhatna bármit még a legutolsó sarki fűszeresnél vagy falusi kocsmában is, akkor sem csukódna be a gazdasági olló.

    Ahogy az euróra való átállástól (közös valuta) sem lett több a fizetése sem a románnak, sem a szlováknak sem a görögnek. Annyi meg pláne nem, hogy megközelítse egy luxemburgi, német vagy francia átlagbérét.

    Szóval amíg ez nem változna, addig mindig lenne ok adócsalásra.

    "Egyébként is, szerinted a munkavállalók, vagy a munkaadók döntik inkább el, hogy feketén fizet/fizessenek neki?"

    Utóbbi, de van azért vagy egy kis szerepe a munkavállalóknak is (lásd: összefogni képtelen birkanépség) benne.

    És ettől még ugyanúgy nem változna, ha mellette az itthoni és a külföldi adókulcsok sem konvergálnának egymáshoz.

  • brd

    nagyúr

    válasz Penge_4 #2078 üzenetére

    És szerinted önmagában a Bitcointól megváltozna a mindenbe beletörődő, szolgalelkű, semmiért sem tüntető, összefogni képtelen birkanépség, akik kishazánkat lakják?

    Nyilván nem, de mondtam én ilyet? Most is bankszámlára kell utalni a fizetést, de sokan kapnak mellé zsebbe készpénzt.

    The only real valuable thing is intuition.

  • Overlocker

    veterán

    Kérlek segítsetek! 3 órája szívok a hibával.. :O :O

    ' 05-19 20:46:43: Listener for "5870 ares 1st": 19/05/2013 20:46:43, ADL_Adapter_ID_Get failed, cutoff temperature disabled for 1:0:Cypress
    2013-05-19 20:46:43: Listener for "5870 ares 1st": stratum2.bitcoin.cz:3333 19/05/2013 20:46:43, started OpenCL miner on platform 1, device 0 (Cypress)
    2013-05-19 20:46:43: Listener for "5870 ares 1st": stratum2.bitcoin.cz:3333 19/05/2013 20:46:43, checking for stratum...
    2013-05-19 20:46:44: Listener for "5870 ares 1st": stratum2.bitcoin.cz:3333 19/05/2013 20:46:44, no response to getwork, using as stratum
    2013-05-19 20:46:46: Listener for "5870 ares 1st": stratum2.bitcoin.cz:3333 19/05/2013 20:46:46, Verification failed, check hardware! (1:0:Cypress, 8f6dfbf3)
    2013-05-19 20:46:55: Listener for "5870 ares 1st": stratum2.bitcoin.cz:3333 19/05/2013 20:46:55, Verification failed, check hardware! (1:0:Cypress, 1de63e4d)"

  • brd

    nagyúr

    válasz Overlocker #2080 üzenetére

    Miért stratum2? Nem lehet, hogy hibázik a HW? Milyen miner ez?

    The only real valuable thing is intuition.

  • moonguru

    őstag

    válasz Overlocker #2080 üzenetére

    Szia!

    Google:

    I'm running GUIMiner on Win7 64-bit with a XFX AMD Radeon HD 6750 and I keep getting these strings of errors

    2013-03-28 11:51:39: Listener for "GPU" started
    2013-03-28 11:51:39: Listener for "GPU": 28/03/2013 11:51:39, ADL_Adapter_ID_Get failed, cutoff temperature disabled for 1:0:Juniper
    2013-03-28 11:51:40: Listener for "GPU": api2.bitcoin.cz:8332 28/03/2013 11:51:40, checking for stratum...
    2013-03-28 11:51:40: Listener for "GPU": api2.bitcoin.cz:8332 28/03/2013 11:51:40, started OpenCL miner on platform 1, device 0 (Juniper)
    2013-03-28 11:51:40: Listener for "GPU": api2.bitcoin.cz:8332 28/03/2013 11:51:40, diverted to stratum on stratum.bitcoin.cz:3333
    2013-03-28 11:51:45: Listener for "GPU": api2.bitcoin.cz:8332 28/03/2013 11:51:45, Verification failed, check hardware! (1:0:Juniper, d7e4be91)

    I have latest drivers, the APP SDK installed, all that jazz. Could it be a power issue, I have a 550W psu? I know it's not connection, CPU mining works ("works") just fine.

    Fixed, read the posts https://bitcointalk.org/index.php?PHPSESSID=d83foassmcttbpvb4g1704r982&topic=54693.msg651989#msg651989 basically delete these files:
    C:\Windows\System32\amdocl64.dll
    C:\Windows\System32\amdoclcl64.dll
    C:\Windows\System32\OpenCL.dll
    C:\Windows\SysWOW64\amdocl.dll
    C:\Windows\SysWOW64\amdoclcl.dll
    C:\Windows\SysWOW64\OpenCL.dll

    and re install the sdk v2.5, or download the zip file linked above and extract the files in to the directories.

    Vagyis SDK probléma okozza.

    [ Szerkesztve ]

    Monitor Guru!

  • Overlocker

    veterán

    válasz moonguru #2082 üzenetére

    Szia!

    Köszi! Mindjárt megpróbálom!

    GUIMiner-t használok. Tegnap újraraktam a Win 7-et mert elegem volt a szenvedésből, 13.4 driverrel.

    ATI 7870-el tökéletesen fut a rendszer, de mihelyt berakok valamilyen HD 5XXX kártyát, azokra folyamatosan verification failed, check hardware-t dobja.. AMD megtanulhatna drivert írni..

  • #68216320

    törölt tag

    válasz Overlocker #2084 üzenetére

    13.1 drivert használj. Nekem is azzal jó, 13.4-el nem. (5970)
    A mostani drivert ezzel szedd le.

    [ Szerkesztve ]

  • Overlocker

    veterán

    válasz #68216320 #2085 üzenetére

    2.6 SDK-val működik, pontosabban megszűnt a hiba, viszont a következő error-t kapom:

    authorization failed with :asdfjklea@stratum3.bitcoin.cz:3333
    2013-05-20 10:49:04: Listener for "5870 ares 1": stratum3.bitcoin.cz:3333 20/05/2013 10:49:04, IO errors - 1, tolerance 2

    worker2 be van állítva, jelszóval stb..

  • oleslie

    aktív tag

    Sziasztok

    Létezik megvehető, fogható, elérhető (nem a BFL -es csak elő-rendelhető, soha kiszállításra nem kerülő cuccra gondolok), emberi idő alatt kiszállításra kerülő (és még megfizethető is legyen :D) bányászgép?

    Egyszerű életet élek. Ami üres megtöltöm, ami tele van kiűritem

  • #68216320

    törölt tag

    Valaki van annyira szakértő, hogy leírná részletesen ubuntu 12.04 v. 13.04 GUI nélküli OS-re SSH-n keresztűl mit és hogyan kell feltelepíteni, hogy 2db 5970-et életre lehessen kelteni cgminer-el? Nézegetek leírásokat, de sokadszor futok neki sikertelenül.

  • oleslie

    aktív tag

    válasz poli27 #2089 üzenetére

    És ha a megfizethetőt kicseréljük szimplán drága (esetleg piszok drága) -ra? :U

    Egyszerű életet élek. Ami üres megtöltöm, ami tele van kiűritem

  • N.Ferry

    senior tag

    Egy szakértő és segítőkész bányász dobna nekem egy pm-et,segítségre lenne szükségem!
    Előre is köszönöm! :R

    [ Szerkesztve ]

    Walking Dead

  • brd

    nagyúr

    válasz N.Ferry #2092 üzenetére

    Miért nem itt teszed fel a kérdésed? Sokkal nagyobb eséllyel kapsz rá választ.

    The only real valuable thing is intuition.

  • N.Ferry

    senior tag

    válasz brd #2093 üzenetére

    Mert olyasmi kérdéseim lennének hogy:
    -hogy lehet váltani bitcointot valutára ill. hogy tudom a saját számlaszámomra átutalni az összeget?
    -melyik társulatba érdemes a legjobban belemenni
    -esetleges negatív tapasztalatok ezzel az egésszel kapcsolatban?

    Walking Dead

  • fsb1000

    nagyúr

    válasz oleslie #2091 üzenetére

    Igen, ebay-en 3 db-ot árulnak: [link]

    Én drágának tartom, a megtérülése nagyon sok idő.

  • brd

    nagyúr

    válasz N.Ferry #2094 üzenetére

    - A legegyszerűbb (és valószínűleg a legolcsóbb is jelenleg), ha keresel egy magánszemélyt, aki bitcoint keres, és készpénzben elintézed, de azért figyelj oda, nyilván itt is vannak férgek, nehogy belefuss egybe. fsb1000 (vagy 100?) fórumtárs nem olyan régen leírta, hogy mi a menete, ha mégis a teljesen elektronikus utat választod.

    - Nagyjából teljesen mindegy. Legyen állandó pár %-nyi hashrátája (sokan használják).

    - Egyre nehezebb megfelelő bányászHW-t találni. :D

    fsb1000: Inkább a kib*tt drága jelző illene rá. ;)

    [ Szerkesztve ]

    The only real valuable thing is intuition.

  • N.Ferry

    senior tag

    válasz brd #2096 üzenetére

    Van valami portal vagy hírdető hely,ahol ilyen embereket találok?

    Walking Dead

  • oleslie

    aktív tag

    válasz fsb1000 #2095 üzenetére

    Na igen, 1G/40w, arányaiban ez nem rossz. Esetemben az áramért nem kell fizetni, és $1400 -ért már van 7990 -is, az pedig elvileg 2~2.3G -tudhat. Ergo hamarabb megtérül.

    Nem lehet ezeket valahogy otthon összerakni? Hihetetlen milyen árak vannak (egy konkrét eszközt láttam csak, bár lehet rosszul kerestem, ez is 9500€ /2.7MHUF/, ez már szerintem a soha meg nem térülő kategória), és nagyrészük csak a BFL -es előrendelését akarja eladni

    Egyszerű életet élek. Ami üres megtöltöm, ami tele van kiűritem

Új hozzászólás Aktív témák