Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    Marriage Story 9/10

    Ez egy nagyon jó és nagyon nehéz film volt. Bár magam még nem estem át hasonlón (és remélhetőleg soha nem is fogok), mégis nagy hatással volt rám. Nem csak azért, mert egy nagyon jó barátom válását végignéztem közvetlen közelről, hanem egy házasság széthullásában értelemszerűen benne van a két ember egymástól elszakadásának a folyamata is, annak minden fájdalmával, frusztrációjával, ezt a részét pedig házasság nélkül is sokan átélik.

    Mindenképpen kiemelném, hogy egyáltalán nem hatásvadász sem a megközelítés, sem az ábrázolás. Pont azért annyira nehéz, mert talán túlságosan is realisztikus, ha lehet ilyet mondani egy film kapcsán. Nyilván nem dokumentumfilm és színészek alakítását láthatjuk (akik előtt egyébként le a kalappal), de sikerült annyira jól elkapni az esszenciáját mind a két főszereplőnek, mind az egész folyamatnak, hogy elkerülhetetlenül felzaklattak a látottak. Mert akármennyire is modernek meg függetlenek vagyunk, személy szerint úgy gondolom, hogy nem lehet letagadni a tragédia aspektusát annak, amikor egy család darabjaira hullik. Olvastam valahol, hogy a Kramer vs. Kramer-hez hasonlítják, de az egy könnyed matiné volt ehhez a filmhez képest, hiába hasonló az alapvetés. A Marriage Story sokkal de sokkal komplexebb képet ad, nem koncentrál csak a gyermekük körüli témákra, hanem végig egyenlő időt hagy mindhármójukra. Jól követhető az a folyamat, hogy mit tesz mindez velük nem csak családként, hanem egyénenként is, ráadásul azt is nagyon jól szemléltetve, hogy milyen hatással van rájuk és a dolgok folyására olyan emberek színre lépése, akiknek igazából semmi köze ahhoz az intim szövetséghez, amit a házasság és a család jelent.

    Hogy miért nem 10/10? A végkifejletet én egy kicsit idealisztikusnak tartom, és bár erre tagadhatatlanul hatással vannak a saját tapasztalatok, előítéletek és érzések is, összességében megtörte az egész film alatt tetten érhető realisztikusságot.

    Ajánlani nem merném kifejezetten senkinek, de csak azért, mert nem egy olyan dráma, ami a klasszikus értelemben "gazdagított", viszont hiba lett volna kihagyni, nagy hiba...

    #értékelés

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák