Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz xtremetuning #41377 üzenetére

    A végkövetkeztetésed öndugájába dől.
    Az általad most "definícióként" alkalmazott szöveg egy Wikipédia szócikk része, és függetlenül attól, hogy egy Wikipédia szócikk sohase "bizonyíték" semmire, mivel amúgy egyébként nagyjából minden sorával egyetértek a "definíciónak", akár ezt a szöveget is alkalmazhatjuk az általad cáfolni kívánt eredeti problémára vonatkoztatva, azazhogy: "vélhetően nincsenek olyan nagyon sokan, akik jellemzően zenét is hallgatnak a hifijükön."
    Tehát az elemzéshez felhasználva az általd kínált (nemhivatalos) "definíciót", citáljunk az általad írt reakcióból: "Tehát, ha én ütemes lódobogás, avagy afrikai törzsi dobolást hallgatok a hifimen, és én azt zeneként értékelem-érzékelem-élem meg, akkor az zene." Nem!!! Az általad kínált (nemhivatalos) "definíció szerint is "A zene egy művészi kifejezési forma,..." Márpedig a ló nem azért dobog, a vonat nem azért zakatol, hogy te azt zeneként éld meg, és értelemszerűen nem is hallgatsz ilyeneket a hifiden zeneként. Akkor válhat a lódobogás, a vonatzakatolás zenévé, ha valaki azt zenévé alkotja, de az a valaki általában nem a befogadó, hanem az alkotó, kivétel persze minden alól van, de biztos, hogy a vonat vagy a ló nem alkotja zenévé a saját hangjait. Az afrikai törzsi dobolás adott esetben eleve egy művészi kifejezési forma, tehát adott esetben eleve zenének készül, illetve általában határterület a zene, a népzene és a "nemzene" között. Horribile dictu, kicsit sarkítva: ugyanaz a dobritmus zene-népzene akkor, ha a törzs zenélő tagjai eljátszák a szomszédos törzs elleni másnapi csata lefolyását, vagy esőt akarnak idézni vele, vagy ha az afrikai zenei fesztiválon előadják, mint népük hagyományos, kiveszőfélben levő kultúráját, de már "nemzene", azaz "popzene", "könnyűzene", "gagyi" akkor, ha a falujukba érkező parvenu német turisták szórakoztatásaként beöltöznek az egyébként már régóta nem viselt "népviseletbe", és elpöntyögik a már általuk is csak megmosolygott ritmusokat, tartva a markukat egy kis színes üvegcserép jutalomért - illetve manapság már dollárért. (Nekem pénzt hoz fájdalmas énekem, s hozzám szegődik a gyalázat...")
    "Innentől felesleges azt boncolgatnod, hogy melyik válfaja művészibb avagy sem." Ezt ugye fentebb cáfoltuk, másrészt szerintem (és sokan mások szerint is) pedig fontos boncolgatni ezt egy hifi topikban, ugyanis a hifizés színvonala alapvetően függ össze a zenélés színvonalával.
    "Minden!!!!!! hifista zenét hallgat." A fenéket. A jelen szóhasználatunkban ugyebár "a zene egy művészi kifejezési forma", az általad kínált (nemhivatalos) "definíció" szerint is. Márpedig a hifisták jelentős része jellemzően nem művészi kifejezési formákat hallgat, a hifisták jelentős része elsősorban vagy kizárólag "nemzenét" és "határterületeket" hallgat, és akkor még nem is beszéltünk, és ne is beszéljünk a nemhifistákról.
    "Az hogy Te, Andorra, én, és mindenki más mit tartunk annak, nem számít." A zene(művészet" jelentős mértékben objektív kategória, az pedig egy helyzet, hogy én és Andorra (és sokan mások), értünk annyira hozzá, hogy az esetek többségében nagy biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy mely hangfolyamok tartoznak a zene(művészet) és melyek a "popzene", "könnyűzene", "értéktelen gagyi", emberiségellenes bűntett szintű hihetetlen gagyi" kategóriáiba, valamint mely hangfolyamok értékelhetőek határterületként a zene és a "popzene" szélső kategóriái között.

    De egyébként minden okfejtés felesleges, hiszen nagyon jól érted, hogy az adott szóhasználatban miért helytálló az a mondat, hogy "vélhetően nincsenek olyan nagyon sokan, akik jellemzően zenét is hallgatnak a hifijükön.", csak neked nem tetszik ez a mondat.

Új hozzászólás Aktív témák