Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz nostromo73 #54030 üzenetére

    Persze még a mélyek is változni fognak, meg a közepek is.

    (#54031) toto0569 Hehe, és a többiek véleménye? És Bástya elvtárs?

    Komoly konstrukció az az állvány, gratulálok hozzá. Amit mondani tudok ezzel kapcsolatban, az nem feltétlen lesz újdonság számodra, de összegzem. Az összegzésből látszani fog, hogy tudja a fene, hogy hogyan lesz jobb, ezt csak próba dönthetné el, különösen azt, hogy neked hogyan tetszik jobban.

    Mi a hangdobozállvány feladata? Rezgéscsökkentés-elvezetés, rezgéshangolás, stabilitás (és persze a megfelelő magasság, de ez most mindegy). A feladatok megvalósításához szükséges az alkalmas anyagok, a jó konstrukció, a jó kötéstechnika, egyéb.
    Ellenben nem feltétlen lehet igazságot tenni a különböző elvek között. Amit kérdezel, az ugyebár éppen a hangdobozállvány-építés két legerősebb irányzatának a különbsége: könnyű, vékony, rezgősebb, elsősorban rezgéshangoló állvány, vagy nehéz, csillapított, elsősorban rezgéscsökkentő állvány. Ki ezt kedveli, ki azt. Egyik hangberendezés/hangdoboz ezt kedveli, a másik azt. Nyilván a könnyű állványok rendszer- és készülékfüggőbbek, a nehezebb-csillapítottabbak nyilván egyöntetűbben viselkednek különböző rendszerekben. Én elvileg az utóbbiak híve vagyok, legyen minél nehezebb, csillapítottabb az állvány - de ennek is vannak elvi hátulütői is, mondjuk előnytelen rezonanciafrekvencia, esetleg afféle belső "tehetetlenség" révén nehezen tudják kivezetni a rezgést önmagukból... és hasonló okoskodások.
    Szerintem az állványod elvileg sok szempontból igen jó konstrukció, vagy legalábbis nekem (elvileg) tetsző. Többféle anyag, többféle rezgéscsökkentés, főleg a homok. A kerekded formák is jó rezgéscsökkentésűek, ráadásul alacsony az akusztikai visszahatásuk. A megfelelő vastagságú és szerkezetű fém népszerű hangdobozállvány-anyag, a homok is. Én, elvileg homokkal feltöltéspárti vagyok, ha olyan az állvány, hogy lehetőséget ad rá. Talán a PVC-vel szemben vannak kétségeim, amellyel megintcsak elég jó rezgéstelenítési tulajdonságokat lehet elérni, de a műanyagok esetleges sztatikus, és más esetleges "erőtérszmog-szerű", környezeti hatásai esetleg hátrányosan szólhatnak bele a hangba, hangérzetünkbe. Műanyagokkal általában rosszabb tapasztalatok vannak a hifiben, általában kerülendők, kivétel a kivétel. Mindazonáltal, az említett műanyag feltételezett környezetiszmog hatása valószínűleg kisebb, mint amennyi előnyt az ottléte biztosíthat.
    Másrészt a kisdobozokhoz a többség jobban szereti a könnyű állványokat, nyilván ez is rezgéshangolási kérdés, én nem biztos hogy egyetértek ezzel a szemlélettel, én a hályogkovács-szintű állványkísérleteimben végül mindig a rezgéscsökkentős eszközök mellett kötöttem ki, nem a rezgéshangolós eszközök mellett - ez kicsit az én voluntarista hajlamú személyiségemből is fakadhat. De szerencsés esetben nyilván dönthettem volna könnyedebb, hangolósabb megoldások mellett is.
    Nem tudom, mennyire könnyen levehető-feltehető az a PVC-köpeny, de én csak akkor vágnék bele a kísérletezésbe, ha könnyen vissza tudnám állítani a mostani, szimpatikus állapotot. Egyúttal, könnyen lehet hogy a PVC eltávolítása jó változást okozna, a műanyag eltávolítása miatt - persze hifi kábelek szigeteléseként is sűrűn alkalmaznak PVC-t, nyilván nem eleve elvetendő anyagfajta.
    A mostanihoz képest el tudom képzelni, hogy nekem, hangsúlyozom nekem a PVC-köpeny nélküli, egyúttal a fémcsövön belül homokkal feltöltött állapot kedvezne. A csak fém feltöltetlenül valószínűleg csak rövid ideig tetszene (fényesebb-fémesebb, keményebb, "cintányérosabb", transzparensebb, látványosabb, teresebb, magastónusúbb lenne úgy a hang), egy idő után elkezdene zavarni, és visszatérnék a minél csillapítottabb állapothoz. Nekem ez a tapasztalatom. Alátétek terén is ott szoktam kikötni a kísérleteimmel, hogy a különféle specialitásokat betéve először "hű de jó", aztán végül mindig az egymásra rakott kordbársony lapkákból álló kis alátétecskéim kerülnek minden alá a kis "döglött", puha, folyékonyabb hangjukkal. Nekem tehát valószínűleg a mostani állapot lenne az optimális az alternatíváidhoz képest. Nekem.

    Bocs a semmitmondó ömlengésért, de bár az állványtervezésnek is vannak bizonyos axiómái, szélesek a választási lehetőségek is, ahol már nem az elv, hanem a próba-szerencse és az egyéni ízlés dönt.
    Az meg most más kérdés, hogy ízléskérdésekben is természetesen Kammerer ízlése a mérvadó. :Y

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák