Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz DonThomasino #33474 üzenetére

    Kimeneteket nem lehet így összekötni. Legfeljebb vannak erősítők, amit át lehet állítani hídkapcsolásra, ilyenkor egy sztereo erősítő ellenfázisban dolgozik, két kimenete közé lehet kötni a mélyhangszórót.

    Viszont a négy kimenetet adó komolyabb fejegységek mindegyike már hídkimenet, vagyis összesen 8 db végfokot tartalmaz.

    Egyszerűbb autórádiókban lehet 4 db szimpla végfok a 4 hangszóróhoz, egy tokba integrálva.

    Példának okáért van itt egy adatlap, ami 4 db végfok, 2x2 híd, vagyis végeredményben sztereo erősítő lesz belőle, tehát ebből 2 db kell a 4-hangszórós rendszerhez.

    Lehet FET-es is az erősítő, alapelv ugyanez. A hídkapcsolásra nyilván azért van szükség, mert autóban a tápfeszültség behatárolt, a terhelőimpedanciát sem nagyon szokás 4 ohm alá vinni, így korlátozott lesz a teljesítmény is. Hídba kötve viszont ez még növelhető. (A tápfeszültség növelése inverterrel egy másik technika, fejegységbe az már nem fér bele, hanem külső erősítőbe.)

    A kimenetek szempontjából lényegtelen az aszimmetrikus terhelés, mivel minden kimenet 1 db önálló végerősítőnek számít, még akkor is, ha belül hídban kettőt tartalmaz.

    Nincs 4 ohmos szabály sem, csak épp az akkus táplálás miatt, a 8 ohm terhelésnek kevés, nem lehet vele rendesen kihasználni a tápfeszültséget, ezért jellemző a 4 ohm.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák