Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
salytmasztor #8940 üzenetére
Lollina POD
a párnákat sokfelé, sokfélét lehet kapni, különféle árban. Ebből legalább kv lesz, nem valami furcsaság, mint a kapszulából.
Amúgy az előfizetéseket mindig ki kell számolni, mi az igényed és azt lefedi-e. Van, hogy oké, van, hogy szimpla lehúzás és van, hogy vagy kevés, vagy sok.Kapszulás gép legyen nespresso kompatibilis és szerintem semmi extra parasztvakítást ne higgy el. Nyilván ha csinál neked tejhabot és erre szükséged van, akkor megveheted stb.. Vertuo pl. pénzkidobós kamu.
-
válasz
salytmasztor #8925 üzenetére
Kapszula szerintem nagyon hamar válik végtelenül unalmassá, ha nem csak az a cél, hogy reggel egységnyi idő alatt betolj a szervezetbe némi koffeint és csá. Alig van ízválaszték, sajnos mindegyiknek van egy ugyanolyan hátsó ízmaradéka, ami elég rossz és főleg arra emlékszik a nyelved. Plusz ugye csak a nespresso (vagy valami kézműves) az iható -> retek drága. Ami még egygombos de jóval jobb minőség lehet, az a POD. A (jó) gép jelentősen drágább is hozzá és a (jó) párnák se olcsók. Aztán szóba jöhet még valami használt automata pl, de normális kávéval etetve. <- Erre van külön totyik.
Innen felfele aztán már nem egygombos a kvázi ingyen kotyogó sem, se a karos gépek.
nyalabka@nem az van, hogy összezár a kés és azért nem indul a cucc? Ha bekopott a használattól, előfordulhat. Vagy akár annyira telement dzsuvával (kv por), hogy egy pont után ettől megakad. szerk. ha kipucoltad, akkor a kosz nem opció, bocs.
-
-
válasz
TheProb #8919 üzenetére
Mi is a gép?
Tchibo önkínzás, jelen esetben még ára is van. Illy és a többi bolti "név" a tudásához képest rettenetesen túlárazott. Írhatnék önkínzást is, de ezek igazából semmilyen mércét nem ütnek meg, még a kínzást sem. Akkor már legyen olcsó, ld. Lidli, vagy Aldi saját vackok - ha épp véletlenül frisset kapsz, talált pénz.Ha gyümölcsöset szeretnél., de savszegényet, az nagyjából kizárja egymást. Reális áron mindenképp. Egy gyümölcsös kv-t el kell tudni készíteni, nincs mese. Van az a gép, ami igazából nem fog menni, technikai korlátok miatt.
De rövidre zárva: Impresso sajnos rendesen árat emelt a bézik szegmensben is, de a fent ajánlott brazil mellett (ami nem gyümölcsös, cserébe kicsit kényes - alacsonyabb hőfokon, max 25mp alatt kell max 1:2 arányt húzni belőle, még risztretto is játszhat) a kolumbiai, vagy a kolu/brazil blend jöhet szóba. Utóbbiak már izgalmasabbak.
Esetleg Pallyotz Black LXR, vagy Indian choco. Ő eleve sötétre pörköl, nem túl kényes elkészítésre. -
válasz
tuzpenge #8913 üzenetére
Ha lassú a lefolyás, nézd a jó oldalát; legalább nem döglött a bab
Az etiópot gyakran kell durvábbra őrölni, mint gondolnád - ez egyfajta sajátossága. Illetve gyakran áll neki jól a valamivel hosszabb lefolyás és magasabb arány. Utóbbiak persze pörkölés függők is. Ha keseredik, akkor már túl van tolva. De mivel az aldison nem tudsz előáztatni és a hőstabilitása is kérdéses, ezért gondoltam a 35mp körüli időt kétésfeles aránnyal. Lehet, hogy az arány 1:2 körül is elég, ezt már próbálgatni kell. Ha mindenhogy savas marad, akkor leginkább hőhiányosságra vezethető vissza.
Ne add fel, egy etióp az viszonylag hálás tud lenni. Kenyait pl. ne vegyél ahhoz a géphez -
válasz
tuzpenge #8908 üzenetére
Nem tudom a jelenlegi aldi gépnek milyen a szűrőkosara; a régi iparinak rendes 16-18g volt. Tehát ki kell találni a kosárméretet. Ne legyen se alul, se túltöltve. Előkészítés lehetőleg legyen oké - ha csatornásodik, azt nem fogja szeretni. A szokásos 100Ft trükk segíthet a töltésben. Ha ez megvan, melegítsd fel a gépet (nyilván termoblokkos, de ezt is lehet 15 percig melegíteni, aztán kicsi vizet kiengedni a fejen csapolás előtt. Próbálj belőni az őrlőn egy 35mp 1:2,5 arányt.
Nagyjából ennyi a lehetőség... Kapucínernek az a pörkölése is sötét, amire ő aszongya világos, tehát nem lehetetlen a meló -
-
válasz
RetepNyaraB #8890 üzenetére
Pedig simán lehet.
Legfeljebb nem a polcon rohadtak eddig, hanem valami rakrárpolcon. -
-
Az előzőknek sincs semmi értelme házi használatban. Elmosni a kést pláne. Rizs meg jól hazavágja, eszedbe ne jusson!
Ha muszáj piszkálni, akkor pully grind, pl.
De inkább néha ecsettel kisöpörni amit elérsz a kések között és szevasz. -
válasz
Safi1988 #8875 üzenetére
57,5-ös szűrőt vegyél. Meg alá aeropress papírt is, hogy egyszerűbb legyen takarítani.
A töltéshez általánosan a 100Ft módszer működik, pár elcseszett fejforma kivételével (pl. Rancilio Silvia a kiálló csavarral). A tömörített pogira felraksz egy százast, felhúzod a fejre és ha épp látszik a nyoma, akkor jó. Ha elsüllyed sok, ha semmit se nyomódik kevés. Általában sötét pörkölés (pláne robusztás blend) kevesebb, világos több töltetet enged.A major 83mm kés, a jolly asszem 63mm Illetve a majorhoz több késprofil van. Nyilván más a motor fordulata, lóereje, ez most fejből nincs meg. Egy Jolly is nagyon jó tud lenni,a Major meg sokaknak végállomás. Onnan felfele már komoly összegeket kell leszurkolni érezhető javuláshoz (mazzer sok van használt, eredeti ára töredékéért, más komolyabb cuccból sokkal kisebb a másodkézi választék) illetve a Majorba is lehet venni gyémántrögökért spéci késeket.
A Mazzerek egy baja az igazán kényelmetlen állító tárcsa, viszont amúgy meg jól működő mechanizmus. -
válasz
TheProb #8860 üzenetére
Csatornás as hell.
A legvégére se teríti be a szűrő alját, láthatóan 4-5 pontban folyik, ahol a legkönnyebb neki. A lassítás miatt mást nem lehet mondani. Rossz felső szűrő\gép, előkészítés, szemcseméret és\vagy alapanyag is.Tokacpt@ mire vagy kíváncsi? A filter remek ital, nem presszó. Ha jóra akarod macerás és sajnos ajánlott hozzá egy drága kancsó is (fellow stagg). Másik lehetőség egy Hario switch, ami finom lesz a mindennapokra, mindegy mivel és hogyan öntöd és nehéz elrontani. Plusz a jó filter bab drága. Rendesen.
-
-
válasz
adamkaa777 #8845 üzenetére
Nyilván ahogy nyitod, úgy durvul :)
-
válasz
adamkaa777 #8836 üzenetére
Ott a Hariok vannak többségben és el a kezekkel, hacsak nem kedveled az önsorsrontást
-
Mi a helyzet a kv bazárral hétvégén?
Szombat délután esetleg topik tömegek?
Nincs rá kimondott külön thread. -
-
válasz
TheProb #8817 üzenetére
Emelj a hőn mindenképp. Nem tudom mivel mérted, de a 70 fok kifolyó nagyon karcsú, bármihez. Dedicán ami járható út még talán, az a turbo shot, ha nem zárkózol el a presszó fíling csökkenésétől a gyümis ízvilág javára (ehhez azért kell a világos pörkölés). Lényege, hogy 15-17, de max. 20 mp alatt jöjjön le 1:3 arányban az ital. Ronda lefolyás lesz, spriccelni fog és össze-vissza folyni, de ha sikerül, nagyon finom.
-
válasz
TheProb #8813 üzenetére
Elég furcsa, mert a linkelt etiópból - hacsak nincs véletlenül rommá pörkölve - elvileg nehéz keserűt gyártani (főleg 30valahány mp és 70fokos
kifolyó víz mellett). Persze nem ismerem a csibósat, csak a feliratot.
Amíg @icm nem jön erre azt mondom a gombnyomàstól mérjük az időt, hisz a shotnak az is része, míg felépül a nyomás és átjut a víz a pogácsán. Etióp amúgy meghálálhatja a hosszabb (1:3) arányt és lefolyást, de a dedicával nincs nagy manuális játéktér. -
-
Az IMS-t vedd meg, nem drága, sokkal jobb a gyárinál. Nem a grammtól lesz valami egy, vagy kétszemélyes; ezek elavult fogalmak. Nyilván 7g italt nem fogsz kettéönteni. A 14-16g egy "kisdupla", ha muszáj. A puck screen hasznos dolog és minimális kiadás (vegyél alá szűrőpapírt is, hogy kevésbé menjen tele kv olajjal) de nem biztos, hogy 53-as kosárba az 53.5-ös belemegy. Általában fél millivel alá szokták ajánlani (52.5 esetedben). Ráadásul az avx screen kb 1,5g-mal kevesebb őrleményt enged (kivéve koxx, aki beletuszkolja) a kosárba. Ha van screen, én 2g-mal nagyobb kosarat vennék, mint egyébként. Tehát mondjuk 18-as ims-t és akkor abba lehet screen mellett 15-16g-ot rakni közepesen sötét cuccból.
Vákumdoboz pénzkidobás, de jól mutat a pulton. Babot a saját, szelepes, simítózáras zacsijában, konyhaszekrényben ha nem borogatod, nyomkodod (főleg nem) két hétig biztos lehet tartani bontás után, baj nélkül. Kilós kiszerelést porciózd szét vagy gyári zacsiba (avx-en asszem 150-250ft egy 25 dekás profi zacs, amely sokáig működik), vagy befőttesbe. Utóbbi legyen teljesen tele. Nem bontogatott zacsi\üveg mondjuk egy hónapot bír a spejzpolcon, ha ennél több kéne, hűtheted. -
-
válasz
keresztg #8774 üzenetére
Sztem a hc-ben pont a kísérletezés mindig tárt karokra lel, mindegy mivel teszed
tKb.@ a gc-ben nem a foshalmaz és nehezen tisztítható (zegzugos) műanyag tartályt használtam, hanem egy hatszögletű aldis befőttes üveget. 3-4 dupla alatt kifogyott, vagyis max. egy nap. Sose volt nyákos, a tartály meg kb. mindig.
Nyilván az ember igyekszik nem pancsolni, meg feleslegesen locsolni a dizájner vizet. -
-
-
-
-
-
Bocs, már nem tudom szerkeszteni. Markecplészen
ez egy jó ajánlatnak tűnik. Ha mégis a karos, ezzel a Dedica vonalat kimaxoltad. Még a rugót is cserélte benne a fószer, hogy ne 15 Bart nyomjon a pogira. -
válasz
TheProb #8733 üzenetére
Disztribútorról mindig terjesztem az igét, hogy fancy pénzkidobás, amellyel a tech freak haverok előtt lehet villogni és ennyi. Ráadásul a rosszul tervezett (értsd olcsó alis) legfeljebb árt, de nem használ. Sokat tudok róla beszélni.
A WDT ellenben esszenciális. Akár otthon a borosdugóba szúrt 5 db rugós nyelű akupunktúrás tű (.30-.35x40-50mm), akár bármelyik hasonló kilógó hosszal rendelkező gyártott/nyomtatott verzió. Varrótű, fogpiszkáló viszont inkább ne, mert az össze vissza mozgatja az őrleményt és többet árthat, mint használ (ld. disztribútor).
Mérlegből bármelyik avx-es, persze időmérős, hamár. Minél drágább, annál gyorsabb és pontosabb lesz nagyjából. Kékfogas verzió sztem. pénzkidobás (ld. villogás a haverok előtt), hacsak nem képes a SEP (simple espresso profiler) appal együttműködni. Az viszont drága lesz.
goom@ egyesületbe karosat? Háát... max ha mindenki geek. Plusz az őrlő, ugye. Bóti darált nagypapa kedvencéhez meg minek a karos? Ez hetvenből manapság még használtan is igen szerencsés együtállás
. Mucika, meg a Béla nem fog vacakolni és szöszmögni, aztán szomorkodik a végeredményen, meg téged ekéz miért nem vettetek egy aldis kapszulásat.
-
válasz
tuzpenge #8706 üzenetére
Én sem pontosan értem, majd megvilágítja ő. De az egész jóval bonyolultabb kérdés, mint amilyennek látszik. A nagy nyomás sokkal jobban tömöríti a pogácsát, ergo nehezebben megy át rajta a víz, bizonyos keretek között (hiszen pl. a gépnek van egy maximalizált vízhozama).
Másik kérdéskör a kivonatolás (minél finomabb őrlemény, annál nagyobb a felület, annál nagyobb az elérhető kivonatolás); van valami friss és kimerítő mérésprojekt a témában, ami pont ellenkező eredménnyel zárult nagy meglepetésre. De ez itt off. -
Valami miatt ez a nyomás hülyeség beakadt a gyártóknál, ergo a fogalmatlan fogyasztónál is. Kínai szarokat már 20barral reklámozzák. Illetve a pod kéri a nagyobb nyomást, ha olyanod van, hogy azt használnál. De egy dolog a puNpa képessége, más dolog, hogy normális gyártó ezt limitálja valamennyire (kivéve a pod
)
-
válasz
DrDobos #8689 üzenetére
A legtöbb kispörkölőnél fintorogva (ezt persze nem mutatják a kedves vásárlónak
) leőrlik neked kívánt finomságúra. A tchibonál is, de ott inkább nem vennék babot, csak ha nagy a baj. A bolti pedig olyan, ahogy icm mondja. Kiöntőnek kezdetben mindegy, de legyen dedikált pitcher, aminek szép csúcsos nyílása van, nem széles szájú kisbéka. Ha egyedül iszod a 350ml elég, ha ketten, akkor 5-600ml. Ez persze a teljes űrtartalom, úgyis a felét használod kb.
-
válasz
TheProb #8685 üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper. -
-
-
"Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő."
Minden kosárnak van egy ideális névértéke és attól durván eltérni nem jó. Tehát mondjuk egy 18g-os kosárban nem érdemes 10g-ból "szimplát" főzni, mert nem működik rendesen.
Képzés: a szimpla\dupla elnevezés az eredeti olasz típusú kvzásból jön, az új hullám betörésével ez így már nem pontos fogalom. A modern specialty minősítésben (igazán jobb helyeken) csak "duplát" készítenek, az íz miatt. Általánosságban 18-20g töltettel, ebből lesz ugye 36-40g ital. Ettől még vannak persze különféle felépítésű szimpla kosarak, lehet is őket használni - általában kicsit macerásabb velük dolgozni.
Illetve a pl. 19g-ból készített cuccot szétönthetitek kétfelé, miért ne? Az íze ugyanaz marad, csak kevesebb mennyiség.
Mondjuk egy jó flatwhite duplából készül, a cappuccino viszont szimpla. De az első már specialty fogalom, a második meg klasszikus olasz :)flash @ bejáratódnak a kések, finomabbra kell állítani. Mármint ha általánosságban beszélünk róla. Amúgy egy zacskó kv elején és végén is simán lehet más őrlő állás, ahogy icm írta.
-
válasz
tuzpenge #8649 üzenetére
Próba nélkül, ábszolúte demagóg módon állítom, hogy a grand cru jobb lesz.
Egy kávénál, ahol be se vallják honnan gyün (én nem látom, melót nem rakok bele), csak a kamu megy a "gourmet minőségű kávészemekből alkotott" és barátai bullshiteléssel ("hosszú lejárati idővel rendelkezik... MAF!? Tartósították, vagy mi a frász? Amúgy ugye 2-3 hónap és szevasz) - szóval nincs miről beszélni. Tökbiztos. Ráadásul a kettő majdnem egyforma árban van -
válasz
Tomace91 #8634 üzenetére
A fagyasztó más tészta. Én ott se nyomok ki semmit, de a fagyasztásé a főszerep, a többi inkább helytakarékosság. Ellenben fagyasztásnál annál érdekesebb a szelep leragasztása (ha gyári tasakban raknád el), főleg, ha ilyen nofrost és hasonló nevű, légkeringetéses hűtőd van, mert az kiszippantja a gázokat a szelepen át. Meg így nem lesz hűtőszagú a cucc. Vákumbödönről engem senki sem fog meggyőzni, használtam, jó drága marhaságnak tartom. Ha sokat iszol azért, ha keveset azért. Ha keveset, akkor én maradnék az adagonként fagyasztásnál. De annál macerásabb hülyeség meg nincs
-
Vákumos dobozok fancy pénzkidobás. Haszna nem bizonyítható, ellenben mikor kinyomja a levegőt, a babból is kitolja a co²-t és oda minden nyitásnál nagyobb valószínűséggel áramlik be levegő, oxidálva a szerkezetet. Megoldás: gyári sikítózáras, kanállal szedve (nem kiöntve) és NEM kinyomkodva belőle semmit, hisz a természtes védelem co² ott lapul a zacskóban mindaddig, míg ki nem kergeti belőle az egyszeri vásárló felborogatással (öntögetés), nyomkodással.
Ha meg szét kell porciózni, akkor jöhet sz.zs, vagy koxx módszere. Mindegy, csak tele legyen és ne túl nagy.
-
-
válasz
Polarstar #8596 üzenetére
Én két hete az amszterdami reptéren tévedtem be hozzájuk, kínomban. Soha, soha többé. Hagyján a szaladgáló emberszabásúak a fél liternyi, kb. 5000 kalóriát tartalmazó színes trutymókkal, melyek nyomokban kávét is tartalmaznak - mindenkinek a saját ízlésficama a mérvadó; de egy egyszerűen ihatatlan duplát kaptam mind íz, mind hőmérséklet tekintetében (kb 95 fok, szénné égettem a nyelvem). Szerintem ez konkrétan büntetendő kategória
-
Nem kell szétszedni. Többször leírtuk, fragola is, akinél komolyabb szerelő szakember nem kell bizonyításképp. Egyrészt értelmetlen (első három használat után pontosan ugyanúgy, ppnt ugyanoda fog lerakódni, aminek kell és aztán csak a felső pár tized gramm cserélődik) másrészt a szopászenger miatt. No offense, csak tény.
TheProb@ kazános (nem hőpatronos) gépeknél 20 perc a minimum, bármit ír, vagy jelez. Ha úgy sem lesz jó, az kuka. Nem szokott ilyen panasz lenni a dedicára amúgy. Furcsa.
-
válasz
TheProb #8574 üzenetére
Ha vizes lesz a tejed, valszeg menet közben hűl a cucc és gőz mellett vizet is enged.
-próbáld jobban felmelegíteni a gépet
-a tejet előmelegíteni kicsit, hogy hamarabb menjen a processz.
-elvileg akkor jó (kb. 60 fok), ha a kezed már pont nem bírja el a kancsó hőfokát. Eddigre kell mikrohabbá alakulnia. -
-
válasz
tuzpenge #8557 üzenetére
Valaki linkelt itt single dose graef modot pár napja, tök innovatív meg minden, de én nem vacakolnék. Babtartályból is lehet adagonként, mindenhogyan tele lesz pangóval. Ez egy kipróbált alapgép, csak az ára lesz egyre kellemetlenebb (mint minden másnak is).
+presszóképes, elfogadható minőségű őrlemény, nem (túl) nagy darab, kevés hibalehetőség.
-zajos, lassú, single dose módban ütni kell (ez a legrosszabb), mozog a pulton. -
válasz
TheProb #8554 üzenetére
Ahogy sz.zs írta pár napja, a kiskúposak belülről nagyjából ugyanazok. A körítés (pl. állítás) változhat és az nem mindegy. A Graef bevált, ismert, működik. A Tchiboval ami tapasztalat itt megjelent az nem meggyőző (nem igazán presszóképes, a mérlege vicc) az avx meg átmatricázott kínai, ami meg nyilván valaminek a koppintása, ki tudja milyen. Pl megveszed és referálsz 🤷
-
válasz
ServerWorks #8549 üzenetére
Lécci ne bosszants fel. Ezek évek óta bevált fogalmak, pontosan azt takarják, amit angolul leírtam. Amit hozzátettem példaként az is teljesen rendben van.
Az én példámhoz képest még egy kicsit filteresebb irányba viszi az ízt. Azért írtam a végén ppm-et, mert a tds mérőm így jelzi ki. Felesleges belekötni.
-
válasz
ServerWorks #8546 üzenetére
"GH is general hardness, and measures the total amount of calcium and magnesium in the water. KH stands for Karbonathärte, which is the German for Carbonate Hardness. Carbonate hardness is exactly the same as temporary hardness: it means all the hardness that is paired with bicarbonate ions, which can form limescale."
Vizkeverés alapfok. Szódabikarbóna, ez adja a KH értéket és pl keserűsó, ez lesz a GH. Pl 0.3g szóda és 0.7g keserű 5L dedztvízben feloldva ad nagyjából 80-100ppm szárazanyagot, a kh\gh arány fejből nincs meg. Ez egy jó presszóvíz.
-
-
-
válasz
tuzpenge #8502 üzenetére
Ha mélységre is belemegy a gyári karba, akkor igen.
Az Aldi régebben vacak alumínium öntvényből csinálta a karjait; ha ezt a rossz szokásukat megtartották, akkor felkapsz egy fémfűrészt és lenyisszantod az alját; kész a seggetlen kar. Acéllal ezt kellemetlenebb megcsinálni, oda flex célszerűbb. -
-
-
Gőzkar az sima ügy amúgy is. Mármint szerintem ott a legkevesebb furcsa változó. Vagy csak nekem áll kézre. De hát jelenleg nincs gőzkar otthon
Na a nanofoamer is elég trükkös, azt sem értem tisztán. Sima aldis zabtejjel (semmi méregdrága barista bohóckodás) remek krémet lehet gyártani, tejjel meg vagy sikerül, vagy nem. Biztos bennem van a hiba. -
-
-
válasz
Polarstar #8429 üzenetére
Viccet félre mondjuk egy aeropress. Gombokért adják, überkirály gyümölcsöset lehet vele húzni. A kotyeszből se lesz presszó sose.
Gépek közül a Sage bambino tök jó kis masina lenne, de hajlamos túlmelegedni az első kv után asszem és fröcsköl. Persze lehet, hogy javították és régebbi verziót ismerek. A GC remekül modolható alapgép, de bűn nem hozzányúlni. Ja és röhejesen drága lett. A Graefet nem ismerem.
-
-
válasz
ServerWorks #8370 üzenetére
Ráadásul a "nemspecialty" robi az nagyon durva tud lenni. Rossz is az íze és üt is. A specialty meg rohadt drága ahhoz képest, hogy egy vacak robuszta mindenhogyan.
-
-
-
-
Egyadagosra átalakított mazzerra
gondoltam, nem az eredeti iparira. A nagy izé a dózer az elején. Persze helyette többnyire van cukrásztölcsér, ugyanakkora. Vagy pici csőr, ami szerintem nem olyan jó. Viszont C késsel 3-4mp alatt kinyír 20g babot, nulla pangóval (plusz 3-5mp ecsettel kisöpörni a garatot, tölcsért. Ez az ÁSZF apróbetűs rész).
De az se programozós. Amelyik igen, az meg nem 150k. -
-
válasz
Daneeka #8344 üzenetére
Igen, ez a másik lehetőség. Divat finnyázni, de nem hinném, hogy vakteszten kijönne. WDT gondolom úgyis van, az sokkal fontosabb a disztribútornál és elkeveri szépen a széleket is. Mármint wdt-t én levett magasítónál csinálok. Ha túl sok az őrlemény, előtte még elrázogatom egyenletesre.
-
-
válasz
aradebil2 #8307 üzenetére
Abból is leginkább timemore c2, kompromisszumokkal.
Esetleg egy használt graef 702-es, ami hangos, lassú és ütni kell, hogy kiköpje a babot, viszont presszóképes kompromisszum nélkül.Ui. Esetleg kingrinder k2, de nem néztem utána mennyire alkalmas presszóra. A k0 nem jó.
-
Najó, az igazából feláras
-
válasz
ServerWorks #8290 üzenetére
Azok is rémesek. A Goriziana viszont rendes pörkölő cég és friss cuccot árul, nem extrudált teveszart.
-
-
@koxx kérlek, kitiltatnád innen a trollt lécci?
-
-
válasz
body007 #8210 üzenetére
telefonnal befotózva, majd ph! tömörítve egyrészt nem releváns, másrészt az egyenletes színárnyalat érdekesebb, mint a milyen. Persze a szép, egyenletesen feketére égett se a legjobb
Ez egyenletes (amennyire látszik ugye), nincs feketére égett szél, vagy fekete foltok. Ettől még ha túl lassan jött és még spriccelve is, akkor lehet többféleképpen rossz. Meg az alapanyagot sem ismerjük. -
Csak a nyél a difi. A Redwood valóban szebb..
Kosárból ha van rá zseton, az ims-t venném. Nem ismerem konkrétan a delonghi lyukminőségét (nem láttam róla mikrokamerás képet), az ims viszont bizonyítottan rendben van. Plusz nagyobb is 2g-mal. Vehetsz bele puckscreent
Viszont felcserélted a kosár linkeket.Daneeka 8207@ a spriccelés nyomát nem feltétlenül látni. Az csak tűhegynyi előkészítés hiba, többnyire valahol szélen mellé tolja a nyomás a vizet. Az ízét persze befolyásolja.
-
-
-
-
válasz
Taltos0711 #8186 üzenetére
Biztosan, de presszóra kérdéses lesz (mint a mini mill is). Most nem emlékszem mire is kellene.
Az olcsó őrlők általában nem bírnak presszó méretűre vagdalni, legalábbis konzisztensen nem.Ennyiért többnyire lehet használt Graefet kapni, ami azért egy bizonyított gép az alapkategóriában.
-
válasz
Taltos0711 #8184 üzenetére
Persze nyilván nem a propelleres mákdaráló
-
válasz
Taltos0711 #8182 üzenetére
Gyakorlatilag bármi a mini mill felett lesz, ami rendes acélkéses őrlő.
-
-
válasz
Safi1988 #8173 üzenetére
Brazil, indiai (malabar), jávai, indonéz. Esetleg valami bézik kolumbiai, mondjuk kapuczinertől - ő elég sötétre húzza.
Világos cuccoknál ritkán működik a "sima presszó" beállítás, kivéve ha valami ipari cuccal tolod :) Vagy turbo shot, vagy hosszan áztatott, filter stíl. Meg persze sok szívás, mire ráérzel.
-
Akkor előáztatástól mérd és úgy jöjjön ki a 25-27mp. Ráadásul a viszonylag sötét brazilt nem nagyon érdemes áztatgatni, nem segít rajta. Nem kikapcsolható?
-
-
válasz
bagaba1 #8164 üzenetére
Ha keserű, akkor túloldott, mint írtam korábban. És\vagy rossz az alapanyag. Ha pl. sok benne a robuszta, akkor az keserű lesz mindenképp, mert a robi keserű alapvetően. Ha szerinted ugyanolyan az előkészítés, mégis nagy a szórás akkor vagy mégsem egyforma
vagy valami pocsék darálód van. Mondjuk ilyen gondot nekem utoljára a helikopterkéses mákdaráló okozott.
-
válasz
Digitalpimp #8153 üzenetére
De az nem attól lesz rövid, hogy pár porszemből főzöd, hanem, hogy a normál presszót lekapcsolod ~1:1 aránynál
Ui.: Ez 3rd wave babból nem az igazi általában, főleg sötét pörkölésű, ill. klasszik olasz blendre áll.
-
válasz
Safi1988 #8137 üzenetére
ha Frei illatosított förtelemmel eteted, akkor igen
Illetve persze van az a robuszta mennyiség, amit én se szívesen hagynék rajta sokáig. Ez valójában fogyasztás függő, igazad van. Közepesen világos arabica baboknál lényegtelen, olajtól csöpögő, szénné égetett áruházi termékeknél már kérdésesebb. A kristály se drága, ha megnyugtat - és valami sötét oldalt darálsz rajta folyton - rajta
Digitalpimp@ én tömény citromsav porról beszélek, nem oldatról. -
válasz
Safi1988 #8134 üzenetére
Semmit se kell vele csinálni (alul le lehet ecsetelni ami rajta van, nyilván). Ami akar lerakódik a kések közé és utána a felszín minden őrlésnél cserélődik. Ha levakarod folyton, csak elölről kezdődik az egész folyamat. Persze ha szeretnéd pár kiló babonként le lehet takarítani, gyakrabban csak időpocsék. Víz ne menjen rá. Létezik egyébként őrlő tisztító kristály, vehető is, de azt is ipariban használják, mert mások az arányok egy pörgő kávézóban.
johnny82@ igazából egy teáskanál citromsav (gyógyszertár, pár száz forint) a víztartályba és amit a gyártó ír. Általában 10mp folyás, 10mp szünet, míg tart a víz. Aztán egy komplett tartály átfolyatása és az első kv kiöntése)
-
-
válasz
bagaba1 #8114 üzenetére
Ne finomítsad, most is 31mp alatt jött le 28g! Mondom próbálj rá a 25mp\ 24g max kijövőre. Ha olyan 5-7mp körül indul meg, az jó lehet, de ez nem kőbe vésett. Persze ha most magas hőfokon van, azt is veheted lejjebb, de egyszerre csak egy dolgot tekerj el, különben nem fogod tudni hol a megoldás.
Szerk: ja és vagy atkergetsz egy komplett adagot az őrlőn állítás után, azt kidobod, vagy elfogadod, hogy a második őrlés után áll át a szemcseméret. Addig keveredik.
-
válasz
bagaba1 #8109 üzenetére
Mi az a kv por a babtartályban?? Vagy csak tükröződik valami?
Ha keserű, akkor túloldott. Persze a víz is lehet meleg, de általában az az utolsó, amit piszkálni érdemes. Brazilt (pláne sötétebb pörit) ne vigyél 1:2 arány fölé és a 25mp-t célozd be!
Tehát a 12g->24g legyen. Harmadekkora pohárbakivéve ha tejes ital. Akkor viszont tökmindegy a krém.
Ui.: Ha feketés a pogi alja helyenként, akkor ott megégett, de az meglepő volna a Dedicától
Ui2.: Felejcsed el az avx kávékat
Brazil Cerrado egy nagyon jó csokis, krémes, klasszik fajta; minden normális pörkölőnél szok lenni szezonban. -
válasz
Ganz-[HUN] #8103 üzenetére
Nekem van egy ilyen, passzol. Pont Ádám tölcsérei nem igazán praktikusak, mert belső peremes (belóg a kosárba). Nekem csinált egy prototípus kívül felülőset, az már oké, de nagyon sérülékeny a vékony pereme. Inkább vennék ma valami alis mágneses olcsót (dosing funnel a keresőszó).
-
-
válasz
Taltos0711 #8085 üzenetére
kapucziner olcsóbb blendjei. Pl a velencei gondolások. De ezekben van robi is, jobban üt.
A kávé is drágul erősen, ez van. Egyébként az olló relatíve zárul; az ihatatlan szutyok ára gyorsabban emelkedik, mint a top specialty. Ez persze nem vigasztaló, mikor 17-20k Ft a menő bab kilója. -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- The First Berserker: Khazan
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Xbox tulajok OFF topicja
- Suzuki topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Windows 11
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +2db táska
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- DJI AVATA 2 drón - 2026.05.20-ig DJI garancia
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- OLCSÓ MONITOROK
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged