Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Alcsi69
#9337
üzenetére
Az a gaggia elég hulladék. DeLonghi dedica a legkisebb közös többszörös. De mint előttem írják plusz az őrlő. A piros hülyeboltos sencor mákdaráló ötezeré nem jó.
Szerk.: lidli és Aldi táján szok lenni akciós karos, azt mindig érdemes megvizsgálni, épp mennyire ciki, mert van amikor nem annyira.
-
-
-
válasz
pető bá'
#9306
üzenetére
Ó dehogy. Nézz meg egy random vendéglátóipari eccséget, mit művel a "barista" tamperelés címszó alatt.
Konkrétan voltam most egy nap kétszer ugyanazon a helyen, délután a betanítós kiscsaj állt a pult mögött, szegénynek még lövése nincs. Ugyanazt a duplát ittam és rendes difi volt, pedig csak a tamperelés különbözött. S nem előre koholtam a vádat, hanem utólag töprengtem mi lehetett az ok.
Anubris@ gombnyomástól. A cseppre érzékelős mérlegeknek sem látom az értelmét, ezt valaki egyszer kitalálta és átment a hájp, de igazából indokolhatatlan. -
-
-
válasz
kmarci25
#9274
üzenetére
Rohadjanak meg. Mikor szemérmesen hallgatnak az arányról, akkor kb a fele robi lehet. Tegnap volt nálam egy srác robotot hasonlítani a csíbó automatájával (az automata nem volt rossz, meglepetésre) és valami büntető costa blend volt nála, na ott se árulták el mennyi a mocsári tüske benne, de pusztító egy íze volt... Csak kávéskanálllal kóstoltam háromszor és már remegett a lábam. Aki kiötli ezeket, az igya is meg

-
válasz
Mr.Csizmás
#9271
üzenetére
S van köze a névnek a babhoz? Ha igen, akkor ez valami indonéz, vagy malabar.
-
válasz
body007
#9262
üzenetére
Mi is a gép?
Ha valami pici hőpatronos, annak nem fog jól állni a hosszú lefolyás, mert kihűl közben. Esetleg el lehet menni turbo shot irányba próbából. Ennek lényege, hogy mindenképp 20mp-en belül, de jellemzően inkább 15-17mp alatt, 1:3 arányt célozva készíteni az italt. Tehát gyorsan, sokat :)
Ocsmány lefolyás lesz és nagyjából zéró test, viszont jó esetben egy rendkívül gyümölcsös, édes végeredmény. -
válasz
body007
#9260
üzenetére
Hőfok első körben. Átfolyás szabályzás második körben. Ha tehát nem finom a sima 30mp 1:2 arány, akkor finomítani a darálón, lassítani a lefolyást és növelni az arányt akár 1:3-ra.
De mivel Kapucziner sötétre pörköl 95%-ban (akkor is ha azt mondja világos), próbáld a hőfokot, 1:2,5 aránnyal és 30-35mp kornyékén. Irányadónak 🤷
Ha nem savanyú, nyertél. -
Nézd, a mákdarálóval nem lesz két egyforma italod és azt sem tudod mit, merre rontasz el az előkészítésnél. Ennél még egy hario skerton pro is jobb őrleményt csinál, de azt horror tekerni, ellenségemnek sem kívánom.
Nehéz megúszni őrlő nélkül, ha bármilyen előrelépést szeretnél. Legalább egy timemore-on töprengj el, de szorgos barátainktól egy kin k4 is nagyon olcsó tud lenni, ha épp akcijó van...
Btw kotyogóssal nagyon jó italt lehet készíteni, csak ne hívjuk presszónak. -
-
-
-
-
-
válasz
#98690560
#9223
üzenetére
Gondolom te a LaMarzocco típusú szimpla kosárra gondolsz. Ehhez - és bármelyik középen lukas típusú kosárhoz - sajnos külön tamper és szűkítő kell, az optimális, de legalábbis szívásmentes végeredmény érdekében. Lehet vacakolni a dupla tamperrel, de nagyon bajos. Az adagolás inkább 9-11g, babfüggően. 7g szürreálisan kevés, esetleg valami nagyon robusztás rettenet esetében lehetséges.
-
-
-
-
-
-
Ha esetleg még aktuál valakinek. Én innen vettem anno. Nagyon gyorsan szállítják.
Lefűrészelt, duplacsövű üvegcsésze80ml, már majdnem cortado méret.
Ja amúgy nem használom mert kurvaforró benne a kv. 5 percig garantáltan megégeti a szád.
-
Eszemben sincs! Nem tudom feltűnt-e, de teljesen visszavettem a komolyabb ajánlgatásokat. Ez nem az a topik és be is láttam, hogy csak a zűrzavart növelné.
Egyszerűen tényként megállapítottam, amit. A karhoz ingyen adott kínai szarok is jól mágneseződnek, csak alja furatminőségük van. -
válasz
Anubris
#9166
üzenetére
1 Az IMS kosár inox anyaga fosul mágnesezhető sajnos. Ez van
VST pl jó.2 a boltik szinte biztosan döglöttek, de próbálj rá. Ha siralmas nagyon, maradj a nyomifoki szűrőnél.
3 ha neked cukorral ízlik, akkor úgy van jól. Más kérdés, hogy a cukor elnyom minden más, szubtilisebb ízt. Tehát megpróbálhatod átszoktatni a nyelvedet, ha van rá kedved. Jellemzően a szirupos, olasz típusoknak nem árt a cukor amúgy.
-
válasz
body007
#9163
üzenetére
Érdekesebb babok (pl. világosra pörkölt, egzotikusabb tételek) esetén javítja a kivonatolást és finomabb lesz a végeredmény - cserébe csökken az ital teste. Presszónál egyáltalán nem jó, ha összevizezed felrakás előtt, mert jó eséllyel tönkreteszed a pogácsát és össze-vissza fog folyni, pocsék eredménnyel. Olyan gép kell hozzá, ami tud előáztatást. Maga a folyamat pár másodperctől akár 20-30-ig is tarthat. igénytől függően. De ez advanced level, nem igazán itteni téma
-
Az előáztatás hardkór vonal és teljesen más történet. Sima presszót gombnyomástól mérünk, mert így konstans a mérés. Ha a csöpögéstől méred, de nincs szándékos előáztatás, akkor fogalmad nincs mennyi idő ment el arra, míg átért a pogin a víz. Ez főleg egy kv beállításánál érdekes, de később ahogy öregszik a bab, szintén nem egész mindegy. Tehát gombnyomástól.
-
válasz
hramon94
#9153
üzenetére
Ha keserű ÉS lefolyás közben nem spriccel és nem csatornásodik (nem egész felületen folyik a kosár, hanem láthatóan csillag formájú, sugaras sávokban), akkor vedd rövidebbre a lefolyást (25mp) gombnyomástól számolva, csekkold a töltetet is (ne legyen túl sok). Végső esetben kell a hőfokot babrálni.
-
-
-
-
válasz
Anubris
#9103
üzenetére
Ásványvizet ne használj, hacsak nem extra alacsony ásványanyag tartalmút (volvic, evian, aranyrögökért). Akkor már inkább valami vízlágyítókancsósat.
Disztribútor pénzkidobás, egy jó házi wdt-tool dugóból és 5-9db rugós végű .30-as akupunktúra tűből viszont igen hasznos.

Őrlő és mérleg erősen büdzséfüggő.
Kéziőrlő ár\értékben remek, cserébe tekerni kell. Mindjuk egy kingrinder k4,
meg egy kc200 mérleg -
-
válasz
SunMount3r
#9064
üzenetére
Hario switch. Max 5 perc, csak ezalatt szükség van rád, nem egy gombot nyomsz meg.
-
-
-
-
válasz
adamkaa777
#9035
üzenetére
Oh! Meglepetés! Vegyél flairt, az sok szempontból végállomás, ha szeretsz vele pepecselni. Hozzá egy kingrinder K6 őrlő, pl.
-
válasz
adamkaa777
#9032
üzenetére
Kérdés mi az ár és mi az érték
Delonghi Dedica, mondjuk, mint alap. -
-
-
válasz
Space marine
#9020
üzenetére
3in1 formából én még nem láttam bármilyen szinten vállalhatót. Ott azon rugózunk, hogy a knorr, vagy a maggi instant zacskós zöldségleves jobb-e langyos csapvízzel felöntve, vagy akkor már az aldis olcsóbb 200 forinttal és az a tuti

Ha van bent szarvasi, végy bele olyan kv-t amit kedvelsz és nincs is gond...
A témához: ha filtert főzöl este, az lesz legkevésbé kecskeszaros vitriol másnapra.
De az nem presszó: át kell állni más ízélményre. -
-
válasz
ServerWorks
#8991
üzenetére
aha, kotyogóba nagyon muszájból tavaly nyáron. Őrölt verzió volt, a savanyú ízt nem nagyon sikerült belőle eliminálni. Mást meg nem nagyon éreztem benne
-
válasz
ServerWorks
#8975
üzenetére
az bepusztít baszki
Ez ráadásul garantáltan nem a fancy, felnemesített robuszta, eltartott kisujjal; hanem a bolhás tevehajcsár, mocsári szúnyogvadász edition
-
-
-
-
-
válasz
salytmasztor
#8950
üzenetére
Amúgy ha az a lavazza fanyar volt az az automata hibája elég valószínűleg. Amellett persze, hogy az ember ízlelőbimbó gyűjteményét komolyan át kell hangolni a minőségi kv ízére, ami nem sok rokonságot mutat fel a random éttermi porított rozmárherekivonattal.
-
válasz
salytmasztor
#8940
üzenetére
Lollina POD
a párnákat sokfelé, sokfélét lehet kapni, különféle árban. Ebből legalább kv lesz, nem valami furcsaság, mint a kapszulából.
Amúgy az előfizetéseket mindig ki kell számolni, mi az igényed és azt lefedi-e. Van, hogy oké, van, hogy szimpla lehúzás és van, hogy vagy kevés, vagy sok.Kapszulás gép legyen nespresso kompatibilis és szerintem semmi extra parasztvakítást ne higgy el. Nyilván ha csinál neked tejhabot és erre szükséged van, akkor megveheted stb.. Vertuo pl. pénzkidobós kamu.
-
válasz
salytmasztor
#8925
üzenetére
Kapszula szerintem nagyon hamar válik végtelenül unalmassá, ha nem csak az a cél, hogy reggel egységnyi idő alatt betolj a szervezetbe némi koffeint és csá. Alig van ízválaszték, sajnos mindegyiknek van egy ugyanolyan hátsó ízmaradéka, ami elég rossz és főleg arra emlékszik a nyelved. Plusz ugye csak a nespresso (vagy valami kézműves) az iható -> retek drága. Ami még egygombos de jóval jobb minőség lehet, az a POD. A (jó) gép jelentősen drágább is hozzá és a (jó) párnák se olcsók. Aztán szóba jöhet még valami használt automata pl, de normális kávéval etetve. <- Erre van külön totyik.
Innen felfele aztán már nem egygombos a kvázi ingyen kotyogó sem, se a karos gépek.
nyalabka@nem az van, hogy összezár a kés és azért nem indul a cucc? Ha bekopott a használattól, előfordulhat. Vagy akár annyira telement dzsuvával (kv por), hogy egy pont után ettől megakad. szerk. ha kipucoltad, akkor a kosz nem opció, bocs.
-
-
válasz
TheProb
#8919
üzenetére
Mi is a gép?
Tchibo önkínzás, jelen esetben még ára is van. Illy és a többi bolti "név" a tudásához képest rettenetesen túlárazott. Írhatnék önkínzást is, de ezek igazából semmilyen mércét nem ütnek meg, még a kínzást sem. Akkor már legyen olcsó, ld. Lidli, vagy Aldi saját vackok - ha épp véletlenül frisset kapsz, talált pénz.Ha gyümölcsöset szeretnél., de savszegényet, az nagyjából kizárja egymást. Reális áron mindenképp. Egy gyümölcsös kv-t el kell tudni készíteni, nincs mese. Van az a gép, ami igazából nem fog menni, technikai korlátok miatt.
De rövidre zárva: Impresso sajnos rendesen árat emelt a bézik szegmensben is, de a fent ajánlott brazil mellett (ami nem gyümölcsös, cserébe kicsit kényes - alacsonyabb hőfokon, max 25mp alatt kell max 1:2 arányt húzni belőle, még risztretto is játszhat) a kolumbiai, vagy a kolu/brazil blend jöhet szóba. Utóbbiak már izgalmasabbak.
Esetleg Pallyotz Black LXR, vagy Indian choco. Ő eleve sötétre pörköl, nem túl kényes elkészítésre. -
válasz
tuzpenge
#8913
üzenetére
Ha lassú a lefolyás, nézd a jó oldalát; legalább nem döglött a bab

Az etiópot gyakran kell durvábbra őrölni, mint gondolnád - ez egyfajta sajátossága. Illetve gyakran áll neki jól a valamivel hosszabb lefolyás és magasabb arány. Utóbbiak persze pörkölés függők is. Ha keseredik, akkor már túl van tolva. De mivel az aldison nem tudsz előáztatni és a hőstabilitása is kérdéses, ezért gondoltam a 35mp körüli időt kétésfeles aránnyal. Lehet, hogy az arány 1:2 körül is elég, ezt már próbálgatni kell. Ha mindenhogy savas marad, akkor leginkább hőhiányosságra vezethető vissza.
Ne add fel, egy etióp az viszonylag hálás tud lenni. Kenyait pl. ne vegyél ahhoz a géphez
-
válasz
tuzpenge
#8908
üzenetére
Nem tudom a jelenlegi aldi gépnek milyen a szűrőkosara; a régi iparinak rendes 16-18g volt. Tehát ki kell találni a kosárméretet. Ne legyen se alul, se túltöltve. Előkészítés lehetőleg legyen oké - ha csatornásodik, azt nem fogja szeretni. A szokásos 100Ft trükk segíthet a töltésben. Ha ez megvan, melegítsd fel a gépet (nyilván termoblokkos, de ezt is lehet 15 percig melegíteni, aztán kicsi vizet kiengedni a fejen csapolás előtt. Próbálj belőni az őrlőn egy 35mp 1:2,5 arányt.
Nagyjából ennyi a lehetőség... Kapucínernek az a pörkölése is sötét, amire ő aszongya világos, tehát nem lehetetlen a meló
-
-
válasz
RetepNyaraB
#8890
üzenetére
Pedig simán lehet.
Legfeljebb nem a polcon rohadtak eddig, hanem valami rakrárpolcon. -
-
Az előzőknek sincs semmi értelme házi használatban. Elmosni a kést pláne. Rizs meg jól hazavágja, eszedbe ne jusson!
Ha muszáj piszkálni, akkor pully grind, pl.
De inkább néha ecsettel kisöpörni amit elérsz a kések között és szevasz. -
válasz
Safi1988
#8875
üzenetére
57,5-ös szűrőt vegyél. Meg alá aeropress papírt is, hogy egyszerűbb legyen takarítani.
A töltéshez általánosan a 100Ft módszer működik, pár elcseszett fejforma kivételével (pl. Rancilio Silvia a kiálló csavarral). A tömörített pogira felraksz egy százast, felhúzod a fejre és ha épp látszik a nyoma, akkor jó. Ha elsüllyed sok, ha semmit se nyomódik kevés. Általában sötét pörkölés (pláne robusztás blend) kevesebb, világos több töltetet enged.A major 83mm kés, a jolly asszem 63mm Illetve a majorhoz több késprofil van. Nyilván más a motor fordulata, lóereje, ez most fejből nincs meg. Egy Jolly is nagyon jó tud lenni,a Major meg sokaknak végállomás. Onnan felfele már komoly összegeket kell leszurkolni érezhető javuláshoz (mazzer sok van használt, eredeti ára töredékéért, más komolyabb cuccból sokkal kisebb a másodkézi választék) illetve a Majorba is lehet venni gyémántrögökért spéci késeket.
A Mazzerek egy baja az igazán kényelmetlen állító tárcsa, viszont amúgy meg jól működő mechanizmus. -
válasz
TheProb
#8860
üzenetére
Csatornás as hell.
A legvégére se teríti be a szűrő alját, láthatóan 4-5 pontban folyik, ahol a legkönnyebb neki. A lassítás miatt mást nem lehet mondani. Rossz felső szűrő\gép, előkészítés, szemcseméret és\vagy alapanyag is.Tokacpt@ mire vagy kíváncsi? A filter remek ital, nem presszó. Ha jóra akarod macerás és sajnos ajánlott hozzá egy drága kancsó is (fellow stagg). Másik lehetőség egy Hario switch, ami finom lesz a mindennapokra, mindegy mivel és hogyan öntöd és nehéz elrontani. Plusz a jó filter bab drága. Rendesen.
-
-
válasz
adamkaa777
#8845
üzenetére
Nyilván ahogy nyitod, úgy durvul :)
-
válasz
adamkaa777
#8836
üzenetére
Ott a Hariok vannak többségben és el a kezekkel, hacsak nem kedveled az önsorsrontást

-
Mi a helyzet a kv bazárral hétvégén?
Szombat délután esetleg topik tömegek?
Nincs rá kimondott külön thread. -
-
válasz
TheProb
#8817
üzenetére
Emelj a hőn mindenképp. Nem tudom mivel mérted, de a 70 fok kifolyó nagyon karcsú, bármihez. Dedicán ami járható út még talán, az a turbo shot, ha nem zárkózol el a presszó fíling csökkenésétől a gyümis ízvilág javára (ehhez azért kell a világos pörkölés). Lényege, hogy 15-17, de max. 20 mp alatt jöjjön le 1:3 arányban az ital. Ronda lefolyás lesz, spriccelni fog és össze-vissza folyni, de ha sikerül, nagyon finom.
-
válasz
TheProb
#8813
üzenetére
Elég furcsa, mert a linkelt etiópból - hacsak nincs véletlenül rommá pörkölve - elvileg nehéz keserűt gyártani (főleg 30valahány mp és 70fokos
kifolyó víz mellett). Persze nem ismerem a csibósat, csak a feliratot.
Amíg @icm nem jön erre azt mondom a gombnyomàstól mérjük az időt, hisz a shotnak az is része, míg felépül a nyomás és átjut a víz a pogácsán. Etióp amúgy meghálálhatja a hosszabb (1:3) arányt és lefolyást, de a dedicával nincs nagy manuális játéktér. -
-
Az IMS-t vedd meg, nem drága, sokkal jobb a gyárinál. Nem a grammtól lesz valami egy, vagy kétszemélyes; ezek elavult fogalmak. Nyilván 7g italt nem fogsz kettéönteni. A 14-16g egy "kisdupla", ha muszáj. A puck screen hasznos dolog és minimális kiadás (vegyél alá szűrőpapírt is, hogy kevésbé menjen tele kv olajjal) de nem biztos, hogy 53-as kosárba az 53.5-ös belemegy. Általában fél millivel alá szokták ajánlani (52.5 esetedben). Ráadásul az avx screen kb 1,5g-mal kevesebb őrleményt enged (kivéve koxx, aki beletuszkolja) a kosárba. Ha van screen, én 2g-mal nagyobb kosarat vennék, mint egyébként. Tehát mondjuk 18-as ims-t és akkor abba lehet screen mellett 15-16g-ot rakni közepesen sötét cuccból.
Vákumdoboz pénzkidobás, de jól mutat a pulton. Babot a saját, szelepes, simítózáras zacsijában, konyhaszekrényben ha nem borogatod, nyomkodod (főleg nem) két hétig biztos lehet tartani bontás után, baj nélkül. Kilós kiszerelést porciózd szét vagy gyári zacsiba (avx-en asszem 150-250ft egy 25 dekás profi zacs, amely sokáig működik), vagy befőttesbe. Utóbbi legyen teljesen tele. Nem bontogatott zacsi\üveg mondjuk egy hónapot bír a spejzpolcon, ha ennél több kéne, hűtheted. -
-
válasz
keresztg
#8774
üzenetére
Sztem a hc-ben pont a kísérletezés mindig tárt karokra lel, mindegy mivel teszed

tKb.@ a gc-ben nem a foshalmaz és nehezen tisztítható (zegzugos) műanyag tartályt használtam, hanem egy hatszögletű aldis befőttes üveget. 3-4 dupla alatt kifogyott, vagyis max. egy nap. Sose volt nyákos, a tartály meg kb. mindig.
Nyilván az ember igyekszik nem pancsolni, meg feleslegesen locsolni a dizájner vizet. -
-
-
-
-
-
Bocs, már nem tudom szerkeszteni. Markecplészen
ez egy jó ajánlatnak tűnik. Ha mégis a karos, ezzel a Dedica vonalat kimaxoltad. Még a rugót is cserélte benne a fószer, hogy ne 15 Bart nyomjon a pogira. -
válasz
TheProb
#8733
üzenetére
Disztribútorról mindig terjesztem az igét, hogy fancy pénzkidobás, amellyel a tech freak haverok előtt lehet villogni és ennyi. Ráadásul a rosszul tervezett (értsd olcsó alis) legfeljebb árt, de nem használ. Sokat tudok róla beszélni.
A WDT ellenben esszenciális. Akár otthon a borosdugóba szúrt 5 db rugós nyelű akupunktúrás tű (.30-.35x40-50mm), akár bármelyik hasonló kilógó hosszal rendelkező gyártott/nyomtatott verzió. Varrótű, fogpiszkáló viszont inkább ne, mert az össze vissza mozgatja az őrleményt és többet árthat, mint használ (ld. disztribútor
).Mérlegből bármelyik avx-es, persze időmérős, hamár. Minél drágább, annál gyorsabb és pontosabb lesz nagyjából. Kékfogas verzió sztem. pénzkidobás (ld. villogás a haverok előtt), hacsak nem képes a SEP (simple espresso profiler) appal együttműködni. Az viszont drága lesz.
goom@ egyesületbe karosat? Háát... max ha mindenki geek. Plusz az őrlő, ugye. Bóti darált nagypapa kedvencéhez meg minek a karos? Ez hetvenből manapság még használtan is igen szerencsés együtállás
. Mucika, meg a Béla nem fog vacakolni és szöszmögni, aztán szomorkodik a végeredményen, meg téged ekéz miért nem vettetek egy aldis kapszulásat. -
válasz
tuzpenge
#8706
üzenetére
Én sem pontosan értem, majd megvilágítja ő. De az egész jóval bonyolultabb kérdés, mint amilyennek látszik. A nagy nyomás sokkal jobban tömöríti a pogácsát, ergo nehezebben megy át rajta a víz, bizonyos keretek között (hiszen pl. a gépnek van egy maximalizált vízhozama).
Másik kérdéskör a kivonatolás (minél finomabb őrlemény, annál nagyobb a felület, annál nagyobb az elérhető kivonatolás); van valami friss és kimerítő mérésprojekt a témában, ami pont ellenkező eredménnyel zárult nagy meglepetésre. De ez itt off. -
Valami miatt ez a nyomás hülyeség beakadt a gyártóknál, ergo a fogalmatlan fogyasztónál is. Kínai szarokat már 20barral reklámozzák. Illetve a pod kéri a nagyobb nyomást, ha olyanod van, hogy azt használnál. De egy dolog a puNpa képessége, más dolog, hogy normális gyártó ezt limitálja valamennyire (kivéve a pod
) -
válasz
DrDobos
#8689
üzenetére
A legtöbb kispörkölőnél fintorogva (ezt persze nem mutatják a kedves vásárlónak
) leőrlik neked kívánt finomságúra. A tchibonál is, de ott inkább nem vennék babot, csak ha nagy a baj. A bolti pedig olyan, ahogy icm mondja. Kiöntőnek kezdetben mindegy, de legyen dedikált pitcher, aminek szép csúcsos nyílása van, nem széles szájú kisbéka. Ha egyedül iszod a 350ml elég, ha ketten, akkor 5-600ml. Ez persze a teljes űrtartalom, úgyis a felét használod kb. -
válasz
TheProb
#8685
üzenetére
A köpködés gáz. Amúgy mindenképp lenne valamennyi víz a kiöntőben, mert a gőz is végső soron víz, ugye.
Nem számít, ha kis kávét felmaszatol a falra. Ha sokat (kifejezett réteg körben), akkor vagy nagyon robis, olajosra pörkölt blendet használsz, vagy tényleg kicsit kicsi a tamper. -
-
-
"Azt is olvastam, hogy talán 19g kávéból kellene majd a kávét készíteni. Ez 1 csészénél és 2 csészénél is ugyanígy működik vagy ez csak a 2 csésze kávéra értendő."
Minden kosárnak van egy ideális névértéke és attól durván eltérni nem jó. Tehát mondjuk egy 18g-os kosárban nem érdemes 10g-ból "szimplát" főzni, mert nem működik rendesen.
Képzés: a szimpla\dupla elnevezés az eredeti olasz típusú kvzásból jön, az új hullám betörésével ez így már nem pontos fogalom. A modern specialty minősítésben (igazán jobb helyeken) csak "duplát" készítenek, az íz miatt. Általánosságban 18-20g töltettel, ebből lesz ugye 36-40g ital. Ettől még vannak persze különféle felépítésű szimpla kosarak, lehet is őket használni - általában kicsit macerásabb velük dolgozni.
Illetve a pl. 19g-ból készített cuccot szétönthetitek kétfelé, miért ne? Az íze ugyanaz marad, csak kevesebb mennyiség.
Mondjuk egy jó flatwhite duplából készül, a cappuccino viszont szimpla. De az első már specialty fogalom, a második meg klasszikus olasz :)flash @ bejáratódnak a kések, finomabbra kell állítani. Mármint ha általánosságban beszélünk róla. Amúgy egy zacskó kv elején és végén is simán lehet más őrlő állás, ahogy icm írta.
-
válasz
tuzpenge
#8649
üzenetére
Próba nélkül, ábszolúte demagóg módon állítom, hogy a grand cru jobb lesz.
Egy kávénál, ahol be se vallják honnan gyün (én nem látom, melót nem rakok bele), csak a kamu megy a "gourmet minőségű kávészemekből alkotott" és barátai bullshiteléssel ("hosszú lejárati idővel rendelkezik... MAF!? Tartósították, vagy mi a frász? Amúgy ugye 2-3 hónap és szevasz) - szóval nincs miről beszélni. Tökbiztos. Ráadásul a kettő majdnem egyforma árban van
-
válasz
Tomace91
#8634
üzenetére
A fagyasztó más tészta. Én ott se nyomok ki semmit, de a fagyasztásé a főszerep, a többi inkább helytakarékosság. Ellenben fagyasztásnál annál érdekesebb a szelep leragasztása (ha gyári tasakban raknád el), főleg, ha ilyen nofrost és hasonló nevű, légkeringetéses hűtőd van, mert az kiszippantja a gázokat a szelepen át. Meg így nem lesz hűtőszagú a cucc. Vákumbödönről engem senki sem fog meggyőzni, használtam, jó drága marhaságnak tartom. Ha sokat iszol azért, ha keveset azért. Ha keveset, akkor én maradnék az adagonként fagyasztásnál. De annál macerásabb hülyeség meg nincs

-
Vákumos dobozok fancy pénzkidobás. Haszna nem bizonyítható, ellenben mikor kinyomja a levegőt, a babból is kitolja a co²-t és oda minden nyitásnál nagyobb valószínűséggel áramlik be levegő, oxidálva a szerkezetet. Megoldás: gyári sikítózáras, kanállal szedve (nem kiöntve) és NEM kinyomkodva belőle semmit, hisz a természtes védelem co² ott lapul a zacskóban mindaddig, míg ki nem kergeti belőle az egyszeri vásárló felborogatással (öntögetés), nyomkodással.
Ha meg szét kell porciózni, akkor jöhet sz.zs, vagy koxx módszere. Mindegy, csak tele legyen és ne túl nagy.
-
-
válasz
Polarstar
#8596
üzenetére
Én két hete az amszterdami reptéren tévedtem be hozzájuk, kínomban. Soha, soha többé. Hagyján a szaladgáló emberszabásúak a fél liternyi, kb. 5000 kalóriát tartalmazó színes trutymókkal, melyek nyomokban kávét is tartalmaznak - mindenkinek a saját ízlésficama a mérvadó; de egy egyszerűen ihatatlan duplát kaptam mind íz, mind hőmérséklet tekintetében (kb 95 fok, szénné égettem a nyelvem). Szerintem ez konkrétan büntetendő kategória

-
Nem kell szétszedni. Többször leírtuk, fragola is, akinél komolyabb szerelő szakember nem kell bizonyításképp. Egyrészt értelmetlen (első három használat után pontosan ugyanúgy, ppnt ugyanoda fog lerakódni, aminek kell és aztán csak a felső pár tized gramm cserélődik) másrészt a szopászenger miatt. No offense, csak tény.
TheProb@ kazános (nem hőpatronos) gépeknél 20 perc a minimum, bármit ír, vagy jelez. Ha úgy sem lesz jó, az kuka. Nem szokott ilyen panasz lenni a dedicára amúgy. Furcsa.
-
válasz
TheProb
#8574
üzenetére
Ha vizes lesz a tejed, valszeg menet közben hűl a cucc és gőz mellett vizet is enged.
-próbáld jobban felmelegíteni a gépet
-a tejet előmelegíteni kicsit, hogy hamarabb menjen a processz.
-elvileg akkor jó (kb. 60 fok), ha a kezed már pont nem bírja el a kancsó hőfokát. Eddigre kell mikrohabbá alakulnia. -
-
válasz
tuzpenge
#8557
üzenetére
Valaki linkelt itt single dose graef modot pár napja, tök innovatív meg minden, de én nem vacakolnék. Babtartályból is lehet adagonként, mindenhogyan tele lesz pangóval. Ez egy kipróbált alapgép, csak az ára lesz egyre kellemetlenebb (mint minden másnak is).
+presszóképes, elfogadható minőségű őrlemény, nem (túl) nagy darab, kevés hibalehetőség.
-zajos, lassú, single dose módban ütni kell (ez a legrosszabb), mozog a pulton. -
válasz
TheProb
#8554
üzenetére
Ahogy sz.zs írta pár napja, a kiskúposak belülről nagyjából ugyanazok. A körítés (pl. állítás) változhat és az nem mindegy. A Graef bevált, ismert, működik. A Tchiboval ami tapasztalat itt megjelent az nem meggyőző (nem igazán presszóképes, a mérlege vicc) az avx meg átmatricázott kínai, ami meg nyilván valaminek a koppintása, ki tudja milyen. Pl megveszed és referálsz 🤷
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos autók - motorok
- OpenMediaVault
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3415 94% Akkumulátor
- 3db - Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 64GB, 2TB SSD, RTX 5090
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest




).


. Mucika, meg a Béla nem fog vacakolni és szöszmögni, aztán szomorkodik a végeredményen, meg téged ekéz miért nem vettetek egy aldis kapszulásat.


