Új hozzászólás Aktív témák

  • cigam

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz Frawly #16962 üzenetére

    pl. a gépem VGA-ja video kimenetes(I965GM), amitől folyamatosan kiakadt a kernel, pár mp-re lemerevedik (kernel trace), én úgy hívom mikrofagyásokat produkál. Ez a hiba 2016 körül került a kernel(driver)[link] dokumentált.
    Vagyis a régebbiekkel probléma nélkül működött. Aki nem túrja az internetet, hibabejelentéseket fórumokat bújva, az sosem fogja megtalálni azt a kernel paramétert amivel el lehet fedni (nem megoldani!) a hibát. Márpedig az otthoni felhasználók döntő többsége nem ilyen. Csak annyit látnak hogy akármelyik linux-ot próbálják ki a probléma ott van, megoldani nem tudják.
    Évekig!
    Idén jelent meg az a kernel(driver) ami pöc-röff problémamentessé tette ennek a gépnek a VGA-ját(bár az svideót nem próbáltam, lehet annyi a javítás hogy alapból le van tiltva ;] ). A hiba javítása után már valóban jobb volt az új. De ez 3 éven át nem volt igaz erre az esetre. Teljesen véletlenül a Fedora 31 telepítésekor vettem észre (na próbáljuk ki, javítva van-e már...)
    Érdekes, hogy elég kevés distro van, amelyik mindég a "latest stable kernel"t teszik fel. Itt valóban megmutatkozott volna

    A felhasználó szempontjából teljesen érdektelen mi van GUI alatt, és igen is örültek a népek hogy ilyen hosszú ideig támogatták. Ha nem szűnik meg a támogatása, még ma is rengetegen azt futtatnák. Egyszer megvette megszokta/megtanulta, és el van vele.

    Pl. a Kernelben mikor volt az utolsó olyan változás, amit neked eddig hiányzott?
    Hirtelen csak az új HW-ek támogatása jut eszembe. De valószínű csak azért mert nem követem nyomon, ill. nem is jut érvényre a gépemen.

    Azért ez a nem kell valami cégre várni kicsit mellé ment. Nem mindegy hogy egy cégre vársz, vagy a disztribúciót készítő csapatra? Mert az önámítás, hogy magadat supportálod. Az internetes fórumok a különböző cikkek, dokumentációk mind a támogatás kategóriába sorolhatóak. És ezek nagy részét nem te hanem a készítők vagy közösség hozta létre.

    A választás szabadsága is csak illúzió. Persze lehet Don Quijote-ként a systemd ellen harcolni, de az otthoni felhasználónak fogalma nincs róla mi az, nem is érdekli. Egy kezemen megtudom számolni mennyi distro nem ált még át a több százból. De ha a nagyokat nézzük, talán csak a BSD-k maradnak mint kakukktojás.

    Érdekel hogyan működik a rendszer, de én is csak GUI-n kattintgatok, a böngészőt használom szinte mindenre(böngészés, Spotify, HBO go,...).

    És ez begyűrűzik a GUI-ra is, hiszen nincsen Gnome systemd nélkül. Ez kinek a szabad választása volt?

    Itt is ugyanúgy megkapod az árukapcsolást, mint Windows-on az IE-t. Hiába nem használod az Evolution-t, a Gnome alapból felteszi több olyan komponensét is, ami állandóan fut, és nem lehet kivenni alóla mert fejreáll.

    Szóval én nem látom ennyire optimistán a helyzetet. Amúgy hogy áll a debian-os init rendszer szavazás?

    Még1 dolog beugrott. Az op.rendszer dolga, hogy a gépet beröffentse. Nekem csak az kell, hogy probléma nélkül elérjem és futtathassam kedvenc programjaimat. Öreg vagyok én már ehhez :P

    [ Szerkesztve ]

    Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Új hozzászólás Aktív témák