Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Új év, újabb mélység a GPT témájában. Pár helyen olvastam, hogy van GPT boot flag, pedig úgy tudtam, hogy nincs ilyen. Mélységében utánaolvasva kiderült, hogy tényleg nincs. Ez megint az MBR és a Legacy boot miatt fellépő kavar miatt van.

    Tehát: GPT-n nincs boot flag, nem is kell UEFI boothoz. A parted amit GPT boot flagnek nevez, az nem flag, hanem az EFI partíció típusának beállítását EFI partícióra. Ennyi.

    A másik, hogy betehető bootflag GPT esetén is, de nem a GPT-be, hanem a protective MBR-be, hogy ha valaki olyan alaplapon akar GPT lemezt Legacy Boottal bootolni, amely keresi rajta ezt az MBR flaget. Tehát ebben az esetben sem a GPT partíción van a boot flag, hanem a protective MBR-ben lévő kamupartíción van. Persze ez az egész hülyeség, mert GPT lemezt akkor kell alkalmazni, ha UEFI boot van. Ha ilyet nem támogat a lap, akkor nem GPT-n kell protective MBR-rel hackerkedni, hanem rendes MBR-t kell használni GPT helyett. Persze ez egy esetben problémába ütközik, valaki pl. 2 TB-nál nagyobb meghajtóról akar bootolni olyan régi gépen, ami csak Legacy Bootot tud. Mindenki másnak kerülendő ez a fajta gányolás.

    Ami még meglepett, hogy az UEFI szabvány megköveteli, hogy nem csak FAT32 partíción kell támogatni, mint lehetséges EFI partíciót, hanem FAT16 és FAT12-őt is. A FAT16-ról korábban is gyanítottam, hogy kéne mennie vele, de nem próbáltam ki soha. Most kiderült, hogy nem hogy kéne, hanem kell, hogy menjen róla az UEFI bootnak. Az a legmeglepőbb, FAT12-ről is kell bootoljon, ami floppykra van kitalálva, és ugyan rá lehet tenni merevlemezekre is, csak értelme nincs, korlátozott méretet támogat. Így elméletileg, ha az alaplap támogatja a floppyt, akkor azon is lehet az EFI partíció. Ami miatt a fingadozó floppyról történő UEFI bootolás morbid képével nem találkozunk, az az, hogy a régi lapok, amiken volt floppy port, nem támogatják az UEFI bootot, míg azok a lapok, amelyek igen, azok nem tartalmaznak floppy portot. A modern gépekbe pedig nem lehet még kártyával sem floppy-t beletenni, úgy, hogy valóban floppy-ként legyen használva, floppy vezérlővel. Lehet USB-s floppyt használni, de ezt a BIOS USB pendrive-ként kezeli.

Új hozzászólás Aktív témák