Új hozzászólás Aktív témák

  • confuser

    senior tag

    válasz adalbert1 #117576 üzenetére

    "ha jól értem, egy 400k-s kezelésnél először be kell tennem 400k-t az egészségpénztárba, majd a fogászaton kifizetni 400k-t, és akkor a számla leadása után utalja vissza az egészségpénztár majd a 400k-t"

    Ide annyi kiegészítés, hogy nem 400k-t kell az egészségpénztárba betenned, hanem 400k + a pénztár költségei. Ha már Prémium, ott egyszerű a matek, 400k+6% = 424k-t. Szóval 24k-val többet fizetsz (ez a szám ep szolgáltatónként változó), és a következő évi adóbevallásban kapsz a 424k-ból vissza 63k-t (ez viszont egységes, 15%-a a befizetésnek).

    "Ami számomra fontos lenne, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben működjön a dolog, tehát pl. online is le lehessen adni a számlát, azért évi 100-120k-ért nem szeretnék nagyon sok időt eltölteni vele."

    A hiteltörlesztéssel kapcsolatosan van ahol havonta EP formanyomtatványt + bankszámlakivonat AVDH hitelesítéssel kell küldeni, van ahol csak bankszámlakivonat (pl. Új Pillér, Generali), van ahol full automata az első hónap után (MBH). Az is különbség a pénztárak között, hogy ha nem adósként hanem csak adóstársként vagy benne a hitelben, akkor jogosult vagy-e egyáltalán erre a szolgáltatásra.
    A számlabeküldés pl. Generalinál úgy van emlékeim szerint, hogy papír alapút csak postai úton, elektronikusat csak elektronikusan küldhetsz be, de a legtöbb helyen mehet minden online AVDH hitelesítéssel. A legtöbb helyen csak EP-re elszámolható tételek lehetnek a számlán, de pl. az Új Pillér kimazsolázza magának hogy mi elszámolható és mi nem, őket nem zavarja ha "vegyes" a számla.
    Az Új Pillér valóban viszonylag kényelmes/rugalmas/olcsó, de kicsit [fapados] is, ami nem feltétlen baj, csak jó tudni előre.

    Grátiszba pedig itt egy költségkalkulátor.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák