Új hozzászólás Aktív témák

  • zharkanyi

    tag

    válasz Ijk #35951 üzenetére

    Ebben tévedsz. Nem az államcsődtől kell félni, hanem az inflációtól.

    MÁP+ letarolja a piacot és az állam olyan helyzetbe kerül, hogy az államadósság döntő hányada forint alapú és annak is nagy része fix kamatozású.
    Ha lesz egy kis pitty-putty a világpiacokon, ami kifejezetten rosszul érinti a magyar piacot, akkor mit tesz az állam? Hogyan lehet ebben a helyzetben pár százalékot lecsípni az államadósságból? Még csak nagyon teperni sem kell érte, mert az infláció magától elintézi.

    Ok, senki nem olyan hülye, hogy mondjuk 4 évig benne üljön a jelenlegi MÁP+-ban, ha közben 20% az infláció, de ezzel máris felezné a megtakarításának értékét.
    Az elmúlt 30 évben pedig többet volt 10% felett az infláció, mint alatta. Volt 30% fölött is.

    A MÁP+ kialakítása ideális, hogy az embereket a legtovább benne tartsa a rosszá váló befektetésben. Hisz megéri bent maradni, mert jövőre több lesz a kamat.

    Én nem azt mondom, hogy a legrosszabb verzió lesz és hiperinflációval mindenét bukni fogja, aki állampapírba fektet, de a kockázata szerintem sokkal jelentősebb, mint hiszitek.

    Egészen apró változások elegendőek ahhoz, hogy bukni lehessen rajta. Most 3,3% az infláció, de májusban még 3,9% volt. MÁP+ 3,5%-al kezd.

    Kis kozmetika a KSH részéről (senki ne mondja, hogy nem szoktak kicsit játszani a fogyasztói kosarakkal..., hogy az inflációs mutató kedvezően alakuljon) és már észre se veszed, hogy negatív hozamod van. Ha még azt is felvállalják, hogy szolid 5-6%-re elengedik a hivatalos inflációt akkor máris többet faragtak az államadósságból, mint egy jól meghúzott megszorítással.

    A befektetők többsége meg még tapsikol is mellé, főleg ha a hiradó lehozza, hogy a hanyatló nyugaton 0% a banki kamat, bezzeg itthon most kapják a 6%-ot a MÁP+-os befektetők...

Új hozzászólás Aktív témák