Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz fbaloo #54547 üzenetére

    Egy nem befektetői, mégis fontos szempont:
    Gondolom nem célod egyedül maradni hosszútávon, pár éven belül várható, hogy összejössz valakivel. A legénylakás teljesen jó egyedül, esetleg ketten, de hidd el, amint komolyabbra fordul a kapcsolat, már igencsak nyűg lesz és folyamatosan a továbblépésen fogsz/fogtok (megint) agyalni. Ha pedig még jó sok milliónyi hitel lesz a fasza helyen lévő, fasza állapotú garzonodon, amit nem tudsz előtörleszteni, nem lesz annyira vicces. Adásvételen sokat bonyolít, lassít.

    Szóval szerintem is megérheti jelenleg hitelt felvenni, akkor is, ha amúgy meg tudnád venni az új pecót "zsebből", mivel állampapírban tartva a pénzt több a kamat, mint a hitelé. Viszont a helyedben nem vennék fel legénylakásra annyi hitelt, amennyit nem tudnék 5 éven belül végtörleszteni, ha éppen arra lenne szükség.

    Ha a célul kitűzött szintű lakáshoz nem elegendőek ilyen feltételek mellett az anyagi lehetőségeid, akkor vagy lejjebb adsz az igényeidből, vagy mint írtad, olcsóbbat veszel kiadni, te meg bérelsz másikat. A saját bérleti költségedet levonhatod a kiadott lakás bevételéből, valószínűleg adóznod se kéne úgy a kiadás után, szóval ilyen szempontból nem bukós a történet. A lakáskiadás kockázatát futnád úgy, illetve az ingatlanpiaci kockázatokat (ezeket te tudod, mennyire okoznának a számodra terhet), cserébe viszont bent maradsz a piacon és nem tudsz (annyira) kiárazódni.

    Ja meg még egy előny a kiadsz + bérelsz mellett: ki tudja, hogy ha képbe kerül a jövendőbelid, ő milyen extra lehetőségeket/igényeket hoz be a történetbe.

Új hozzászólás Aktív témák