Új hozzászólás Aktív témák

  • Vision

    veterán

    válasz julius666 #69213 üzenetére

    Anyukámnak mániája volt az otthon, kertben termesztés.

    Uuu, ezzel most gyerekkori sebeket téptél fel nálam. Igen, űberbrutál baromság ez a gondolat. A legcsodálatosabb az, amikor a városi barátoktól hallom ezeket az okosságokat (ha falun élnék, biztos tartanék disznót, etc.). Ilyenkor mindig elmosolyodok, és elmélázok azon, hogy az egyébként kényelmes yuppie életet élő mókusok hogyan utaznának el mondjuk Maldívra a disznó mellől - amit minden nap etetni kell -, vagy a kert mellől, amit meg kapálni és locsolni.

    Nekem van egy nagy kertem, anyám gondozza. Van minimál mennyiségű haszonnövény magaságyásokban, de azzal lazán elboldogul. Egyébként díszkert. De ez is elképesztő mennyiségű munka, idő és pénz. A hétvégén az asszony már közepes méretű balhét csapott miatta, és igaza volt. Sajnos nem tudok megszabadulni tőle (mármint a telektől :D ), pedig esküszöm már inkább eladnám. Ahhoz, hogy a haszonnövény megfelelően fejlődjön kell tápanyag utánpótlás, folyamatos gondozás, locsolás. És ja, ha nem permetezed, akkor megeszik a kártevők, vagy elviszi egy betegség. A végén meg ott vagyunk, hogy van pár kilónyi paradicsom. Azok mondjuk tényleg finomabbak a boltinál, de ennek nem technológiai okai vannak, egyszerűen mi már pont éretten szedjük le, a nagyiparit meg nyilván nem.

    Az állattartással kapcsolatban a szokásos okosság az, hogy majd megetetem konyhai maradékkal. Egyrészt ez tilos, másrészt baromság lenne ennyi maradékot termelni. Ahhoz, hogy hízzon a disznó jó minőségű takarmány kell. A végén meg ott vagy, hogy takarmányban beleetetted a színhús árának többszörösét, és még a hihetetlenül modoros disznóvágással is küzdened kellett. Vagy 10 évnyi munkámba került, mire kikopott ez a családból. Agyrém.

    Aztán aki elkezd beletanulni a mezőgazdaságba (én végzettséget is szereztem), az látja, hogy ez egész embert kíván már egészen kis méretekben is. Hatalmas szakértelem kell hozzá, és tényleg folyamatos meló. Ha kihagysz egy permetezést, akkor mehet kukába a hozam szemmel látható része. Anyámnak ez jó, ez a hobbija, én is szeretek kertészkedni, de aki ezzel akarja megoldani az élelmezését, annak bilibe lóg a keze.

    #69214tlac

    Ahhj, ez is ilyen klasszikus városi szöveg. Legutóbb a szomszédtól kaptam meg, hogy vegyszermentesen termel. Aztán rögtön jött a kérdés, hogy a te fáidat is megtámadta ez a szemét? (monília). Ja, megtámadta, csak én lepermeteztem az egészet, az ő gyümölcsei meg rohadnak le a fáról. Szóval ja, lehet nyomni bioban, csak az 10x akkora munka fele akkora hozam mellett.

    Bocs az offért, lenyugodtam. :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák