Új hozzászólás Aktív témák

  • vnorbi

    aktív tag

    válasz Kukipapa_rr #76473 üzenetére

    Ezen nekem is megakadt a szemem. Mármint azon, hogy nyugdíjas korban belevágni magas ETF arányú portfólió kiépítésében.

    Hasonló helyzetben voltam én is nemrég. ÖNYP-t megszüntettük pár százezres bukóval az év közepén a januári állapothoz képest (emiatt még külön fel is hívták a pénztártól, hogy most ez van, szerintük jobb lenne tovább maradnia, amíg korrigál az árfolyam :) de szerencsére nem hallgatott rájuk). Bankos értékpapírszámláját megszüntette, de előtte a két elemű állampapír portfóliót átküldte róla a Kincstárba. Nemrég volt szó róla, hogy az átlagtól mennyire távol áll az ilyen transzfer típusú ügylet. Az ő esetében egy óra volt az ügyintézés, három ügyintéző csinálta, és azért ment ilyen jól, mert egy korábbi transzfer megbízásom dokumentumát (egy oldal, azon jelöltem be neki, hogy mire figyeljen), elvitte megával, és odaadta nekik. Nagybank kisvárosi fiókja.

    A Kincstárban főleg PMÁP-ot vettünk, és abba forgattuk a lejáró korábbi PMÁP-ot is. Erre egyébként rá is kérdezett, hogy neki van-e inflációkövető papírja, amit a tévében hallott. MÁP+ is maradt valamennyi, én nem erőltetem a cseréjét, hanem ez a "számlapénz", ha lenne nagyobb kiadása. Van már okostelefonja, MobilKincstáron tudja nézegetni az egyenlegét egy helyen az eddigi szétszórás, meg évenkénti egyenlegközlők helyett. Ennek örül.

    Korábbról azt tapasztaltam, hogy a kockázattűrése alacsony. Eléggé kiakadt, hogy mi az, hogy egy adott pillanatban kevesebbet ér az állampapírja, mint annyiért vette. Kellett neki magyarázni, hogy ez normális így, és nyugodjon meg. Többek közt emiatt nekem eszembe sem jutott, hogy mondjuk ETF-re rábeszéljem. Nekem plusz meló lenne a kezelése, meg az sem hiányzik, hogy idegesítse magát a tőzsdei híreken. Én jól tűröm az eséseket, de neki valószínűleg sok stresszt okozna. Épp elég volt bankbetétből átterelni az állampapírokhoz, aztán a bankból a Kincstárba. Ez is egy több éves folyamat végeredménye.

Új hozzászólás Aktív témák