Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz PredatorZoli #77264 üzenetére

    Túlzás volt amit írtam, jeleztem is. Nyilván nincs "valódi" pénzügyi tudatosság a nyugdíjpénztárak kerülése mögött, ezt nem vitatom. Az országban uralkodó pénzügyi tudatosságot látom magam körül ismerősi körben, kb. független a kortól. És én kvázi a társadalom "tetejét" látom, BP és környéke, szinte mindenki diplomás, jellemzően diplomás felmenőkkel. Lényegében annyija van a <40 ismerőseimnek, amennyit felmenőktől kaptak/örököltek. 1-2 kivétel van, ahol van vastag hozzáadott érték de ott is inkább a magas jövedelem miatt, vagy mert esetleg mákjuk volt és jókor nyúltak bele az ingatlanpiacba.

    Csak arra gondoltam, hogy az a befektetés, aminek a reálértéke hosszútávon negatív, az nem hosszútávú nyugdíjmegtakarítás. Ilyenbe 20-30 évesként pénzt rakni nem pénzügyi tudatosság, hanem éppen ellenkezőleg, a pénztár kitömése balek módon. A cikkben szereplő hozamokra rápillantva simán éves -2% reálhozamot jelentettek az elmúlt 10 évben (inflációt a KSH lottószámok helyett középosztálybeli zsebbel nézve), amit kivetítve a jövőbe 30 év múlva kb. a felét fogja érni a bepakolt vagyon. Azt is figyelembe véve, hogy fiatalon, karrier kezdetén amúgy is jelentősen kevesebb pénzt tud félretenni az ember, mint később, pláne aláássa az egész értelmét. Ennél tényleg még az elbulizás is jobb.

    És az a durva, hogy mindezt úgy sikerült produkálni ezeknek az alapoknak, hogy az elmúlt évtizedben valóban relative alacsony volt az infláció, reáleszközökkel meg bődületesen sok pénzt lehetett keresni. A mostani környezet csak még tovább fogja rontani az amúgy sem acélos teljesítményt.

Új hozzászólás Aktív témák