Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz aujjobba #77837 üzenetére

    Persze. (A LIFO vs. FIFO -t választ köszönöm.) Én még azt is hozzátenném a Te érvedhez, hogy a hivatásos befektetőket (incl. Warren Buffet, vagy akik a "fordított zsámoly alakzattal" fekszenek-kelnek) próbálom én megverni outsiderként egy kis panellakás nappalijából (ami csak azért lényeges itt, mert nincs akkora tőkém, hogy manipuláljam az árfolyamot).

    De. Igazából az egész hozzászólásnak az a tanulsága számomra, hogy OTP-ből bizonyos mértékig "szakértő" vagyok (átlag feletti), pl. egy portugál befektetőhöz képest, egész egyszerűen csak azért, mert Magyarországon élek, az itteni gazdasági folyamatokon szocializálódtam, és követem annyira a napi politikát, hogy tudom, hogy egy miniszter félmondatos utalása (vagy akár a kinevezése) mit jelent. Stb. Persze ebben tévedhetek, jön a Warren Buffet, és nekem annyi. És persze a jövőbe én sem látok, akkor már milliárdos lennék.

    És az embernek van egy szakterülete + hobbijai, ahol kicsit jobban rálát a dolgokra (pl. ha az autóiparban dolgoznék + követném az USA gazdasági folyamatokat, akkor talán jobb rálátásom lenne arra, hogy Goodyear részvényt érdemes-e venni), ott szvsz azért hozhat önálló döntéseket. Nekem a "porfólióm" tőzsdei része amúgy is csak egy játszótér lesz: ha elbukom az egészet, az sem változtat érdemben az életminőségemen (nem éhezem, de ld. kis panel nappali); és az sem, ha a Zoli által összerakott ETF hoz évi 15%-ot. Ennek a résznek az az egyetlen célja, hogy találjon néha egy Stanlee-féle olajos papírt. :) Igazából marha kockázatkerülő vagyok (én vagyok ugye az, aki a PMÁP olcsó visszaválthatóságával is óvatos), de úgy vagyok vele, hogy ha már tőzsdézek, akkor ott igenis kockázatvállaló leszek, nem a tömeggel megyek.

Új hozzászólás Aktív témák