Új hozzászólás Aktív témák

  • spe88

    senior tag

    válasz Ixion77 #80957 üzenetére

    Azért sokat olvastam már, de ugye mint mindennél itt is minél jobban belemélyül az ember, annál jobban rájön, hogy nem tud semmit. Pár könyvet is kivégeztem, Kiszámolót meg egyéb oldalakat is böngészgetem. Viszont a tettek mezejére még nem léptem, ezért is írtam ide. Annyi, hogy igazából a fizum egyből átváltom ilyen-olyan devizává, mert azt erősen sejtettem, hogy a Ft erősen zuhanni fog. Be is jött. Szóval valami hasonlóan likvid dologra gondoltam, csak ne a folyószámlán álljon a pénz, legalább kicsit hozzon még ha kockázatos is. Az ETF-eknél tisztában voltam vele, hogy bármikor évekre bezuhanhat az árfolyam, és ezért ajánlják hosszú távra, de mivel nem voltam biztos benne, hogy a költségek is alacsonyak-e rövid távon, ezért kérdeztem rá. Egy S&P500 vagy Russel 3000 zuhan 30%-ot az igen durva, de ezt a Ft abszolválja egy év alatt. Szóval úgymond nem olyan nagy kockázat szerintem rövid távra sem berakni ETF-be. (Ha meg nagyobbat zuhan, akkor mindegy, mert akkor valszeg mindennek vége és elkaszálnak mindent, devizák, államok stb.) Hisz ha van egy magas kezdeti költség, akkor az csak hosszú távon dolgozza ki magát, de tudtommal nincs ilyen. A linkelt oldalon meg csak a millió bejegyzést láttam először, aztán pedig arra gondoltam, hogy egy konkrétum volt linkelve. Ezért is kérdeztem rá. Nem azért, mert nem lennék hajlandó mindig valami újat olvasni.
    Hidd el megér ez nekem ennyi időt. Nem is gondoltam, hogy csak 2-3 óra.. Csak próbálok tájékozódni. Már beszéltem független pénzügyi tanácsadóval is, de semmi érdemit nem tudott mondani. És nem OVB és társai, mert ők sima termékértékesítők.

    Kockázatkerülőnek nem feltétlenül mondanám magam, mert azt a pár millió Ft-ot, ami van az annyira nem izgat, ha (főleg ideiglenesen) bebukom, hiszen esélytelen egy nyugodt normális élet egy mai magyar mérnöki fizetésből. Ezért is javasolta az összes tanácsadó, hogy ne befektetéseken agyaljak éveket, hanem keressek jobban. :D

    Ahogy a mondás tartja: Ne spórolj, keress többet! :D

    Na de tényleg csak annyit akartam, hogy a Ft-om legyen valami stabilabb devizában (USD, EUR, JPY stb.) és nagyjából tartson egy átlaginflációt. Nyilván a jelenlegi magyart hosszú távon kb. semmi nem tudja tartani, meg lesz azért itthon is korrekció szerintem, ha nem lesz világégés. Én nem is akarok amúgy magyar állampapírt venni. Nem túl jók az elképzeléseim, hiába mutatják azt, hogy még nem spekulatív az ország (Bár már az S&P arra kacsintgat, hogy leminősíti BBB- -re, ami már nagyon közel a kockázathoz.).

    Még az is lehet kriptózok egy kicsit. Kockázatos, tudom. De azzal, hogy befektetek 8 millió Ft-ot PMÁP-ba és kiveszek belőle 5 év múlva mondjuk 11-et azzal sokra nem megyek, miközben minden életcél a sokszorosa lesz ennyi idő alatt. Ha felveszek egy ingatlanhitelt ilyen körülmények közt, akkor örök adósrabszolga. Nem érdemes ezekkel sem várni. Tegyük fel valaki otthon lakik és azt mondja nem fizet albérleti díjat, hanem inkább befekteti azt a pénzt, hogy annyival kevesebb hitelt kelljen felvennie, amikor már a nője kezd sóderrá válni, hogy miért nincs még saját kecó, de ennek sem volt semmi értelme. Persze okosabb az ember utólag. Én is elcsesztem. Sokszor azon agyalok, hogy rulett, aztán piros. :D

    Vicc egyébként, hogy bárki felelősen gondolkozik az el van kaszálva. Aki felvette felelőtlenül a 2-3%-os ingatlanhitelt pár éve úgy, hogy kb. önerőt is hitelből finanszírozta, annak most 5% büntetőkamattal maximalizálták, ha nem teljesül a feltétel. Az a jelenlegi és minden bizonnyal a következő piaci környezetben már egy kiváló befektetésnek számít, mert olcsóbb a kamata, mint az infláció. :D hülyéknek áll a világ. Ugyanúgy kirántják őket a szarból, mint a devizahiteleseket. Csak tudnám most hogyan? IMF... Na mindegy vége az offnak, bocsánat.

    Spóroljunk! Kerül, amibe kerül!

Új hozzászólás Aktív témák