Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz favagoJoska #82571 üzenetére

    Vagy csinálhatnák azt is, hogy hagyják a piacot működni.

    A kapitalizmus fasza és hatékony gazdasági rendszer, de az externáliákkal nem nagyon tud (önmagában) mit kezdeni. Ha százezerszámra izomból vág földhöz magyar családokat, szociális válságot előidézve (hajléktalanok, bűnözés, drogosok számának robbanása, a középosztály tovább fogyása) az a piac szempontjából is káros hosszútávon.

    Egyébként is vicces idehaza a szent piaccal példálózni. Egyrészt az egyszerre törpe méretű de nagyon nyitott magyar piac olyan, mint a lepkefing, elsősorban a világgazdaság szelei mozgatják, másodsorban a magyar állam (akkor is, ha nem épp a jelenlegi módon működik), harmadsorban csak a hazai folyamatok.

    egy réteg hiteltörlesztőjének az elszállása milyen esetben okoz szociális válságot? Hát abban az esetben ha a hitelfelvevő polgár nem gondolkodik, csak a seggén ülve várja amíg már kilakoltatni jönnek.

    Jelen kamatkörnyezetben refinanszírozni se nagyon tudsz értelmesen, vevő ingatlanra már most sincs, hát még ha kiömlene százezres hitellel terhelt ingatlan a piacra... Simán visszanézhetne az ár pár évvel ezelőtti szintre, aminek ráadásul java része a hitel lenne...

    A brutálisan negatív reáljövedelmi folyamatok amúgy is csökkentik a családok fizetőképességét, miközben az albi árak meg alapból nőnek, az infla után szaladva. Képzeld el mi lenne, ha +100e ember kezdene el albit keresgélni hirtelen...

    A világ nem ilyen egyszerű ám!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák