Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    őstag

    válasz Kobe #85835 üzenetére

    Kb. egyetértek azzal hogy mi várható kormányzati intézkedések terén. Murphy után szabadon: amit el lehet b*ni az el is lesz b*va.

    Ugyanakkor szeretnék rámutatni hogy mi történt nyugat Európában azokon a területeken, ahol leállt vagy nagy mértékben lecsökkent az új lakások építési volumene, például mert hatósági maximumot vezettek be a bérleti díjakra: 10+ éve minden évben 10+ százalékot nő a lakások ára. Hiába hogy már rég túlment az ár az átlagember által megfizethető kategórián, még mindig emelkedik. Mert nincs elég lakás, lakni pedig kénytelen vagy valahol.

    Több nyugat-európai területen már évi 2% alatt van a kiadással szerezhető bevétel, mert többet képtelenek a bérből és fizetésből élő családok kifizetni. Ami persze a lakástulajdonosoknak sem jó üzlet, ami értelemszerűen tovább csökkenti a lakásépítési kedvet, és ezzel be is zárult az ördögi kör.

    Nyilván ez nem egy gyors folyamat. Sok év alatt indul be, és sok év alatt ál le (ha egyáltalán valaha). A szociális következmények persze katasztrofálisak: a társadalom egyre nagyobb része számára válik reménytelenné hogy lakása legyen, mert minden pénze elmegy bérleti díjra. Idővel egész generáció nő úgy fel, hogy vagy örököl lakást, vagy megnyeri a lottó ötöst, vagy élete végéig a bérleti díjra megy el minden pénze.

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák