Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz robag93 #89900 üzenetére

    Fix kamatú hitel esetén a fő kockázatok a sztoriban a mögöttes ingatlan értékének változása, illetve hogy lesz-e miből visszafizetned.

    Az ingatlan értéke kevésbé kritikus ha benne óhajtasz lakni és nem eladni/kiadni akarod. Az ingatlanpiaci folyamatok ez esetben annyira nem érintenek, csak az egyedi ingatlan tartáshoz köthetők, pl. ha valami katasztrofális történik az ingatlanoddal (lakástűz, szerkezeti kár, stb). Ez egyrészt ritka, másrészt egész jó lehetőségek vannak a kezelésére (biztosítás), szóval ez eléggé messze van az egyedi részvény tartásának kockázatától.

    Marad még az országkockázat az ingatlan értékében, amit fentebb is írtak. Ennek megbecsülése nagyon nehéz sajnos, meg kivédeni se lehet. Ez egyéni világnézet kérdése leginkább, ki mennyire tartja hosszabb távon megbízhatónak ezt az országot. (Jól is járhatsz, a jelenlegi politikai kurzusnak eléggé kegyeltje volt az ingatlanpiac eleddig).

    A visszafizetés kockázatára szinte 100%-os ráhatásod van. Magánéleti katasztrófákra megintcsak köthetsz biztosítást. Hitelt meg annyit vegyél fel, aminek a törlesztőjét biztosan tudod hosszabb távon is fizetni, illetve legyen egy vastag vésztartalékod, amibe a havi kiadásaidon felül a törlesztőt is beleszámolod, hogyha beüt valami gebasz, legyen miből áthidalni/kitalálni mi legyen.

    Csupasz seggre nyakig eladósodni nyilván kockázatos, de ez nem a konstrukció hibája, ez inkább PEBKAC. Ha ésszel veszel fel hitelt, kezeled a pénzügyeidet akkor nagyon alacsony a kockázata. És mint a többiek is írták, az alternatívákhoz kell hasonlítani. Ha nem veszel ingatlant, hanem bérelsz a "visszafizetési kockázatot" ugyanúgy futod, ha nem fizeted a bérleti díjat a tulaj ugyanúgy kirak, potenciálisan előbb ráadásul, mint a bank. Az ingatlanpiaci kockázatnak meg az inverzét futod, akkor jársz szarul, ha nő az ingatlanok értéke, ami sajnos hosszútávon jellemzője a piacnak. Egyedül az egyedi ingatlan tartásának kockázat alól mentesülsz, de mint fentebb is írtam, ez kezelhető nagyrészt biztosítással.

    Szerintem elsősorban azt kell eldönteni, hogy itthon szeretnél-e élni hosszabb távon, illetve megnézni az anyagi lehetőségeidet, kijönne-e belőle ésszel felvett méretű hitelre ingatlan. Ha igen, akkor jelen kamatkörnyezetben is nagyon alacsony kockázatú a hitelfelvétel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák