Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz Vision #90735 üzenetére

    "Az áfacsalós sztori gyakorlatilag megszűnt az ekáer bevezetésével. Nincs kusza rendszere a visszaigénylésnek, nem tudom, hogy mire gondolsz."

    Az áfacsalás sztori nem zárult le, mivel eleve arról szólt, hogy egyes cégek a megfelelő helyekre fizették a kenőpénzeket.

    Amit pedig zsebbe fizetnek a cégek az alkalmazottaiknak, azt a pénzt vagy osztalékként, esetleg más vállalkozási formában felvették, ez esetben is fizettek valamennyi adót, a másik eset pedig hogy eleve feketén keletkezett a jövedelem, ez esetben az áfát is elcsalták, mikor eladták a terméket vagy szolgáltatást, amiből keletkezett, mert ha nem tették volna, akkor lekövethető lenne az egész.

    "True, szépen felmondtad a tankönyvet, csak a valóság nem ez. :) Igen, oligopolisztikus a helyzet, mint mindenhol a világon. És hja, be lehet lépni a piacra, ha van párszáz milliárdnyi tőkéd."

    Tehát azt mondod, hogy ha áfát csökkentenek, akkor konkrétan ennyivel növekszik a kisker cégek jövedelme? Akkor áfacsökkentés nélkül miért nem növelik akármeddig az árakat? Az a baj, ez nem csak a tankönyv, hanem konrkétan, ha hibákkal is, úgy működik a gazdaság, hogy még oligopolisztikus piacon sem kérhetnek el a kereskedők akármennyit az áruért. Igazából 100%-ban monopólium esetében tudná teljes egészében benyelni a kereskedő az áfacsökkentést, de még akkor sem minden esetben. Inkább az szokott lenni, hogy amúgy is áremelkedés van, és végül úgy tűnik benyeli, csak közben a költségei is megemelkedtek, de eközben a fizetések is emelkednek, úgyhogy a hatása ugyanúgy megvan az áfacsökkentésnek.

    "Lehet, hogy ebben a pillanatban bizonyos termékek olcsóbbak, mivel az árstopnak nevezett őrültség felborította a magyar piacot + a forint is gyengült 15-20%-ot. Az ÁFA 10+ éve akkora, mint most, és Ausztria mindig is drágább volt."

    Konkrétan ugyanazon csomagolt termékek mindig olcsóbbak voltak náluk kicsivel, csak nálunk volt olyan az övéknél olcsóbb, alacsonyabb minőségi szintű termék, ami náluk nincs.

    "Pont ez a gond veletek, hogy egy dolgot kipécéztek, és arra mutogattok bűnbakként. A valóság meg az, hogy a gazdaság egy végtelenül bonyolult rendszer, és nem lehet azt mondani, hogy egy szent dolog változtatása majd megoldja az anomáliákat."

    Egyrészt egyedül kommentelek, másrészt nem egyetlen dolgot pécéztem ki, hanem eleve egy threadre reagáltam, ami egy dologról szólt és én még behoztam két másik dolgot is.

    "De. By definition."

    Csak formálisan azok. De az nem szociális transzfer, amely a tehetősebbeket támogatja, a szegényebbeket meg kihagyja.

    "Hát, visszaadni ugye csak azt tudják, amit elvettek. Amit elvesznek, azt meg úgy hívják, hogy adó. :)"

    Ja, csak ez esetben konkrétan arról van szó, hogy az atyáskodó állam szétterít egy rakás nem szociális alapú támogatást, kegyként osztogatva annak a rétegnek, amelyik ugyanúgy járna, ha inkább adócsökkentés lenne helyette. Ez hosszútávon rendkívül ártalmas, elsősorban a fejekben okoz kárt, hiszen már a középosztály is mindent az államtól vár.

    "Szerinted. A valóságban meg nem. A célja az, hogy azokat támogassa, akiket az állam akar."

    Akkor nem szociális, csak transzfer.

    "Amúgy definiáljátok már azt, hogy ki a szociálisan rászoruló! A Borsodi cigánysorban nyomorgó? Vagy a gyári munkás a Dunántúlon?"

    Most előhozhatom azt az ábrát, mely szerint Magyarországon jövedelmi decilisek szerint ki mennyi állami támogatásban részesül, de szerintem nem sok értelme van, mert úgy látom úgysem győzlek meg, az áfacsökkentésről is inkább a divatosk közhelyet puffogtatod, hogy "úgyis benyelik".

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák