Új hozzászólás Aktív témák

  • norbinator

    csendes tag

    válasz watchfun #34430 üzenetére

    Szia!

    MagicLantern még csak béta 100D-re. De nekem amúgy csalódás ez a magic lantern vonal. Lehet hogy video oldalon sok jó feature van, de én semmi használhatót nem találtam fotós oldalon.
    A mark III-ra nem mertem felrakni, de az 5Dc-n kipróbáltam. Mondjuk az is béta verzió, de arra jó volt, hogy megnézzem kb milyen szolgáltatások vannak. Csupa olyan dolog volt, amit észre se vettem, hogy nincs, ami meg rohadtul hiányzott volna abból semmi nem volt benne.
    Pl:
    be lehessen kapcsolni, hogy a fókuszponthoz legközelebb eső zónára legyen fénymérés spotmérés beállításakor és ne középre.
    vagy mondjuk 5Dc-n nincs auto iso, nagy durannás lett volna, ha ebbe belepakolják valamilyen módon
    gombok konfigurálása (pl: DOF gomb váltson One shot és AI servo mód között)
    szóval ezek nagyon ütős dolgok lennének.
    Persze lehet, hogy ezeket nem lehet megvalósítani valami ok miatt, de így én nem sok hasznát vettem.
    100D-n még lehet hogy kipróbálom majd, de van egy gyanúm, hogy pl az általad írt vakuvezérlés nem lesz belefejlesztve, pedig jó dolog volna és sokat dobna a gépen. Ahogy a korábban általam említett auto iso minimum záridő beállítás, vagy épp manual módban az expozíció korrekció auto iso esetén. Vagy egy auto LCD fényerő szabályozás.
    Ezek mind tök jó dolgok lennének és biztos még lehetne jópár ilyet felsorolni, de nekem az a gyanúm, hogy ezekből egyik sem lesz.
    Igazából egyiket sem érzem olyannak, amit a vas ne tudna megcsinálni, ez szerintem mind szoftveres dolog, ettől függetlenül, lehet, hogy a gyári firmware-be nem tudnak ilyen szinten belematatni. Vagy egyszerűen a fejlesztőknél más prioritások vannak. Nem az a cél, hogy egy-egy butított gépet felokosítsanak, inkább az, hogy olyan funkciókat fejlesszenek amik úgy általában nincsenek meg a canon gépekben Pedig szerintem az előbbi a géptulajoknak hasznosabb lenne. Ahogy néztem pl a magic lantern 5Dc fórumon szinte mindenki az auto iso-ért könyörgött.
    Az is lehet, hogy a canon vehemensen lépne fel a fejlesztők ellen, ha ilyen vonalon mozognának, mert azzal az üzletet rombolnák, míg a mostani lantern project alapvetően jó dolog a canon-nak, mert vannak akik eleve azért vesznek canon-t más márka helyett, mert számolnak a magic lantern-es funkciókkal is, tehát nem rombolja a canon üzletpolitikáját, hanem inkább javítja. Ha viszont a másik irányba mennének szerintem morcos lenne a cég, bár nem tudom milyen jogi lehetőségei lennének, de biztos nem javítana a cég és a fejlesztők viszonyán, ha van egyáltalán bármilyen viszony.

Új hozzászólás Aktív témák