Új hozzászólás Aktív témák

  • #31733248

    törölt tag

    válasz liszkai 2 #34771 üzenetére

    Sok megoldás értelmet nyerhet (gazdaságilag megtérül), ha a piactorzító viszonyok eltűnnek, vagy mérséklődnek. Ilyen a rendkívül széles körben megvalósuló rezsicsökkentés és a szaldó elszámolás egyaránt.

    Zolee897

    Egy percig nem lehet vitás: nincs ingyenebéd, a piaci ár alatt történő értékesítést és az ebből eredő veszteségeket természetesen valakinek meg kell fizetnie. A "valaki" is nyilvánvaló: maguk az adófizetők állják mindenki megmentésének a költségeit. Mondom ezt úgy, hogy szerintem is kell rezsicsökkentés, de csak indokolt esetben.

    Ezzel szív most az egész Európai Unió: mindenhol euro(száz)milliárdokat költenek a lakosság védelmére, a bajba kerül cégek konszolidálására, miközben az egyébként is gatya uniós versenyképesség tovább romlik, a cégek értéke meredeken esik és az energiaintenzív ágazatokban dolgozó vállalatok az Amerikába történő menekülésen gondolkodnak (ahogy azt a szaksajtó már pedzegeti).

    KilgoreTrout

    Írtam már erről itt, az egyszerűség kedvéért bemásolom:

    "Oroszország a világ legnagyobb nyersanyag exportőre, az EU pedig úgy próbálja őket szankcionálni, hogy szinte mindenből behozatalra szorul: gázból, szénből, olajból, egyéb nyersanyagokból, műtrágyából és élelmiszerből is. Az LNG eleve egy drága, tőkeigényes technológia, az infrastruktúrájának a kiépítése hosszú évekbe telik és sok milliárd euróba kerül. Az amerikai barátaink pedig - akik felé olyan "okosan" elkötelezte magát az Európai Bizottság - alapvetően fracking révén jutnak a gázhoz, ami szintén drága és értelemszerűen az európai árakat is jelentősen emeli. Éppen ezért évekre előre tudhatjuk, mi lesz: továbbra is nagyon magas lesz a gázár, ezzel összefüggésben az áram ára is. Teljesen logikus."

    Némileg enyhül majd a helyzet, ha például több lesz a gáz (mert pár év múlva megépülnek az oroszok vagy mások új termináljai és több LNG kerül a világpiacra), ha beköszönt a recesszió és emiatt számottevően visszaesik a termelés, vagy elköltöznek az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalatok Amerikába. De amíg élénk a kereslet és szűkös a kínálat, addig az árak magasan maradnak és csak hosszú évek után fogunk a boldog békeidők felé közelíteni - csakhogy addigra a gazdaságaink óriási kárt szenvednek el.

    Pénz meg tényleg nincs (ennyi és tartósan), de nem csak nálunk, Nyugat-Európában sem. Nézd csak meg a híreket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák