Új hozzászólás Aktív témák

  • yle_greg

    tag

    válasz parandroid #7623 üzenetére

    Futni nem futok, csak ha kergetnek. :-)
    Seta, kirandulas, ezek mennek.
    A biciklit tobbek kozt azert is vettem, mert van egy 7 es egy 9 eves gyerekem, es veluk (meg az asszonnyal) szeretnek elmenni biciklis turara abban a rovid intervallumban amikor mar poen kempingezni de meg velunk akarnak jonni, es nem a sajat barati korukkel.

    Most kicsit offtopic leszek.
    Digitalis vilagban elunk. Ez nem baj, hanem korulmeny. Ezen nem lehet es nem is celszeru valtoztatni. A gyereket szerintem nem szabad tulfelteni es nem szabad megprobalni elszakitani a digitalis vilagtol. Ehelyett megmutatni kell neki a digitalis vilag korul huzodo analog vilagot. En beszelek nekik a bolygokrol, a meretaranyokrol, es kozben sima tavcsovel nezzuk az eget. Tized annyira sem latvanyos mint egy youtube video, de az egy teljesen mas elmeny, amikor a jupitert a sajat szemeddel latod, hogy tenyleg ott van.

    Beszelek nekik a szivarvanyrol, es az infravoros meg az ultraviola "szinekrol", es racsodalkoznak, hogy a fenykepezogep kameraja latja a TV taviranyitojabol kijovo infravoros fenyt, es megertik, hogy hogy mukodik a taviranyito.

    El akaroj veluk menni satorozni egy erdo kozepere, ahol nincs ember, hogy tapasztaljak meg mi mindent hallanak. Nyaranta a kertben sokat satoroztunk, pont emiatt, a kislanyom teljesen magan kivul volt az oromtol amikor egy osszel valami "szusszant, poffent" a sator mellett, es ovatosan meglesve ott volt a suni...

    A digitalis vilag kenyelmes, es kielegiti azokat a vagyakat, amiket analog modon nem olyan konnyu megoldani, teszem azt konnyebb egy forumon, vagy a FB oldalan beszelgetni mint egy IRL osszejovetelt megszervezni. De szerintem kellenek, vagy legalabbis hasznosak lehetnek azok az analog tapasztalatok, amelyek ismeretben mas szemszogbol nezunk a digitalis vilag adta javakra. Fontos, hogy legyen kontraszt. De ez nem tanulhato, csak "raeszmelheto".

    A gyerekeim, mint a legtobb gyerek el van zarva a vilagtol, mert a biztonsagos es erzelmileg is steril kornyezet divik manapsag. A felesegem nem volt boldog amikor a 6 es 8 eves gyerekeket elvittem a hely falusi kocsmaba, ami finoman szolva nem egy csicsas angol pub. Lattak a reszeg bacsit aki mar fel sem tudott allni, hallottak ahogy ott beszelgetnek, es bovult a szokincsuk... Beszelgettunk italrol, beszelgettunk szegenysegrol, csalodottsagrol, persze ezeket nem tudtak teljesen aterezni, megerteni, de akkor is sokat jelentett szamukra, hogy lattak a rogvalosagot.

    A bicikliturakkal is ez a szandekom, hogy tapasztaljak meg azokat a dolgokat, amikrol sokan csak azt ismerik, ami a youtube -on van. Legyen egy szeles passziv tudasbazisuk, hogy kesobb akarmirol hallanak, azt kepesek legyenek helyen kezelni, es elhelyezni azt a sajat rendszerukben. Hogy kepesek legyenek osszekotni az infokat, hogy ne csak halmazokat tanuljanak.

    Most 9 eves a fiam. 14 evesen szerintem mar nem velunk akar majd logni, ugyhogy osszesen van szuk 5 evem erre.

    A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)

Új hozzászólás Aktív témák