Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Donki Hóte #959 üzenetére

    "Viszont az analóg másolás "hibái" maximum egy kis zajnövekedés formájában jelentkeznek, mert ha a digitális másolás során keletkezik hiba, akkor a hangban kimaradás jelentkezik, ami zavaróbb, mint egy kis zajnövekedés."

    Na ez így nem teljesen korrekt.

    Analóg másolás.:
    Vinyl esetében minden lejátszás rontja a minőséget. A hangszedőnek van tömege, tehát mozgási energiája. A nagyon magas hangokat elég gyorsan gyalulja le a tű. Ráadásul a lemez belseje felé haladva, a csökkenő kerületi sebesség okán egyre intenzívebb a gyaluló erő. "Elpárolognak" a nagyon magas hangok, majdnem szó szerint. A másolat minőségét negatívan befolyásolja a kábelezés. A hangfal kábeleknél erre külön ipar épült ki, de többi kábelnél is van jelentősége. A csillapítás nagy úr és nem egyenletes minden frekvencián.
    Nem csak a zaj növekszik a hasznos információ mennyisége is csökken.

    Digitális másolás.:
    A CD sem örök életű. A karcosodás és a felületi hőmérséklet változások okozta repedezés teszi tönkre.
    A tárolt tartalomnak viszont védelme van az információ deformációja ellen. A huszadik lejátszáskor is bitpontosan egyezik meg az első lejátszással. Ha már nagy a baj, elkezd akadozni a lejátszás, majd leáll lejátszás. Mivel digitális az adatátvitel sokkal kevésbé igényes az átvivő közegre. Elegendő a rádióhullámú kommunikációra gondolni. Ahol a beszéd már érthetetlen, a Morse még tökéletes működik, mert digitális az adatátvitel. Olcsó berendezésekkel lehetséges 100%-ban az eredeti adathalmazzal meggyező másolat készíthető. Ezt akár ezerszer megismételve, magyarul a másolat a következő másolás forrása, változatlan marad az adatállomány.

    Egyébként az AAC(+), mpeg audio és AC3 hanganyagok hibatűrőek. Mivel műsorszórásban használják őket néhány bit elvesztése még nem hallható meg. Senki sem hallja ki. Ha nagyon sok bit veszik el, akkor lehalkul a hanganyag, majd a hibák növekedésével megszűnik a lejátszás, és jön helyette a no signal üzenet.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák