Új hozzászólás Aktív témák

  • rumos14

    nagyúr

    egy fórumtárs segítségével és saját tapasztalataim alapján leírnék pár dolgot az adapterezett üvegekről, és itt az AF-es obikra gondolok.
    jelenleg két fő, kipróbált vonal van: A(lpha) bajonettes obik és Canon EF obik

    1. A bajonett

    a) LA-EA3 adapter: ebben nincs fókuszmotor, így csak akkor van AF, ha egyrészt A7II vagy A7rII vázzal használjuk és ha van az objektívben fókuszmotor (SAM, SSM, HSM, USD). saját tapasztalat:
    - Sigma 70-200 f2.8 HSM II: szépen, biztosan megy az AF, nem villám, de jól használható. AF-C is van. videó közben nincs AF.
    - Sony SAM objektívek: mint a Sigma

    b) LA-EA4 adapter: minden objektívvel és vázzal van AF, régi filléres Minolta csavarhúzósakkal is. az adapternek saját fókuszmotorja van, ami egy belépő szintű SLT fókuszrendszer 15 fókuszponttal, 3 keresztszenzorral. hátránya: 0,5 EV fényveszteség az SLT miatt és meglehetősen középre zsúfolt fókuszpontok. előnye, hogy kevés fényben egy kicsit jobb mint az LA-EA3 és videó közben is van AF.

    2. Canon obik

    ma volt szerencsém a Sigma MC11 adaptert kipróbálni, itt az obikat osztanám két csoportra:

    a) Sigma Art obik (24/1.4, 50/1.4). nagy előny, hogy ezekkel az obikkal minden AF mód elérhető, beleértve az Eye AF-et és a videó közbeni AF-et. maga a fókuszsebesség jó, de nem villámgyors, a kolléga szerint viszont gyorsabb mint az 5Dm2-n vagy 6D-n. az A7II-n a Zeiss 55/1.8 gyorsabb volt.

    b) Canon obik: 17-40, 35/2 (régi), 85/1.8. mindegyikkel szépen ment az AF, a 85-ös volt kicsit bizonytalan kevésbé kontrasztos témánál (fal).

    aki AF-es üvegeket akar adaptálni, annak ajánlott A7(r)II vázat néznie, mert a többivel csak az LA-EA4-gyel lesz használható AF.

    szóval egy kicsit kusza ez még, különböző obikhoz különböző adapterek ideálisak, talán a Sigma MC11 a legjobb választás.

Új hozzászólás Aktív témák